Инвестиция в Исторически парк АД?

Дискусия в 'Ценни книжа' започната от GeorgiD, 25 Фев 2018.

 1. IvanJ

  IvanJ Финансов стажант

  Регистриран:
  4 Май 2018
  Постове:
  6
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  Искам да споделя споделя личен опит, защото тази тема ме предпази от голяма глупост.
  Въпреки, че имам икoномическо образование, бях излючително подведен от емоцията си. Защо? Обичам страната си и милея за нея и преди няколко месец фейсбука ми буквално гръмна!!! Мисля, че беше от средата на Февруари, когато излязоха нови за парка и най-вече, че ще слагат голям монумент, с който не само се дава благословията на парка, но едва ли не началото на нашето културно-истроческо възраждане. В последствие, много приятели споделяха много видеа и материали от парка, докато не разбрах, че всеки може да инвестира и тогава вече емоцията ми беше на макс. Мога да инвестирам в проект, който ще вдигне българския дух, ще покаже исторяита ни пред чужденцити и аз ще мога да дам моята лепта и не на последно място можех да спечеля.
  Инвестиционният ми аптетит се подсили още повече когато говориха във видеа, че акциите растат, проекта се развива, а буквално всеки ден хората си купува техните карти - явно вече има и предварително търсене. Обмислях да купя 1 пакет и при 5000 лв дивидент на пакет, абе много добър пасивен доход. Бях готов да купят 1 пакет, но нещо ми щукна все пак да проверя за мнение, все пак нищо негативно или поне критично не чух за парка - казах better safe thаn sorry и написах "Исторически Парк" в гоогле - попаднах в 3 форума инвестора, предприемач и този тук. В 1-вия директно казваха, че това е схема, пирамида и каквото се сетите, във 2-рия достигнах до облигациите и като видях големи лихви от 40% дадох на късо, дисктуриха и други неща, но там сто страници не ми се четоха, видях и този форум в 1-2 страници имаше доста синтезирано инфо, като най-важното бяха въпросите и най-вече, че нямаше отговор. Много се изненадох като разбрах, че не купувам акция от директна емисия, а на 2-ричен пазари и то не напазарни цени, а на цени, които определят от парка и до колкото разбирам, тези цени ще продължават да се вдигат. Реших да изчета всичко, което има в нета форуми и из фейсбук, синтезирах го до няколко въпроса и все пак реших да направя среща с човек от парка, но по стечение на обстоятелствата това се оказа Иво Михайлов.

  Ще спестя голяма част от разговора, но наистина парите се взимат от акционерите и се вливат в единна сметка, т.е. след като стане покупко продажбата между акционера и стария акционер(консултанта) и след това всички пари влизат в обща сметка - проблемът с това е, че по усмотрение на този, който я надзирава се взимат решения насочени към парка. Проблемът тук е, че аз трябва разчитам на доверието на някой друг и нямам буквално права над тази сметка - това не е като да инвестираш в новоемитирани акции и парите се вливат директно в парка. В сегашния случай даваш едни пари и след това дали влизат или не в парка, никой не ти казва - буквално си ги оставил на самотек ... разбирай, няма пряка регулация. Ясно е, че след като научих това инфо няма да инвестирам и 1 лев - дори не бих си купил и картата, защото не знам дали изобщо ще има достатъчно насочени пари към парка. Стискам палци да стане, ако стане ще си купя 1 билет за 40 кинта и така ще го подпомогна, но като акционер - НЕ!
   
 2. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  317
  Лайкове:
  54
  Репутация:
  47
  Ехе това вече е доста крайно - и кой е отговорен за управлението на тази извън балансова банкова сметка, сметка, от която зависи жизнеспобността на проекта?
   
 3. nistust

  nistust Финансов стажант

  Регистриран:
  8 Дек 2017
  Постове:
  13
  Лайкове:
  4
  Репутация:
  3
  Донякъде ме кефи, че е останало някакъв патриотичен плам в участниците в това мероприятие. Не бих могъл да използвам определението "Инвестиране" точно в тази ситуация. За хора, имащи дори елементарно ниво на познаване на инвестирането като процес, всичко е ясно. Но такива мероприятия убиват и малката останала вяра в нещо наистина стойностно, пък било и само българско. За мен това е проблема. Твърде много станаха продавачите на надежда.
   
 4. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  416
  Лайкове:
  173
  Репутация:
  61
  Да, хубаво е, че има хора, които милеят за страна си, но е изключително трагично да се експолатира тази емоция с цел продаване на изключително съмнителни продукти.
   
  nistust likes this.
 5. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  317
  Лайкове:
  54
  Репутация:
  47
  Страшно политически коректен си за този шит :D Eто какво намерих в другия форум, копвам директно поста:
   
 6. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  162
  Лайкове:
  46
  Репутация:
  30
  Започвам да разбирам защо се нарича "Исторически парк" - явно ще е нещо грандиозно, за поколенията и ще се учи за него по учебниците ...
  Отделно ако този "Исторически парк" успее да привлече и 1/2 от туристопотока на злати пясъци - е това ще бъде историческо. Вярно дивидента ще бъде в пъти по-малко от обещания, но нали инвестицията е историческа :D
   
  Mirrorps likes this.
 7. IvanJ

  IvanJ Финансов стажант

  Регистриран:
  4 Май 2018
  Постове:
  6
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  Не знам дали някой е гледал последното видеото за парка, но Михайлов към края на видеото в ясен и прав текст казва, че спазвали закона за публичното предлагане и затова са махнали инфо за акциите.


  А индиректно от това твърдени, той сам казва, че не са спазвали закона !!! - аз лично разбрах за проекта от многото видеа, който споделяха - дори си спомням, че един от техните консултантни, младо момче Детелинов се казва, та момчето в няколко видеа ясно точно обясняваше как цената на акциите е следствие на етапите на строеж, следствие на алтернативни проекти по света и у нас, както и как цените ще растат от юни тази година, както и от края на тази година и да се бърза защото цената от 180 лева е валидна само няколко месеца. От други познати знам, че са имали инфо качено на сайта, а и това инфо го има в няколко форума .... Какво излиза управителя на дружеството индиректно си признава за закононарушения - изключително "надежден и доверителен минджмънт"! Просто нямам думи - добре, че няма вече нищо общо с тях!
   
 8. IvanJ

  IvanJ Финансов стажант

  Регистриран:
  4 Май 2018
  Постове:
  6
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  Някой да не каже, че си измислям - ето директно от инвестора, като заблежете датата - 24 Февруари 2018 - https://forum.investor.bg/forum/алт...сти-за-инвестиция-в-исторически-парк-ад/page6

  1 акция е 180 лева от Юли тази годината става 210 лева, а от Януари догодина 250 лева - като очаква се през 2022 при пълен капацитет да достиггне 450 лева с други думи 450 милиона капитализация!!!
   

  Прикачени файлове:

 9. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  162
  Лайкове:
  46
  Репутация:
  30
  Леле, този сравянва Петра, Мачу Пикчу, т.е. културно исторически центрове с вековна история с някакъв бъдещ стомано бетоен комплекс облицован с камък/мрамор и някакви шатри и възстановки на БГ историята. Аз ли съм прост или тези от парка са изключително нагли?!? Отделно тези не са спазвали ЗППЦК -ало КФН къде спите бе хора?
  Направо съм шокиран как са събрали 2/3 от нужното финансиране - абе акционери вие нямате ли глава на рамената си плащате за същата онази акция, която адвоакта е платил 1 лев на вас ви излиза вече 180 пъти с перспектива 250 пъти - а от горното видео се разбира че, освен да дълбаят няколко декара гьол, 1 резервоар с вода 1 сонда и 2-3 груби строежа общо нямащи и 1к кв/м, та освен това няма нищо друго .... а оценката е за 180 милиона - с какъв акъл си давате парите?!?
   
 10. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  317
  Лайкове:
  54
  Репутация:
  47
  Абе да са живи и здрави акционерите - все пак трябва да са луди, за да не инвестират в такъв потенциален проект, нали така каза на края този във видеото :D
   
 11. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  162
  Лайкове:
  46
  Репутация:
  30
  Чудих се защо нямаше миналата седмица редовното предване за патриотични промивки и инвестиции - "Истрочески Парк", но разбрах - възможността вече е различна:
  [​IMG]

  Новите възможности няма да са към парка, а имоти с 300% печалба за 5 години :D
  Само едно не проумявам - абе акционери, ако диркеторът ви се разпилява от един в друг проект, проект, който е много годишен - това как ви успокоява - за парка ли ще работи, финанси за него ли ще търси или ще продава други възможности ... абе той продавач на инвестиции или управител на парка? Чудно ми е какво ли би станало ако Мъск каже, пичове търсим финансиране за Тесла и се боря да я вдигна, ама ако искате инвестиция с 300% за 5 години ми кажете, защото е добра инвестиционна възможност в имот :D

  А паркджиите защо ли се сещам за един текст от една емблематична песен:

  Човека взе парите, каза: "Чакай малко.", хвана самолета, чакай да се върне.
   
 12. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  317
  Лайкове:
  54
  Репутация:
  47
  Не го мисли толкова - предполагам всеки, който е решил да направи инвестиция в техни проект, го е направил след калкулиран риск - за мен риска е огромен и затова нищо не съм инвестирал :D
   
 13. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  162
  Лайкове:
  46
  Репутация:
  30
  Този уикенд тези от Тугедъра са титани на мисълта и продажбата - почна протежето:


  Тук обеснява как трябва да инвестираш в стойност - аз освен нахвърлен камънак и един груб строеж не видях - явно научил нещо ново тия дни като ДЦК-то от тази седмица - та инвестирайте в стойност и БЪРЗО БЪРЗО - че може да е късно и да изтървете да инвестирате в парка :D

  Днес същия пуска този пост, който не искам коментирам, но явно на базата на самолетите се определя стойността :D
  [​IMG]

  Да не забравим ментора му или вожда, след като видях тази снимка:
  [​IMG]

  Ако заместим Българина с ИДИЛ, може да се ползва и за пропагандни цели.

  С две думи - много сериозна компания за ннвестиране - много добър сейлс тийм, който убеждва с лекота и шеф на проект, който всява респект ...
   
 14. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  317
  Лайкове:
  54
  Репутация:
  47
  Верно ли Гошо Димитров не е наясно с ДЦК?
  Гледам, че други хора са писали коментари задавайки въпрос - как може e фин. консултант и да не знае какво е ДЦК. Михайлов влиза в защита, но с тези коментари ме сцепи:
  [​IMG]
  Първо говори как борсата не били полезна за клиентите му, чудя се дали Бъфет щеше да постигне повече, ако е нямал 70 годишен опит именно на борса, но 2-ро говори за мошеници - иронията е пълна! Защо? Всеки, който прочете темата ще разбере защо :D
   
  Last edited: 3 Юни 2018
 15. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  416
  Лайкове:
  173
  Репутация:
  61
  Интересни неща споделяте, дори не знам как могат да се коментират, но все пак ще пиша едно сравнение - за философии.

  И.М. сравнява капиталовите пазари с вафла и за него те са безпредметни що се касае финансиране на компанията, но това противоречи на философия на Градус с техните 100 милиона търсени от борсата.
  Също така има разлика във филосифията на представяне на проекта:
  http://www.invest.gradus.bg/uploads/pdf/Gradus_Investor_Presentation.pdf
  http://www.invest.gradus.bg/uploads/pdf/28_Prospectus-Gradus_BG.pdf

  Колко пъти се споменава амортизация и данък печалба?
   
 16. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  317
  Лайкове:
  54
  Репутация:
  47
  Преди малко прочетох тази тема на Стойне и си личи от 100 км, за коя измама, с кой патриотичен проект, който дава огромен инвестиционен потенциалн ...
  https://smartmoney.bg/perfektnata-investicionna-izmama-kak-da-q-napravim/

  Направо ми е жал за акционерите в парка - пускам сълза:
  [​IMG]
   
 17. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  317
  Лайкове:
  54
  Репутация:
  47
  В другия форум видях споделяне на ГФО и реших да линка и аз.

  Защо няма сериозно увеличение в капитала, нали много акции продаваха? :)
   
 18. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  317
  Лайкове:
  54
  Репутация:
  47
  Гледам ново хейт видео по линия на Стойне Василев и @Aleksandar Dyakov и отново лични нападки, никакви факти и много изкарани неща от контекста, а дори намеси и Христо от Лайфхака ... този човек шеф на бизнес за милиони ли е или фантазиор, защото си причиних да го гледам цялото видео и всичко е негови допускания или предположения и изважда нещата от контекста ... а коментарите под видеото са трагични. Имам усещането, че всички мислят еднкаво и пишат еднакво и това, което им кажат в канала. Явно новата мантра е да си кажеш и майчиното мляко, за да знаят, кой си що си, а нищо, че ти ги питаш за публична информация - има една дама Марина Мънчукова, изключително аргументирано пита и всички и се нахвърлиха и накрая Михайлов изкара опорката, но Марина ги върна върна в първи клас и сега всички мълчат с начело Михайлов - най-вероятно защото тя има по-голямо от неговото нетно богатсво и се е комплексирал. Писах много, за да спестя време на колегите и да видя какви са новите им манипулативни техники, а и като четете коментарите, си личи, че четат форума ни, но ги е страх от форумфинанси :D ... от какво ги е страх, след като във форума се споделя информация за подобряване на финансова култура!
   
 19. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  162
  Лайкове:
  46
  Репутация:
  30
  @Opi трудно успях да го излгедам цялото, но има яко лъжи и несъсотвествия:
  1-во, лично съм говорил със Стойне Василев и по линия имотите в Перник, го е казал на базата нетна доходност - че това са подценени активи спрямо такива в София.
  2-ро, за "будката на хамбургери" Стойне Васиев първи каза, че си продава бизнес и защо - продава го на печалба и катализатора за продажбата е действията на неговия партньор.
  3-то, явно новата статия на Стойне е точно в 10-яката щом предизвиква такава ракция.
  4-то, ходил съм на семинари на Стойне и съм си плащал за тях, ако е лошо това, защо семинара на Михайлов за инвестициите през уикедна струва 200 лева или той монтизира от чисто добри подбуди?
  5-то, А по линия на скрийншотове на Стойне, @Aleksandar Dyakov, Христо от лайфхака, че и Аничник, не видях грам факт или нападение към ИП или Михайлов - вижда се извадени неща от контекста и аматьорски скалъпена история с цел внушения и обединяване на акционерите към враговете.
  6-то говорят, колко е лошо да има група, която да напада някой, а те нападат Марина в коментарите си, но видимо тя ги постави на мястото - Михайлов още се чуди явно какво да говори, а жената пита за публична информация.

  Горните неща ме накараха да изкраваме лъжите, фантазиите или несъоствествията на Михайлов спрямо фактите - явно форумът ни ги притеснява, явно не искат да се споделя информация(като се напише исторически парк в гуугъл форума е на челните места), така че това, което ще направя е да споделям още повече информация базирана на факти, а акциоенрите няма от какво да се притесняват след като парка е обречен на блясък и величие :)
   
 20. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  416
  Лайкове:
  173
  Репутация:
  61
  Видяното и чутото, е точно в риториката на тази група - важно е да се говори емоционално и да се насаждат внушения и манипулации, а фактите са тема табу. Това идеално се вижда в коментарите под видеото, хората просто възпроизвеждат това, което им се каже във видеото. Както казва @Nikolay Delchev шубето е голям страх, та и затова се пускат хейт видеа на личностна основна, оперирани от факти, целящи осмиване на хора, само и само за да се отмести фокуса от дадено нещо - всички, знаем какво :)

  @Dollar_dollar_bills не знам защо ще си губиш времето с тях или искаш да предпазиш някой/и? Стойне, в последната си статия за перфектната измама го написа хубаво - идва един момент, в който става прекалено късно за участниците ...
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice