Инвестиция в Исторически парк АД?

Дискусия в 'Ценни книжа' започната от GeorgiD, 25 Фев 2018.

 1. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  393
  Лайкове:
  241
  Репутация:
  61
  Много интересни неща си написал, благодарим за споделеното мнение!

  Има някои изключително притеснителни неща, които ми направиха впечатление:

  Признак на непрофесионализъм.

  Това даже не знам как да го коментирам. Човек обясняващ във видеа как бил се числил към "бедните" и "богатите били рак" да говори и върши такива неща...

  Тук отново умът ми не го побира този призив и коментар. Това е абсурдно - да окуражаваш хората да дърпат кредити, за да ти дадате тези пари след това с обещания за потенциална възвръщаемост след n-брой години...


  Стана ми особено интересно и, като бивш служител в Кока Кола (и двете в БГ) кой точно "шеф" е купил пакети и виждаме отново признак на непрофесионализъм - да подмяташ имена на хора в сериозни компании и да разкриваш кой какво е купил с цел да ги използваш за тежест при разговори с потенциални инвеститори.
   
 2. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  411
  Лайкове:
  169
  Репутация:
  61
  Не разбирам как човек, който е управител на проект за стотици милиони, който трябва да отговаря пред голям кръг акционери, служители, доставчици и т.н. - успява да намери време за лична среща, в която да се държи меко казано непрофесионално. Но все пак това е същия човек, който прави хейт видео клипове и постове, в които оплюява на личността основа редица хора, така че няма нищо учудващо. Да му мислят акционерите - все пак те могат да го сменят ... грешка не могат - докато има мажоритарен акционер.

  Това е меко казано притеснително за неговата личност, имидж и морал - говори най-малкото за двойнственост. От една страна говори колко самоутвержено, всеотдайно, безспирно работят във фондацията им с цел вдигане на българския дух и морал, разбира се про боно - правят събития, вдигат паметници, финансират каузи и т.н., а когато стане въпрос за лична монетарна изгода, явно морала умира и се заменя с правене на пари от спекулация с нечия смърт.
  Това дори не искам да го коментирам колко е малоумно - хем се бориш срещу бедността, а и "богатите са ракът на обществото", хем искаш да подобриш финансовата култура и се биеш в гърдите като финансов стожер на ресурс на лични финанси и всякаква финансова култура, а след това убеждаваш хората да теглят кредити, за да ги вложат в меко казано крайно нелогични финансови проекти.

  Благодаря за споделянето ти - дано повече хора да го прочетат и да си вземат правилните неща за бъдещата среща с някой от продавачите на парка.
   
 3. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  109
  Лайкове:
  38
  Репутация:
  30
  Аз нещо не разбрах, как ще те изгонят след като е твоя собственост?
   
 4. Nomad_pr0

  Nomad_pr0 Финансов стажант

  Регистриран:
  29 Авг 2018
  Постове:
  4
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  Реално това тук по-скоро го приех за търговски трик, защото не цитира име. Пък и реално може да каже, че шефа на Албена, Загорка и т.н. са си купили пакети акции, за да ти прозвучи сериозно.
  Прилича ми малко на SCI концепцията - там беше „Ние слагаме ръка на най-големия бранш - пазаруването. Представете си един град като Инстамбул с 20 млн. дневен оборот ... “.

  И все пак аз не съм хейтър - самата идея на проекта ИП ми допада и с удоволствие бих го посетил и разгледал обстойно. Като идея е нещо иновативно и добро за България и туризма ни, но предвид предишен опит с подобни проекти и типичната алчност и ламтене за пари и многото притеснителни факти и червени флагове може и да е поредното SCI.
   
 5. Nomad_pr0

  Nomad_pr0 Финансов стажант

  Регистриран:
  29 Авг 2018
  Постове:
  4
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  Е как - най-вероятно с клауза в договора, намек чрез проверки, набеждаване. Има много варианти и с постоянство е възможно да те изгонят, т.е. не говоря за днес ти казва, че се махаш и утре е сменен собственика, а за определен период от време. Примерно, ако в дадена фирма искат да те махнат, но ти сам да напуснеш използват обикновено психологически натиск, за да те държат под напрежение, докато не издържиш и сам не се махнеш- Получава се все едно и било твое решение, а не тяхно.
   
  Dollar_dollar_bills likes this.
 6. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  109
  Лайкове:
  38
  Репутация:
  30
  ЛЪЖИ/манипулации//Биполярност или няма проблем всичко е точно ... вие преценетете:

  [​IMG]

  На 23 Август го питат въпрос -

  58:10 мин: Михайл Динев пита - на колко години стана милионер? Нямам, в данъчната декларация не пише така, нищо нямам наистина никаква собственост, така че от тази гледна точка не съм милионер … по общи определения съм беден … по общите правила съм доста зле ….

  2 Май го питат в Примо -

  6:32 мин: Кажи ми честно на колко милиона оценяваш активите си? - отговоро Ако в момента реша да ги продам ще ми отнеме 1-2, но над 20 милиона мога да си взема в лева.
   

  Прикачени файлове:

  • p5ecIu7.jpg
   p5ecIu7.jpg
   Размер:
   500.2 KB
   Преглеждания:
   1
  Last edited: 29 Авг 2018
 7. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  109
  Лайкове:
  38
  Репутация:
  30
  Ако те менежират това, което купуваш най-малкото ще останеш без грам приход .... а щом ти го е казал, значи смятай за какъв скрит риск си говорим и как те контролират, ако не им сфириш по свиртката.
   
 8. JOJOBG

  JOJOBG Финансов Контрольор

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  212
  Лайкове:
  156
  Репутация:
  51
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Добре са го измислили за пазара на който оперират в момента,последно като цъках масов тест за финансова грамотност бяхме 29%. Имат си основния бизнес от персонални финансови консултанти с процент от застраховки, кредитчета и всякакви вариации на тема. Направи ли са академия и курсове, зарибяват с безплатно съдържание в тубата и фейса. И предлагат последващи "правилни" инвестиции на леко прогледналите, но вече овъртяни завършили възпитаници. Или както обичам да казвам Charge them on the entry, charge them on the exit and charge them in between. Евалата. На първо четене и мен ме удариха с емоциите и патриотизма, ама съм се научил да се бия през ръцете, а и живота ми ме е научил по трудния начин, че емоциите са лош съветник независимо те добри или лоши са.
  Докато не се повиши общата финансова грамотност няма как да не спра да слушам, а и предполагам и вие, в разговорите си "Дай да завъртим тука едни пари и да ги удвоим за нула време". Докато се търси далаверката и бързото забогатяване било то от билетчета, дигитално злато или ИП и подобни. 15 мин клипчета могат да те научат на основите на продажбите с емоционалните похвати, създаване на илюзорна стойност, оскъдност на предлагания продукт, плюс времеви натиск.
  Е след подробното запознаване с темата и наличната информация мога да кажа просто: Класика в жанра.
  Благодаря още веднъж за полезната тема и информация, този форум започва да вдига своята добавена стойност ;)
   
  Aleksandar Dyakov likes this.
 9. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  109
  Лайкове:
  38
  Репутация:
  30
  Съгласен съм и накрая като вкараш и контекста - те продават една акция, която притежават за 200 кинта на ФЛ - то вече говорим за якаааааааааааааа печалба - а от там каквото влезе в парка да се строй, влиза - кой знае колко е цената на разхода 100 милиона или 20 милиона? Те ще продат своите 350к акции - сложи едно 150 лева средна печалба и си смятай :D
   
 10. hjers

  hjers Финансов стажант

  Регистриран:
  7 Сеп 2018
  Постове:
  14
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Първо ще спомена, че за исторически парк вече разбрахме що за стока е - излишно е повече да го коментираме. Но основен проблем на хората е това, че никога не се опитват да разглеждат нещата във всички аспекти. И за тази цел ще дам като пример две неща, споменати в тази тема.

  Първо ще коментирам една малка част от "тази тема на Стойне", която наистина е написана изключително увлекателно. Там пише следното:
  Човекът защитава тезата си прекрасно в текста, но като отворя дори българската Wikipedia за човека "Бърнард Мейдоф" и виждам участието на следните заблудени напълно неграмотни финансово инвеститори:
  италянска банка Уникредито -101 млн. долара
  японска банка Номура - 303 млн. долара
  познатата ни френска банка БНП Париба - 464 млн. долара
  Човекът учи хората, как да се предпазват от финансови схеми, а самият той мами с фактите и съответно с изводите си... Как разбра, че всички известни личности са инвестирали по емоция, а не са се съветвали със скъпо струващите лични финансови консултанти? Нещата с измамите са изключително сложни, за да се анализират толкова лесно. То затова е измама, защото информация има и то достатъчно, но тя е много умело подправена...

  А като съм започнал в този тон, защо да не коментираме и "философия на Градус"? В първата тема, която отворих за инициативата им да излязат на борсата статията завършваше с това - българската фондова борса работи на следния принцип: пенсионни фондове изкупуват акциите и повече не ги продават. Така няма вече движение по тях. Аз бих коментирал това така: българската фондова борса е касичка за свои хора. Имаш фирма, но и доверени познати, ръководещи пенсионни фондове. И излизаш на тази "фондова борса" и прибираш парите. Това не е истинска фондова борса, като тези в САЩ и западна Европа. Тук нещата се случват много по-различно...[/QUOTE]
   
 11. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  272
  Лайкове:
  44
  Репутация:
  40
  Що за стока е?
   
 12. hjers

  hjers Финансов стажант

  Регистриран:
  7 Сеп 2018
  Постове:
  14
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Не си ли чувал този израз и не знаеш ли какво значи, че питаш???
   
 13. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  272
  Лайкове:
  44
  Репутация:
  40
  Много си агресивен, зададох ти прост въпрос - след като така генерализираш просто ми стана чудно що за стока е след като няма референция от теб за това - та що за стока :)
   
 14. hjers

  hjers Финансов стажант

  Регистриран:
  7 Сеп 2018
  Постове:
  14
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Изразът "разбрахме те що за стока си" винаги се ползва в негативен смисъл (изразът не е с директно изказване, за да звучи малко по-меко от агресивно поведение - точно обратното на което ме обвиняваш). Това е подобно на това като кажеш "ти умнико" - нямаш предвид, че той е умен, а е точно обратното (така се изразяваш подигравателно). Но това не е форум по български език, че да обяснявам. Да приемем, че изразът се ползва само в моя край и така ти не си го чувал и така да изчистим недоразуменията по този въпрос.

  Между другото допрочетох великият материал на Стойне. В него той казва следното:
  и ... изненадващо за хора, които ти вдъхват голямо доверие аз зачитам Wikipedia за въпросната личност. За конкретното "самоубийство" ето какво пише в Wikipedia:
  Е, Стойне пак лъже и то за да гради теза... Дори и да повярваме на 100% на официалната версия, то няма никакви факти, които да доказват, че 70 човека едновременно са подпалили сградата, още по-малко че това са направили и децата! А той (Стойне) точно това опитва да насада в съзнанието на тези, които му четат статията.

  В заключение само ще каже, че като се срещнат двама лъжци (имам разглеждания и ИМ), то тогава настава голям сеир...
   
 15. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  272
  Лайкове:
  44
  Репутация:
  40
  @hjers благодаря за уточнението, само един въпрос - защо, така си вдигнал мерника на Стойне?
   
 16. hjers

  hjers Финансов стажант

  Регистриран:
  7 Сеп 2018
  Постове:
  14
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Защото абсолютно отвсякъде се опитват да те лъжат както си поискат. От рекламите навсякъде - само лъжи, от политици, от анализи и т. н.
  Между другото статията на Стойне не ми беше 100% излишна, защото научих за "Принцип на реципрочността". Това ми изясни поведението на един човек, който преди много време ми даде нещо безплатно (явно той го е платил). Аз, обаче, този принцип на реципрочност изобщо не го спазвам. Смятам, че унизявам някой познат, ако му дам нещо безплатно (защото за него не е проблем да си го купи, ако му трябва). Обратно, ако получа нещо, то считам, че той просто разсъждава по различен начин от мен, а не че се опитва да ме унизява. Между другото един съученик преди време точно това направи, като ми подари нещо, намеквайки за физическите ми качества. Беше ходил в чужбина и като се върна даде подаръци. В случая не се обидих, защото подаръци от класа получиха само 3-ма човека и аз бях между тях.
   
 17. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  272
  Лайкове:
  44
  Репутация:
  40
  Не че го защитавам, но има разлика между лъжа или грешка в проучването - лъжа е Михайлов да каже, че е по общите правила е беден, а преди това да каже, че има 20 милиона лева в активи - съмняваме тези 20 милиона разлика да са грешка в неговото проучване :D
   
 18. SpaceZeaLoT

  SpaceZeaLoT Финансов Аналитик

  Регистриран:
  3 Май 2018
  Постове:
  26
  Лайкове:
  13
  Репутация:
  8
  Да споделя и аз мнение относно инвестицията в ИП.

  За парка бях чувал от години. Изчел/изгледал съм повечето материал по темата, но държах да се запозная с числата от първа ръка.
  Та уговорих си среща с финансов консултант, който като цяло ми направи много положително впечатление.

  Офисът им е много близко до моята месторабота, така че ми беше много удобно да се видим след работно време.

  Първото което прави впечатление, че офисът им няма никакви табели и обозначителни значи. Никъде не пише Together или се разбира под каквато и да е форма, че това са те.
  Това никога не говори за нищо добро. Фирми които се крият кои са. Вътре не може да влезеш освен ако някой изрично не те пусне/не ти отвори. Което също ми се стори малко странно.

  След кратко разказване на стандартните "Кога искаш да се пенсионираш, колко искаш да получаваш без да работиш, колко изкарваш сега.. за колко години трябва да го направиш".
  И след като се разбра, че явно със застраховки и пенсионни фондове няма да получа желаната доходност за желаното време. Преминахме на високодоходни инвестиции.
  Или иначе казано ИП. Проектът като цяло е с добра идея. Няма нищо лошо да се построи подобно нещо в БГ. Със сигурност би допринесло за икономиката и като цяло за туризма на страната.

  Проблемът е начинът на финансиране. "Емитирани" са 1 000 000 "акции" (не знам дали е правилно да се наричат така). След като не са били пускани на IPO. А някой просто е решил да ги "създаде".

  В началото цената е била много ниска, вече е над 200лв на акция (скоро ще се учеличи още) :). Като цената не се определя от пазара.. а от собствениците (т.е. Together).

  Някак не ми харесва идеята.. някой да има нещо за 1лв. а аз да плащам няма и две години след "началото на проекта" х200 пъти цената му.

  От тези 1 000 000 "акции" 250 000 вече са продадени. Още 100 000 ще се продадат скоро. 650 000 остават в ръцете на Together.

  Т.е. теоретично, без да са дали стотинка (или да кажем че са дали 650 000) (консултантът твърдеше, че И.М. е инвестирал над 20 000 000 лични средства до сега, но не става ясно за какво. като вече са събрани 50 000 000 от инвеститорите под формата на акции). за тези акции. Together ще прибират 2/3 от бъдещите печалби на Парка.

  Или иначе казано, събират се пари. Правиш проект без риск. Финансиран изцяло от "инвеститорите". Имаш стимул да е работещ и печеливш, защото ще прибираш 2/3 от печалбата с нулево или минимално вложение.

  Вариант две. Просто по някое време казваш, че проектът не върви и прибираш парите. Като през това време разбира се симулираш някаква дейност. Но дори и при първия оптимистичен вариант, не ми се вижда никак честно.

  Има различни "инвестиции" в части от парка. Като ваканционни къщички, конюшни и т.н. Не разбрах много добре там числата.. освен че цената им също значително се е повишила.. от това което е било преди 6-12 месеца.

  Дирекната инвестиция в парка беше представена като 42 000лв за 200 акции. (като до месец два цената ще отиде още нагоре). За което се обещават 5000лв на година пасивен доход. Но това е след 4-5 години (паркът след като заработи и достигне 600 000 туриста на година). Оставян настрана факта, че не вярвам тия 600 000 туриста на година. При обяване цена на посещение 30-40 евро (цената на доста повече световни туристически обекта е в пъти по - ниска). Но дори всичко да е оптимално, сметките не излизат:
  Ако 42 000лв са 200 акции. И те се плащат "сега". Но следващите 5 години.. няма да получаваш никаква доходност.. А след това при достигане на 600к туриста по 5000лв на година.. то тогава ти ще си на 0 (даже на -2000) след повече от 13 години.. 5 години frozen период и още 8 години по 5000лв. T.e. за 13 години.. ще имаш 0 % доходност.. Ако същите 42000 ги сложиш в S&P 500 (средно годишно по 9.7 % за последните 100 години) или в p2p на консервативни 10 % това за 13 години ще донесе 145 000лв. А ако процентите са 15 ще станат 258 000. Разбира се това са просто числа.
  Но дори така обявено, инвестицията в ИП не е никак интересна от финансово гледна точка. 13 години за да си на -2000лв. Но факт е, че не е точно така разказано на презентацията, а се акцентира на 5000 на година и то при 600 000 туриста. А при повече 20 000 на година.. което вече = ранно пенсиониране :).

  Оставям на страна факта и евентуалната цена на билетите 30-40 евро.. таргет - чуждестранни туристи. Е нали се правеше за България и за българите. Много бих желал да посетя въпросния парк като стане готов. Но не и на такава цена. Продават се и карти лични по 20лв гарантиращи ти 20лв вход и по 50лв семейни. Гарантиращи за цялото семейство вход от 50лв. Или иначе казано входът ми за парка може да е минимум 40лв. Скъпо ми се вижда по всякакви стандарти. За обект без историческа стойност. Колкото и скъпо и качествено да е направен. Не е ясно и каква е комисионната на консултантите от тези 42000 лв. Но предполагам, че процентът съвсем не е малък.

  Та на кратко да обобщя. Страхотна идея. Мащабен проект наистина. Лош граничещ с нечестен начин на финансиране и разпространение. Не интересна от към инвестиционна гледна точка "възвръщаемост" на -2000лв за 13 години.
  Кофти предложения, да тегля кредит и да изплащам 13 години.. (с лихвите ще станат поне 15) докато съм на 0.
   
 19. Вальо

  Вальо Финансов стажант

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  23
  Лайкове:
  21
  Репутация:
  3
  Доста често минавам от там и ми прави впечатление, че строежите вървят ужасявящо бавно. Явно няма достатъчно инвеститори... Темповете са направо мудни, не знам за кога е обявен финала на строежа (и не ме интересува), но някак нелепо ми изглежда една изтипосана статуя на човек с лък и строежи, по които не се работи. Този човек с лък абсолютно не се вързва с българската история (според мен).
   
 20. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  411
  Лайкове:
  169
  Репутация:
  61
  Искам да коментирам тази част от поста ти, защото всичко, друго е говорено:
  Ако са ти казали, че 5 години си без никакъв поток и после 8 години за да си на нулата, то се чудя защо я маркетират като инвестиция с огромен потенциал. Нека да направим една проста сметка инвестираш сега и след 15 години си взимаш инвестицията - 5 години по 0 лв и останалите години по 5к дивидент + цялата главница(да допуснем, че ще я вземеш в пълен размер), то излиза, че този проект има вътрешна норма на възвращаемост(IRR) от 6,62%.

  Ако вкараме същите условия, но 42к в инвестиция, която носи 5% на година - дали ще е p2p, имоти или дивидентни акции няма значение, то ще получим с една идея по добра норма от 6,77%. По тези сметки излиза, че получаваш една и съща доходност за в пъти по-голям риск и се представя като доходност с огромен потенциал.

  А все си мисля, че ако си ги говорим за огромен потенциал, то все някак си трябва да може да бие пазарната доходност от 9,77% при диверсификация от 500 компании...

  Благодаря за споделянето, явно се затвърждава основното мнение към проекта - нещо потенциално, но с ужасяващи финансови параметри.
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice