В какво не трябва да инвестираме - в над 95% от случаите?

Дискусия в 'Ценни книжа' започната от Aleksandar Dyakov, 12 Май 2017.

 1. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  [​IMG]
  Как ви се струва следният пример – 1) да предоставите вашите спестени пари на човек, който едва познавате, за да ги управлява както той/тя намери за добре, 2) да нямате влияние и контрол върху взимането на решения, 3) да не можете да си търсите правата, ако този човек е изгубил част от вложението ви, само защото вие доброволно сте предоставилите парите си, 4) и за цялото това начинание да плащате по няколко процента годишна такса върху вашето вложение, без значение дали човекът е запазил, увеличил или намалил вашата инвестиция.

  Сигурен съм, че почти всички от вас ще кажат, че такъв пример не може да стане и че този пример е нереален – добре дошли в света на взаимните фондове, където това е реалността!

  По телевизията, а и не само, сте чували, че трябва да инвестирате във взаимни фондове – вашите средства се вливат в общ басейн с пари от други като вас, и тези пари биват инвестирани от професионално дружество, за което вие си плащате. На пръв поглед може да изглежда хубаво като възможност, но уви не е. Вие нямате абсолютно никакъв контрол върху парите си - доброволно сте ги дали на професионален портфолио-мениджър да ги управлява, който има различни стимули от вашите. Тук има три явни проблема – вие не познавате човека, който управлява вашите пари. Не можете да очаквате човек, който не ви познава, а и вие не го познавате, да се грижи за вашите пари по същия начин, както вие бихте се грижили. Вторият проблем се състои в думата портфолио – във финансовия свят, това е синоним за селекция и групиране на активи.

  Портфолио-мениджърът просто купува различни активи с цел да намали риска – това се нарича диверсификация. Според Уорън Бъфет, този, който диверсифицира, не знае как да инвестира и не знае какво да прави с парите си. Проблемът е, че вие плащате за професионално управление - това ще рече, че вашият портфолио-мениджър трябва направи щателен анализ и да избере измежду най-добрите възможности. Когато мениджърът купи 30-40 различни актива надали има и 2-3, които наистина си струват – но той е длъжен да намали риска, като купува привидно ненужни активи. Отворете отчета на който и да е взаимен фонд и ще видите, че средно в един взаимен фонд инвестират измежду 30-40 различни актива.

  Вашият портфолио-мениджър няма стимул да проявява задълбочен анализ, защото неговата заплата е осигурена така или иначе. Тук идва и 3-тият проблем – взаимните фондове правят парите си от такси и комисионни. Когато вие влагате пари във взаимен фонд, вие купувате дял от него, подобно на закупуването на дял от компания. Когато стане въпрос за дял от взаимен фонд, вие не купувате дял както в компания на борсата – на вас първо трябва да ви се издаде нов дял. За да се издаде този нов дял, след което вие да го купите, трябва да заплатите такса, която може да достигне до 1.5% за всеки закупен дял. Същото се случва и когато решите да продаде своите дялове и да осребрите инвестицията си – взаимният фонд трябва да купи вашите дялове и за това отново си има такса. Вие можете да платите до 1% такса върху всеки ваш дял. Ако вложите 1000 лева, то ще платите 1,5% или 15 лева такса за издаване. Реално ще сте вложили във фонда 985 лева.

  Да кажем, че след няколко години вашата инвестиция е набъбнала на 1 500 лева и решите да осребрите инвестицията, ще дадете 1% или 15 лева – но разбира се, основният проблем не е в тези такси, а в самия стимул на взаимния фонд, от който се генерира основната част от приходите му.

  Всеки взаимен фонд цели едно – колкото се може повече хора да инвестират в него, заради годишната такса управление. Вие можете да платите до 3% такса върху остатък на вашата инвестиция, като годишна такса управление, и точно тук се размиват стимулите. Вие можете да инвестирате 1 000 лева и след 5 години вашата инвестиция да е нараснала на 1 050 лева, но като се приспаднат 3%, вие ще разполагате с 1 028,5 лв. За портфолио-мениджърът няма значение дали прави щателен анализ и да купи най-правилните активи, в точният момент с цел по-висока доходност - защото дори и да увеличи доходността, взаимният фонд ще получи до 3% такса управление върху цялата сума, инвестирана сума във фонда. Отново взаимният фонд ще получи до 3%, ако не се реализира печалба и дори се реализира загуба. А трябва да запомните, че нито един взаимен фонд взаимен фонд не носи отговорност за загубите(стига да няма някаква финансова измама, вашата крайна сума пари е функция от способността на фонд мениджъра).

  Най-добре е вие да правите инвестиционните анализи, защото вие знаете какво е най-добре за вас и парите ви. По-важното е, че решенията ще бъдат взети от вас, и ако сбъркате, грешките ще се превърнат в безценни уроци за вас. Определен кръг от Инвестиционни Посредници подхранват този мит, че светът на финансите, бизнесът и инвестициите е много труден и сложен, и затова е по-добре да предадете вашите пари на доверително управление от професионални мениджъри. Макар и да са професионални, тези мениджъри и компаниите, които представляват, да имат всички нужни лицензии от регулаторите, както вече разбрахме, те ще имат различни стимули от вашите. Аз вярвам, че светът на финансите, бизнесът и инвестициите не е сложен, стига да бъде обяснен на разбираем език.

  Ако все още не сте убедени в това, което съм написал, ви предизвикам да намерите 1 човек, който е станал милионер или милиардер благодарение на взаимните фондове!

  Нека сами да установим каква е цената на този мит.

  Ако човек реши да инвестира парите си във взаимен фонд или в индексен фонд.

  Трябва да знаете, че над 95% от фондовете не могат да бият пазара по доходност, не забравяйте стимулите, но да приемем, че в този случай има пълно равенство в доходността.

  Да кажем инвестираме 10 хиляди лв, без никакви входни такси, но с годишна такса управление 3% и доходност от 10% на година. Ако всяка година капитализираме печалба, то на 10-та година сумата ще е достигнала до 19 126 лв. На 15-та година сумата ще е достигнала до 26 452 лв, а в краят на 20-та година до 36 583 лв.

  А какво би станало, ако инвестираме в индексен фонд с 0.2% такса.

  На 10-та годината сумата ще е 25 423 лв, на 15-та ще сме достигнали 40 536 лв, а в края на 20-та ще сме достигнали точно 64 634 лв.

  Взаимен фонд срещу индексен фонд след 10 години:
  • 19 126 лв от взаимен фонд срещу 25 423 лв от индексен фонд – 5 297 лв или 27.6% разлика
  Взаимен фонд срещу индексен фонд след 20 години:
  • 26 452 лв от взаимен фонд срещу 40 536 лв от индексен фонд – 14 084 лв или 53,2% разлика
  Взаимен фонд срещу индексен фонд след 15 години:
  • 36 583 лв от взаимен фонд срещу 64 634 лв от индексен фонд – 28 051 лв или 76,6% разлика
  Когато ви продадат митът, че светът на финансите и инвестициите е прекалено сложен, труден и че, не е за вас. Когато ви продадат идеята, че парите ви се управляват професионално надейте да забравяте цената, която вие ще плащате за този мит. Ако вие можете да докарвате тази доходност, а дори и повече то няма абсолютно никакъв смисъл да попадате във финансовият мит(капан).

  Колкото по-дълго инвестирате толкова повече ще капитализирате силата на сложната лихва, но ако се поддадете на финансовите митове, толкова повече ще капитализирате различни такси и комисионни. Колкото повече капитализирате ненужни разходи, толкова повече време, енергия, усилия и пари ще трябва да вложете, за да постигнете вашите цели.

  P.S. Поста е с една идея по-агресивен, за да ви накара да погледнете нещата малко от друга гледна точка - ако човек тотално неглижира управлението на своите пари, то може би най-доброто решение, което може да вземе е, да започне да инвестира чрез взаимен фонд.
   
  Last edited: 28 Апр 2018
  Hristo Mitkov, shawn, toni90 and 3 others like this.
 2. Bankster

  Bankster Сметководител

  Регистриран:
  21 Мар 2017
  Постове:
  63
  Лайкове:
  11
  Репутация:
  14
  Напълно съм съгласен, реших да видя как са нашите фондове ето част:
  • Взех на ДСК Растеж и те същата работа по отчет, инвестирали в 2 дузини индустрии
  • А Договорен фонд Експат Глоубъл Екуитис направо цепят мрака - четох отчета изброях над 50 компании и се отказах, но пък поне тези са от 4 години и до сега са на печалба средно 4% на година
  • ЕЛАНА Балансиран USD Фонд - и тук пак 2.5% такаса, ама и 0,5% за емитиране и продаване, явно щото са като цяло на печалба за последните 10 години по малко от 3% нетно на година докарват, явно за това е така - и спрямо техния отчет, пак инвестиране в дузина компании ...
  Не ми се рови да гледам другите, но на дали ще има някаква тотална разлика.
  Явно пропагандата и митовете и легендите си оказват думата - хората си дават пари на професионално управление, ама явно си ги дават в професионално губене. По ми е чудно какво им казват отдел клиенти, как години на ред ги убеждават, че мениджърите им са про, а пазара е бил кофти тази година, ама друга не бе така и затова се радвайте - и като клиент пита ама от началото на емисията до сега сте на загуба или малка печалба, ей тогава ми е чудно какво ще кажат.
   
 3. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Тези фондове нашстина са тотална глупост. За съжаление необразованите хора си лъжат на приказките на ПРите им. Същото е като с телефонните измамници. Колко години вече бабичките изхвърлят по хиляди левове през балкони, по казани и предават на мулета. Балъци за съжаление винаги ще има и винаги ще има кой да им взима парите ;)
   
 4. Dave Gahan

  Dave Gahan Финансов Аналитик

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  35
  Лайкове:
  15
  Репутация:
  8
  Не съм съгласен!
  Без да работя или рекламирам продукта, смятам че ВФ са чудесен продукт, не само за работещите в тях ;)
  Отива леля Дида в банката и като види че за 10К на депозит й дават 0,1% лихва, а на съседното гише цяла палитра от ВФ с различна доходност и риск и готов портфейл. Например един ОББ Акции или ДСК Растеж следват българския пазар и влагайки там дори 100лв взимаш готов пакет от БГ. Да може да не се вдигне колкото Софикс за една година(+40), но ще направи поне 20% при подобен ръст, което е чудесна доходност при доста по-нисък риск от директна покупка и също клиента печели чудесна ликвидност! Ето последните 3-4 месеци пазара върна около 10% в същото време мениджърите излязоха на кеш и цитираните фондове стоят около нулата. Я със 100лв месечно се опитайте да инвестирате на БФБ - 1,5лв транзакционни и още 2лв за сделка за покупка и то ако някой негодник като Импето не ви сипе 11 или 22 бройки от нещо, та да трябва да добавяте! Или я купете на международни пазари през SAXO или си открийте сметка в ИБ...пак казвам чудесен инструмент за непрофесионалисти спестяващи и инвестиращи помесечно. Ама няма да се чуди жената кво е ИП и има ли офис във Вълчидол или как да превежда по сметка на американски брокер. Е и няма нужда да знае тези неща дава 2-3 процента върху сумата, за да плати на други които това са учили!
  Поздрави!
   
  Last edited: 19 Ное 2017
  Aleksandar Dyakov likes this.
 5. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  В твоя пример, всяка доходност по-голяма от банков депозит си е за предпочитане!
  Отново ще бъдеш прав, ако пречупим малка сума през призмата на таксите - директно влизаш с 3.5% загуба, ФВ най-много ти сложат такса издаване на дялове.
  Винаги препоръчвам, да не се инвестират месечно малки суми, а 1 път в година(в краен случай 2 пъти) - т.е. събираш си тези 100 кинта и в края на годината ги инвестираш. Засичал съм месечно срещу годишен dollar average и разликата е магринална.
  За мен индексен фонд/етф е по-добра алтернативна от ВФ, но се изисква, човек да вложи повече време в проучване, по какъв начин да изгради портфолио.
   
 6. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  А защо всеки месец трябва да вкарваш по 50 кинта, не може ли да поизчакаш да се натрупат?

  Кой е този Импето?
   
  Dave Gahan likes this.
 7. Dave Gahan

  Dave Gahan Финансов Аналитик

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  35
  Лайкове:
  15
  Репутация:
  8
  Давам пример за човек със средни доходи, който би отделял помесечно 50-100лв, е ако ги чакам ще стоят 1-2г. без да носят доход при събуждаща се инфлация... нелогично!
   
 8. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  А този човек, колко % плаща такса издаване на дялове?
  Ако в началото ти вземат 1% и след това едно 2%, то инфлацията вече няма да е фактор в сметките.
   
  Last edited: 9 Дек 2017
 9. Dave Gahan

  Dave Gahan Финансов Аналитик

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  35
  Лайкове:
  15
  Репутация:
  8
  Привет, ами не знам - ако купува тук:
  https://www.ubbam.bg/uploads/files/funds/8363.pdf
  в началото ще му вземат НУЛА, а после ще му взимат по 2,25% на година както пише тук:
  https://www.ubbam.bg/bg/balanced/ubb-balanced-fund/short-description
  но за последната една година може да е направил 10,5% , както пише в първия линк ;)
   
 10. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  То много хубаво, ама 4,48% на година от началото на създаването(дори не знам дали това е нетно или бруто), a за същия период примерно SP 500 прави почти двойно :) мисля, че сравнението е излишно
   
 11. Dave Gahan

  Dave Gahan Финансов Аналитик

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  35
  Лайкове:
  15
  Репутация:
  8
  излишно е, как със 50лв ще си купиш СП500 или ще събираш да станат 50К и да си отвориш портфейл в ИБ и а - ми той вече е на върха и е време да коригира дълбоко 2018-2019...
   
 12. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  За ИБ ми трябват 5к долара/евро, а иначе си има ETF-и на SP 500, ако вземе, че се срине SP500, то тук на локално ниво мислиш ли, че няма глътнем огромна вода?
   
 13. Dave Gahan

  Dave Gahan Финансов Аналитик

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  35
  Лайкове:
  15
  Репутация:
  8
  е с 50лв на месец колко ползи ще пропуснеш докато ги събереш...и пак казвам леля Дида ще знае ли да се разправя?
  За спад ОК - едва ли ще сме съразмерни на онзи балон, но за ръст смятам че тук много по-лесно може да удвои Софикс в сравнение с цитирания от теб индекс ;)
   
 14. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  Ако средно си докарвам 4% при 50-100 лв на месец и имам от друга страна 500-1к веднъж инвестирани при 8% - то след 3 години вече са в полза на 8-те процента, ако приемем че губим 6-12 месеца за събиране на средства.
  Не знам за Софикс - срути се 85% от върха си и все още е много далече от него при SP 500 от отдавна задмина върхът от 2008 - не случайно този фонд прави 4%+ на година, а СП 500 8%+, при нашето смешно БФБ нещата са многоо потенциални, но само потенциални!
  Въпросът тук е принципен, къде е по-добре се вкарат пари - не случайно леля Дида вкарва пари във ВФ, а други купуват индекси, а трети бият пазара - различни умения, различна доходност :)
   
 15. Dave Gahan

  Dave Gahan Финансов Аналитик

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  35
  Лайкове:
  15
  Репутация:
  8
  Не съм съгласен с мнението Ви и то защото има много "ако"

  Първо ми казвате че ви трябват 5К долара за да си помислите дори за сметка, което си е 10к лева и желаещия да инвестира със зададения темп тряя да чака 8-10г. само за да открие сметката. Второ забравяте да споменете че има една месечна таксичка, която ИБ си прибира и тя ще цъка всеки месец на лелята от Вълчидол - monthly activity fee ;). Транзакционните разходи за преводи и тегления - тях някак ги забравихме, а? Колко ще са на 500-1000лв ;)

  Трето дори ИБ да дадат на леля Дида правото на сметка с 1000лв а не с 10 000лв, за да ви стане примера, то тя докато ги събира инфлацията ги яде - ето яйцата станали 36ст едното. Тази загуба от изчакването също пропускате а тя вече е -2-3%

  После гледате стара доходност на БАЛАНСИРАН фонд в БГ и сравнявате с Индекс пълен с акции и обещавате такава доходност 3години напред?!?!

  Оставам на страна че лелята ще стане баба, докато научи английски и какви коефициенти да гледа и да мисли защо да купува САЩ а не Виетнам например. Да не говорим че на непрофесионалист човек да му обясняваш как там една чертичка мърдаща по дисплея представлява американската мощ и кви пари ще му донесе в сравнение с банков продукт на позната с години институция малко ме съмнява да стане ;) Нека бъдем реалисти и не летим из облаците.

  Пак казвам продукта е чудесен за непрофесионалист отделящ малки суми помесечно без да му тежи. Не знам при срутване на Софикс колко ще върне избрания балансиран фонд(който е около 35-40% в акции) и колко ще върне американския индекс при очакваното от цял свят вече изпускане на парата ;)
   
 16. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  Много, ако има и в твоя пример, но въпреки него съм съгласен.
  Не приемам, че всички инвестирали във ВФ са маргинали, познавам хора, които имат 5 цифрени доходи на месец и пак вкарват във ВФ - в този случай, ще е различна трактовката.
  А иначе през Карол, нямаш такава такса.

  Този ВФ, който си дал и той е пълен с акции, но дадох за пример СП 500 - за да има историческа съпоставка.

  Ако се върнем в твоя пример, то да може ползваш ВФ с малки суми, докато не набъбне до една по сериозна такава, а ако тя набъбне би било добре успоредно с това да набъбнат инвестиционните познания на човек - поне за ефективно пасивно управление - има книги, учебници, семинари и консултанти - все пак може някой да изгради индвидуален пасивен портфейл от индекси/етф спрямо предпочитанията на клиента и клиента да има базовите инструменти сам да мери шери.

  А за Виетнам то би било добре, ако фонда бие СП 500 спрямо нетна доходност - това е и темата 95% от случаите ВФ не могат го направят.
   
  Dave Gahan likes this.
 17. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  @Dave Gahan много точно определение ... именно и за това в 1-вия си пост съм сложил P.S. :) А иначе темата целеше провокация.
  За жалост хората, които имат съвсем малко спестявания на месец правят точно това, което и ти казваш. За мен по-доброто решение е да се инвестират тези пари в нови знания, за увеличаване на доходи и умело управление на финансите - защото ако не се заложи на знания и умения, то най-доброто решение са ВФ, ако изобщо остане някой леФ.
   
  Dave Gahan likes this.
 18. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  Явно е ВФ е добро, но само до време - все пак не се сещам за успешен инвеститор, който да базира успеха си на ВФ :D
   
 19. thejaguar

  thejaguar Финансов стажант

  Регистриран:
  1 Май 2018
  Постове:
  21
  Лайкове:
  5
  Репутация:
  3
  Какво е мнението Ви, за Инвестиране в Държавни Ценни Книги? Гарантирани от държавата(дали) и с определено "добра" доходност(дали)... Благодаря.
   
 20. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  Живеем в свят, в който ДЦК са с отрицателна лихва - даваш пари на държавата, а накрая тя ти връща по-малко. Към това вкарай и инфлацията и става забавно :)
  Няма гаранция за нищо - виж какво стана с Гърция. Въпросът е какво означава за теб добра доходност?
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice