Доброволни пенсионни фондове - България

Дискусия в 'Други' започната от Vampire_weekend, 11 Юни 2020.

 1. Vampire_weekend

  Vampire_weekend Финансов стажант

  Регистриран:
  11 Юни 2020
  Постове:
  7
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Здравейте,
  От известно време се интересувам от инвестиции и намерих форума. Не съм сигурна дали темата е за тук, ако не, моля да ме извините :D
  Ta живея в България и изкарвам сравнително добър доход тук, на 27 год. съм, нямам намерение да ходя в чужбина (освен ако нещо не ме принуди), пестя около 50 % от дохода си, който в момента седи в разплащателната ми сметка (освен малка част в П2П, която смятам да изтегля). В момента се интересувам от дългосрочното инвестиране. Започнах да слушам и да чета за това къде мога да си инвестирам парите и виждам как почти всички съвети са за това къде да НЕ инвестираме - лесно е да се обърка човек.
  Разглеждам варианта за доброволно пенсионно осигуряване - прави ми впечатление, че българите са силно скептични към него, докато в Щатите влагат почти всичките си спестявания в тяхните си фондове. Като основен аргумент чувам - Жан Виденовата зима и масовото недоверие към която и да е финансова институция, както и след 40 год. - откъде знаеш какво ще е? Да след 40 год. може и да няма цивилизация, но може и да има, като цяло според мен светът върви нагоре. Все пак левът е вързан с еврото, а и тези фондове са част от международни, регулирани институции и ако те колабират, няма ли да колабира целият съюз, трябва ли този песимистичен вариант да ме ограничава от инвестиции в дълъг период от време? Естествено на НОИ нямам никаква вяра, нито грам надежда, че ще получавам пенсия оттам.
  Не смятам да влагам голяма вноска, към 200 лв на месец например, но ако 20 лв от нея всеки месец ми е за сметка на държавата (поради данъчното облекчение), това не значи ли, че имам 10% доходност веднага? Като цяло това данъчно облекчение е причината да се интересувам от доброволното. Знам, че таксите са високи, но ми се струва много рисково сама да инвестирам в акции/облигации. Като фонд ми харесва ДНК Родина. За другата част от спестяванията ми ще продължавам да търся. УПФ ми е в ЦКБ Сила и засега седи там, но смятам да го преместя евентуално (ЦКБ не ми вдъхва мн доверие).
  Мерси за отговорите предварително! Ако имате други предложения за дългосрочно пасивно инвестиране и/или информационни ресурси, ще съм ви благодарна.
   
 2. Santa

  Santa Финансов Контрольор

  Регистриран:
  5 Май 2017
  Постове:
  198
  Лайкове:
  149
  Репутация:
  51
  Тъй като споменаваш разликата със САЩ, ще кажа, че масовият дребен инвеститор там инвестира в борсово търгувани фондове (ETF-и), това ти препоръчвам и на теб. Причините американците да избират този вариант пред взаимните фондове, включително доброволното пенсионно осигуряване по български модел, са по-ниските такси, по-високата доходност и по-големият контрол върху инвестициите.

  Може да избираш между три варианта да инвестираш в ETF-и:

  • Консултираш се с добър независим финансов консултант (да не е от консултантите на пенсионни дружества/взаимни фондове, нито от онези със застраховките). Той ще ти състави финансов план с детайлни инструкции как и в какво да инвестираш. Ако не ти препоръча да инвестираш по-голямата част от парите си в сравнително големи по капитализация ETF-и, значи най-вероятно не е независим, а има интерес (получава комисионна под една или друга форма) да ти препоръча дадения инструмент. Някои независими консултанти с влечение към финтех препоръчват да се инвестира част от портфолиото и в P2P - допустимо е, но с условности.
  • Информираш се сама по темата buy & hold, за да разбереш как да съставиш и управляваш портфолио. Не е толкова сложно, но е необходима база от знания.
  • Компромисният вариант е да използваш "роботизиран финансов консултант" като ETFMatic. Само трябва да нагласиш стратегията си и да внасяш пари, а той автоматично ще инвестира. В този смисъл наподобява P2P платформите. Таксите са под формата на процент от стойността на портфолиото, а ако инвестираш самостоятелно през инвестиционен посредник (варианти 1 и 2), при 200 лева на месец таксите на посредника са фиксирани. Поради тази разлика в структурата на таксите в началото най-ниски такива ще плащаш при ETFMatic, а след няколко години, когато натрупаш малко повече пари в портфолиото, ще стане по-изгодно за теб да използваш инвестиционен посредник вместо ETFMatic.
   
 3. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  8
  Пробвах с малко акции на БФБ през инвестиционен посредник, но все още съм в много начален етап, а пък ETF-ите ми се струват прекалено сложни, докато акциите са просто нещо - купуваш дял от компании. С тази разлика, че моите доходи са малко над минималната заплата, инвестициите в образование ми се струват напълно безсмислени, с достатъчно пари се набутах вече, повече нямам желание.
   
  Vampire_weekend likes this.
 4. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  171
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Лоши новини: светът в момента върви надолу, а не нагоре. В период на рецесия сме, негативен растеж, падащ долар. Като тръгне пак нагоре може да се огледаш. До тогава си трупай кеш, ако се притесняваш от обезценка може да го сплитнеш в метали и валути с потенциал за растеж. Като инфо-ресурс бих препоръчал да гледаш в ютуб лайфовете на проф.Красимир Петров с БЛО и Блокчейнбг.
   
  Vampire_weekend likes this.
 5. Vampire_weekend

  Vampire_weekend Финансов стажант

  Регистриран:
  11 Юни 2020
  Постове:
  7
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Благодаря за отговорите!
  Съгласна съм, че сега не е подходящо време за инвестиция, навсякъде чета, че кризата тепърва идва, особено при условие, че компаниите ще обявят доста лоши резултати за коронатримесечието. Питам сега, за да се информирам достатъчно добре, преди да си инвестирам спестяванията.
  Относно ETF и на мен ми изглеждат като мн добра идея, особено като се погледнат резултатите им в дългосрочен план. Определено мисля да се консултирам със специалист, все пак тези пари ми се равняват на време от живота ми и не смятам да ги прахосам само за да икономисам от комисионна. От БФБ предпочитам да се въздържа, особено в дългосрочен план.
  На благородните метали ме притесняват ликвидността и това, че тр да ги държа в сейф. Но предполагам за дълъг срок са добра идея
  За инвестицията в образование - аз по принцип това го наричам инвестиция в себе си и винаги е добра идея, но реално финансите не са даже основното нещо, което тр да отива натам. Много по-ценните ресурси, които тр да влагаме са време и дисциплина, затова човек трябва много внимателно да избира какво и защо го учи. А светът е толкова дигитализиран, че имаме на разположение знание навсякъде. Аз около 3-4 месеца четох сама по немски по 8 часа на ден всеки ден, за да си намеря работа, която ме издържаше, докато уча. Имах основа от езика в гимназията, но отделените допълнителни часове ми помогнаха най-много.
  Ще погледна и тези материали, които сте ми предложили. Благодаря, че сте ми предложили ресурси от България, всички останали говорят за 401к, което не ми е релевантно
   
  Last edited: 13 Юни 2020
  JOJOBG likes this.
 6. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  490
  Лайкове:
  316
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Ако позволите да добавя моите 2ст. по темата.
  Много правилно си се насочила с темата за данъчните отстъпки. От там ще изскочат 1-2 добри идеи в какво да "инвестираш" парите си. Не искам да го приемеш като шилинг/препоръка за продажба. Има едни продукти там, които предлагат една част от данъчните отстъпки.
  След това се насочи да погледнеш спрямо какъв статус ще ги ползваш другите данъчни оптимизации като физ. лиц. или като нещо друго. ;) От там ще изскочат едни други възможности за идентификация на допълнителни "инвестиционни" възможности.
  И след това ще стигнеш до два оставащи сегмента, в които да инвестираш. Пейпър и хард. Част от пейпъра би трябвало вече да го имаш от стъпка 1. Допълнителни идеи за пейпър трябва да са ти дошли от стъпка 2. Та зависи дали ти се занимава или не :) Или тръгваш ЕТФ пътя или се заиграваш допълнително със спекулативен капитал. Хард активи не са само ценни метали ;)
  Всичко мъгляво от горното изказване го има разхвърляно в детайли в различните темички из форума ;)
  иначе да го заявя съвсем официално. И аз искам 401к в България. Ама няма да го имаме докато БФБ е това което е и докато статистиката показва това плачевно състояние на финансова грамотност на населението плюс нещо различно от 3те основни инвестиции в БГ. апропо . Депозит, Апартамент, Злато ;) ай стига бе...
  Моля да бъда извинен, ако някой се почувства засегнат от горе написаното :)
   
  mr. smart saving likes this.
 7. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  171
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Само да добавя преди да си инвестираш(загубиш) спестяванията: ETF са добра идея, ако бяхме 2000 или 2010г. В момента от тях печелят основно 2 типа хора - тези които ги продават (посредниците) и тези които ще те консултират какво да купиш :) Относно металите - не трябва задължително да ги държиш в сейф, има и други опции за съхранение, виж примери в специализираната тема на форума.
   
 8. Santa

  Santa Финансов Контрольор

  Регистриран:
  5 Май 2017
  Постове:
  198
  Лайкове:
  149
  Репутация:
  51
  Искам само да отбележа, че тук става въпрос за хоризонт от около 35 години и ще се внася периодично през този период, а няма да се инвестира наведнъж в началото. При това положение какво става точно в момента с икономиката не би трябвало въобще да е фактор, ако ще да предстои втора Велика депресия.
   
  Last edited: 14 Юни 2020
  JOJOBG likes this.
 9. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  171
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Без значение от хоризонта, лично аз в период на депресия, която ще продължи незнайно колко, не бих си влагал периодично спестяванията в паразитни, балонизирани активи като ЕТФ. Но това е валидно за мен, всеки решава за себе си.
   
 10. Santa

  Santa Финансов Контрольор

  Регистриран:
  5 Май 2017
  Постове:
  198
  Лайкове:
  149
  Репутация:
  51
  @Vampire_weekend, ако решиш да посетиш финансов консултант, може ли да споделиш какво портфолио ти е съставил? Любопитно ми е. :)
   
 11. Gigibin

  Gigibin Сметководител

  Регистриран:
  21 Сеп 2018
  Постове:
  43
  Лайкове:
  46
  Репутация:
  14
  Привет на всички,

  Да се включа и аз по темата. Преди да продължа нататък да сумаризирам позицията си:
  Изповядвам позицията, че всеки човек трябва да поеме отговорността да си управлява сам парите, също така смятам, че колкото по близко сме до това хората взимат 100 стотинки на всеки лев, които са изкарали толкова по - добре, както за тях, така и за обществото.


  За НОИ - чиста пирамида.
  За доброволните пенсионни - не съм особено запознат, но не бих им дал да ми оправляват парите.
  401k & системата в САЩ - също не съм привърженик. Покрай евтините пари в момента ще имат много проблеми, за мен шанса някой Американци да останат без пенсии е реален. Малко прясна информация, която ми попадна от twitter докато пътувах на път за работа: https://www.bloomberg.com/news/arti...more-private-equity-leverage-to-boost-returns Доколкото съм слушал/чел Робър Киосаки и той хули по 401к.
  За БФБ - не се занимавам, но и не препоръчвам.
  За Финансовите Консултанти - не съм ползвал, но се замислям (от гледна точка на любопитството). Преди да отидеш при такъв, ти препоръчвам да си отговориш на въпроса каква е ползата от тази среща за финансовият консултант (Най - добре за конкретният, който си харесала) - ще ти помогне да идентифицираш конфликти на интереси, веднъж идентифицирани можеш да минимизираш ефекта на "bias"-ите (не съм сигурен как се превежда - предрасъдъци, отклонения, склонности) при взимане на решение.
  За Данъчните облекчения - хубаво нещо, както може би е станало ясно от по - горе написаното, съм привърженик на максимата "Колкото по - малко пари се дават на държавата (която и да е държава) да харчи, толкова по - добре." От друга страна, не трябва да ти е за самоцел, защото не винаги е ефективно.
  Пример: вкараш 2400 лв. в даден фонд, държавата и тя "вкарва" в същият още 240лв. Тези 240 лв. пак ще дойдат от твоят труд/твойте данъци (защото не получаваш 100 стотинки на всеки изкаран лев). Така че реално ти влагаш всичките 2640 лв. Въпросите пред нас са 2:

  1.Кога и как ще мога да ги ползвам тези 2400 + 240 лв. ако ги вложа във фонда, в сравнение с 240 лв. "загуба" - най - общо казано, отишли в държавната хазна и 2400 лв. в инвестиционен инструмент.
  2.За времето, в което ще стоят във фонда съизмерено с 2400 лв. в инвестиционен инструмент на края на период Х - кой ще има по - голяма покупателна способност.

  С това и отговора - не нямаш 10% доходност веднага. Просто си връщаш малко от това, което държавата ти е взела, за което плащаш определена цена. Каква цена? Отговорите на въпросите отгоре.

  Ако съм прочел поста ти правилно, това което търсиш е инвестиция с хоризонт 38 години, с цел да имаш прилични старини, защото на НОИ неможем да имаме вяра.

  Ето и съжденията ми в шест точки:

  1. Говорим си за покупателна способност, а не за пари. Защото монетарната система в момента е плаваща, така че това което разнасяме из портфейлите си са хартийки с ликовете на значими личности от миналото, който символизират доверие. Ето и какво става със стойността на тези хартийки през времето:
  DollarValue.jpg

  2. Stock Market is always going up in a long run. Сигурно е вярно, но никой не ти казва, колко е този long run, така че по - скоро не го вярвай. Графиката отдолу казва всичко - Подобни 30-40 годишни периоди можеш да откриеш и за S&P500 в историята.

  NIKKEI 225.png

  3. Определи си рисковият фактор, след това го тествай. Инвестирането не е за всеки (или поне не във всички инструменти), колкото и финансовите консултанти да обеждават в противното, ако си загубиш съня покупателната способност няма да ти помогне.
  4. Изгради на хартия/в ексел (важното е да си го разпишеш) диверсифицирано портфолио, задай си крайна цел, заложи дадени предположения на база на тях виж какви са ти възможностите. винаги прави песимистичен и оптимистичен вариант. - Как очакваш да се движи инфлацията в близките 3,5,10 години, колко смяташ че на годишна база трябва да ти расте заплатата - 5,10,15,20%, какви допълнителни разходи очакваш да ти се появят след колко време - покупка на кола, на жилище и тн.
  4.1. Какви са ти прогнозите за паричните потоци до края на годината и за всяка следваща (аз обикновенно си го правя декември, за цялата следваща или на РД-то ми), на къде колко пари ще отиват. Бюджетирай се със сигурност, дори и да не го спазваш стриктно - пак много помага и иазгражда финансова дисциплина.
  4.2. Връщай се към тези файлове и ги преглеждай/обновявай на регулярна база, нещата се променят. Не ставай роб на твоето минало аз. Също така си прави ретроспективен анализ, колко от заложените предположения са се изпълнили и колко от целите си постигнала - обратната връзка, ще ти даде възможност да се подобриш.
  5. На база на изграденото диверсифицирано портфолио, което отговаря на рисковият ти фактор (който си тествала вече) виж какви са ти възможностите спрямо паричните потоци и какъв е пазара в момента. - Определи, кои активи къде в цикъла се намират в момента. Сега започваш, така че се опитай да следваш максимата - купувам евтино, продавам скъпо (не говоря за trading, а за балансиране и извличане на максимална стойност) - с времето влагайки много усилия и енергия ще започнеш да я усъвършенстваш.
  За пример как аз виждам някой основни класове активи в момента:
  Commodities - i.e. gold, silver, uranium, copper, wheat, oil, etc. etc. - cheap
  US Stock exchange - highly overvalued/ bubble territory
  Foreign stock exchange - нямам особени наблюдения, но ако можех да избирам в момента - по - скоро бих се насочил към тях (European stocks).
  Currency - малко или много за мен са commodity (за друг може да са по друг начин) Коя валута как се движи спрямо лева/еврото, едни ще кажат, че носиш валутен риск, но също така е вярно, че имаш и валутен хедж при работа с разлижни валути.
  Real Estate Bulgaria/Sofia - highly overvalued
  Bonds - US T-Bills - highly overvalued/bubble territory - за другите нямам достатъчно наблюдения, но към момента ако прибавим инфлацията, независимо на коя държава са, при "озряване" ще си загубила покупателна способност.
  6. Започваш да запълваш портфолиото си лека по - лека на база на оценката, която си направила. Образно казано даваш отговор на въпроса тези 200 лева днес, кой е най - изгодният инвестиционен продукт, който мога да купя с тях и имам ли нужда да увелича дяла си в този продукт.

  Disclaimer: Изказаното в поста е лично мнение и е силно повлияно от моето виждане за пазарите, което не е задължително да съвпада с реалността.

  Надявам се съм бил полезен!
  Пожелавам ползотворен ден!

  П.П. "3те основни инвестиции в БГ. апропо . Депозит, Апартамент, Злато ;) ай стига бе..." - лично аз не разглеждам депозита и апартамента за живеене в него като инвестиции, както и не смятам че масата хора в България гледат на тях като инвестиции. Депозита всички би трябвало да го свързват със спестявания. Апартамента за живеене - по - скоро хората гледат на него като намаляване на разходите/запазване на стойност на парите си. - до колко тези твърдения са вярни, зависи от пазарните условия и конкретиката. Златото от своя страна представлява истинските и честни пари, от които все повече света се нуждае. Щях да се чувствам по - добре, ако всеки българин притежаваше 5 грама злато и/или няколко унции сребро, уви не мисля че това кореспондира на реалността.
   
  Last edited: 16 Юни 2020
 12. Vampire_weekend

  Vampire_weekend Финансов стажант

  Регистриран:
  11 Юни 2020
  Постове:
  7
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  @Santa , ОК, ще напиша. Макар че сега съм си дала време да проучвам и ще чакам някакви месеци преди да започна (да минат изборите в Щатите)
  Получих доста отговори и определено си личи как всеки от постващите си има някакви предпочитания към инвестиция в определен ресурс. Много хора казват, че инвестирането е за всеки, но ще видим дали това ще е така , мен лично ме съмнява. Нагласата да си оставя парите някъде и да чакам да станат повече сама по себе си предполага, че тр мн труд да хвърля преди да започна с процеса. Ще прочета за благородните метали обаче.
  Някой написа, че светът не вървял нагоре. Да, в момента сме в период надолу, но при нивата на развитие на технологиите, не виждам причина човекът след 20 години да не живее мн по-добре отколкото днешния. Нещата, които ни предстоят, най-вероятно са отвъд ума ни. И дори ЕТФ да са балонизирани - дали САЩ ще си остави борсата да падне и гражданите да останат без спестявания? По време на Короната първото нещо, което направи Тръмп е да налее пари там.
   
 13. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  171
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Наълно подкрепям поста на @Gigibin и само ще допълня - НОИ, БФБ, УПФ са бездънни ями. За 30г успешно инвестиране, в смисъл запазване на покуп.способност плюс горница, е нужен добре диверсифициран портфейл и редовното му ребалансиране според периода и личните цели.Относно фин.консултанти - трябва да им се плаща след постигане на доходността която прогнозират, ама така ще им изчезне бизнеса :)
   
  Gigibin likes this.
 14. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  490
  Лайкове:
  316
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Лют лют ;) Ти от кога пък стана представителна извадка, последно като проверявах беше от ония 29% ;)
   
 15. Gigibin

  Gigibin Сметководител

  Регистриран:
  21 Сеп 2018
  Постове:
  43
  Лайкове:
  46
  Репутация:
  14
  Не съм твърдял, че съм представителна извадка, не смятам че някой в този форум е представителна извадка и не виждам връзката.
  Ако трябва да бъда слаган в някакви проценти - то най - добре да е в интервала топ 5% до 7% годишен доход на база Worldwide. Грубата сметка по този калкулатор - http://www.worldwealthcalculator.org/ показва, че съм там някъде.

  Пазарите са сложно нещо. Позицията която изповядвам по темата е, че държавната намеса в икономиката води до негативни последици за икономиката и в последствие за средно статистическият Jane and Joe (Марийка и Иванчо) Маса американци са без спестявания (бърза справка - https://nypost.com/2020/01/30/alarm...-have-enough-savings-for-unexpected-expenses/ , но ако човек се разрови, ще намери повече и по - подробни данни)
  Държавата (което предполагам визираш под Тръмп) няма пари сама по себе си, те трябва да дойдат от някъде - обикновено данъци. Случващото се през последните месеци, смятам, че в дългосрочен план ще има много негативни ефекти. Въпросното случващо се, най - общо може да се категоризира в две категорий:
  1. Увеличаване на правителствените харчове. - колкото повече харчи правителството, толкова повече задушава частният сектор - тъй като взима пари от него, но не е ефективен, колкото него.
  2. Яко печатане на пари. - Наличието на продукти и услуги в системата не се е увеличило, даже съм склонен да твърдя, че се е намалило, но в момента имаме много повече пари, които гонят същите, ако не и по - малко продукти и услуги. Резултатът е, че парите губят стойността си или с други думи инфлация - или невидимият данък, с който правителствата облагат гражданите избиращи да постъпват правилно - с др.д. да спестяват.
  Съдейки по размера на дълга на САЩ (1. допринася за разстежа му) - https://usdebtclock.org/current-rates.html мнението ми е, че нямат много избор за в бъдеще - или трябва да убият долара или да обявят default, второто няма да се случи, тъй като това е честният подход :).

  Ето и някой ресурси/информационни канали, които препоръчвам (това, че ги препоръчвам, не означава, че съм зад 100% от казаното от тях или че им вярвам сляпо - препратка към миналият ми пост конфликти на интереси) Не са подредени по някакъв специален ред:
  Ray Dalio - Youtube & LinkedIn articles - Основателят на най - големият hedge fund в САЩ, топ 30 на най - богатите американци.
  Peter Schiff - Youtube, The Schiff Radio Podcast - Dr. Doom от 2005 говореше за идващата криза (тази от 2008) и хората му се смееха. Gold Bug.
  George Gammon & The Rebel Capitalist show - Youtube & https://www.georgegammon.com/the-rebel-capitalist-show-video/ - Интервюта и различни мнения, добро място за food for thought.
  Milton Friedman - носител на нобелова награда за икономика - каквото намериш има интервюта и дебати с него в youtube
  Aswath Damodaran - Youtube - 'Dean of Valuation,' is a Professor of Finance at the Stern School of Business at New York University, where he teaches corporate finance and equity valuation - Ако акцийте са твоето нещо. В момента чета една негова книга.
  Освен George Gammon - за останалите съм почти сигурен, че имат и издадени книги - някой съм прочел, други са ми в списъка.

  Също така като привърженик на поведенческата икономика ти препоръчвам Thinking, Fast and Slow от Daniel Kahneman - Нобелов лоареат за икономика 2011. - Темата е психология, но смятам, че психологията има много общо с икономиката и инвестирането. Навлизайки в тази тема, също препоръчвам една малка, но поне за мен безценна инвестиция в себе си: Personality assessment - https://understandmyself.com/

  Надявам се съм бил полезен!
  Пожелавам ползотворен ден!
   
  Vampire_weekend and jorocontrola like this.
 16. Vampire_weekend

  Vampire_weekend Финансов стажант

  Регистриран:
  11 Юни 2020
  Постове:
  7
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  @Gigibin малко късно отговарям, но ти прочетох поста още предната седмица. Аз не съм икономист, но определено тези науки, човешките срещу природните, са много интересни сами по себе си. Парите са в крайна сметка една хартийка с обещание. Наивно е от нечия страна да очаква, че ще ги остави някъде и те ще се умножат. Някой отгоре раздели активите на Хард и Пейпър (има и трето перо - в себе си). Относно хартийките - клоня към тях, въпреки, че нямам никаква гаранция, че след 30 години дори и да не пипам парите си, с тях ще мога да си купя сладолед дори. Тази тенденция на икономика на непрекъснат растеж трябва да свърши някога. Държавата може да ми вземе парите, нещо може да ми се случи, цивилизацията да изчезне. ЕС, САЩ, Швейцария и т н могат да колабират, чака ни страшна демографска криза, може да си влезнем в едно ново Средновековие. Наясно съм, че в момента ЕТФ на американската борса е страшно надут, но аз говоря за инвестиция в дълъг период. Ако реша да инвестирам в немската икономика например, каквото и да ни чака, е мн вероятно икономиката и след 30 години да е по-добре от днес. Дори и за Щатите това е вярно, дори и да се пукне балонът, той пак ще се надуе. Не забравяй, че технологията се развива с бясни темпове. Много лоши неща могат да се случат, но може и да не се случат. А дори и да инвестирам в "хард" активи - имоти, земя, благородни метали, мой си бизнес, пак мога да се окажа супер прецакана в момент в който еврото колабира например - аз къде ще го продам това злато?
  Въобще толкова въпроси изникват като човек се задълбочи в инвестициите - основно това колко много могат да се объркат нещата и как човек може да се прецака мощно. Иначе за ДПФ се отказах тотално главно, защото 40 год няма да имам достъп до парите си.
  Няма да коментирам третото перо - да инвестираш в себе си, защото то според мен е по подразбиране.
  Относно политическата страна на въпроса - аз нямам възможност да не плащам данъци. Не клоня толкова надясно колкото теб, защото съм склонна да плащам повече данъци за безплатно образование и здравеопазване. Говоря за нормални държави, не за БГ, разбира се.
   
 17. Santa

  Santa Финансов Контрольор

  Регистриран:
  5 Май 2017
  Постове:
  198
  Лайкове:
  149
  Репутация:
  51
  От мненията в тази тема оставам с впечатление, че непропорционално голям процент от колегите във форума са почитатели на либертарианството. Това не е толкова изненадващо, тъй като и собствениците на форума са такива, пък и аз самият имам подобни вярвания. Но либертарианската идеология не просто не ни помага да прогнозираме пазарите, а може дори да навреди. Един пример - "американските акции са надценени; купувайте злато". Това се повтаря от поне 7-8 години от различни авторитети. Вече знаем какви печалби щяхме да пропуснем, ако ги бяхме послушали.

  Един почитан в либертарианските среди професор казваше, че теглото на златото и акциите трябва да се променя според времената. Реалността обаче е, че няма показатели, които недвусмислено да показват дали златото или акциите ще се представят по-добре през следващите 1-3-5 години. Сложността на подобни краткосрочни до средносрочни прогнози се потвърждава от факта, че дори и сред професионалните инвеститори са много малко тези, които успяват да бият пазарите в дългосрочен план. Какво остава за любители като нас или дори за професори по икономика...

  Единственото, което знаем с някаква степен на сигурност за следващите 35-40 години, е как ориентировъчно ще се представят различните типове активи, както и че опитите ни да прогнозираме пазарите и да спекулираме на база на тези прогнози почти със сигурност ще доведат до намаление в доходността. От това следва, че най-висока доходност ще получим, ако си съставим дългосрочно портфолио, в което инвестираме регулярно и не го пипаме много. Знам, че е трудно за преглъщане. На пръв поглед изглежда, че няма логика да инвестираме в набалончени активи, но статистиката показва, че дори и за експертите е много трудно да се прогнозира бъдещото представяне на тези набалончени активи.

  Другото, което исках да отбележа, е, че ETF-ите не са само S&P 500. Има какви ли не ETF-и. Както обикновено, добрата диверсификация позволява да се намали несистемният риск, което помага да се избегнат големи спадове поради частни случаи като Япония.
   
  JOJOBG likes this.
 18. Vampire_weekend

  Vampire_weekend Финансов стажант

  Регистриран:
  11 Юни 2020
  Постове:
  7
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Ще ги видим тези либертарианци, когато изкуственият интелект остави маса хора безработни.
   
 19. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  490
  Лайкове:
  316
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Имам нужда от малко уточнения.
  Под пейпър активи не визирам фиатни хартийки било то физически или надиплени на пачки в буркан банк на която и да е централна банка в която вярваш, правилно каза че са обещание "Аз ти дължа". Мъртва пара никва файда.
  Правилно ли разбирам за ступор откъм инвестиционни стъпки, породени от типичното "да не настина и да не се мина"?
  Някак си не мога да идентифицирам правилно дали вярваш във всерастяща икономика захранена от фиатни пари и дълг? Или какво?
  Много добре го е написал дядо Коледа.
   
 20. Vampire_weekend

  Vampire_weekend Финансов стажант

  Регистриран:
  11 Юни 2020
  Постове:
  7
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Под пейпър активи аз разбирам всяка инвестиция в "обещание" - чужда валута, акции, фондове. Под хард в нещо, което има стойност само по себе си.
  Не знам дали "вярвам" във вечнорастяща икономика, това не е Дядо Коледа, но дългосрочното инвестиране, както Санта го описа, ми се струва логично. Още съм в процес на проучване, изглеждам колебаеща се, защото съм. В процес на формиране на мнението си съм.
  За поведението "да не настина и да не се мина", всичко зависи с каква нагласа е човек - дали всеки трябва да инвестира или някой тр да пасува. Мн хора биха предпочили инфлацията да им яде парите, отколкото да ги хвърлят в едно нещо, в което не са сигурни. Под сигурни имам предвид да не си мислят, че отиват на казино. Естествено е, че гаранция за доходност няма.На теб може да ти се струва тъпо и нелогично,но това е без значение.
   
  Last edited: 27 Юни 2020
  JOJOBG likes this.

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice