Инвестиция в Исторически парк АД?

Дискусия в 'Ценни книжа' започната от GeorgiD, 25 Фев 2018.

 1. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  222
  Лайкове:
  35
  Репутация:
  30
  Сериозна офанзива правят - все пак нали трябва да съберат 1 милион за парка до Януари.
  Честно казано как ще забогатеят, след като обещания дивидент дори не е съвместим с бизнес плана :D
   
 2. JOJOBG

  JOJOBG Одитор

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  165
  Лайкове:
  99
  Репутация:
  37
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Недей така бе човек, мене 2019 ми почва супер положително и мисля да задържа така цялата година че 2018 ми беше черна. Споделям си част от положителната енергия. Все пак след като са повярвали и инвестирали дано им сполучи. Пък ако ли не ще научат ценен урок за цял живот. Все положителни неща. :)
   
 3. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Сметководител

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  73
  Лайкове:
  23
  Репутация:
  14
  Скъп и ценен урок ще да е :)
   
 4. heliogabal

  heliogabal Финансов стажант

  Регистриран:
  17 Яну 2019
  Постове:
  1
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  Popadnah случайно на тази тема в този форум - удивително! Най-големият исторически парк в СВЕТА ...в село Н. Рилски, Варненско...Вие защо не дойдете да погледнете тези села какво представляват, как са пътищата....400 000 посетители годишно - моля?? Ами то един увеселителен парк със замъци и годзили направиха до курорта Камчия - няма кой да ходи в него, самият комплекс Радуга (на Лужков, пак на Камчия) фалира - няма кой да ходи там на почивка. Право да ви кажа, това с този "исторически парк" изглежда като брътвежи на някакви луди хора -мошеници. Най-вероятно това ще бъде най-големият недовършен кичозен проект В СВЕТА. А за това "с акциите" въобще не ми се коментира.
   
 5. inventorbg

  inventorbg Финансов стажант

  Регистриран:
  18 Яну 2019
  Постове:
  1
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  Здравейте , регистрирах се във форума от чисто любопитство по проекта исторически парк и като четох всичко изписано виждам много смисъл от подобен вид дискусий. Тук И.М вече би ме порицал...

  Все пак бих искал да попитам следното. Ако някой има малко повече познания по АД фирмите , може ли да ми обясните защо парите вървят по частната сметка на някой си вместо в дружеството... За мен лично това е покъртително и видно че е 100% измама. Обаче какво се опитват така да избегнат/ постигнат не разбирам.(като изключим разбира се очевадното да изчезнат с тях един хубав ден) А това че има хора които са готови да трглят кредит и да го метнат на сметката на някой си не искам да коментирам.

  Дори да несе търгуват на борсата би трябвало да могат да си продават акций както и да емитират нови...изобщо как ще се случи цялата далавера с парите ми е супер интересно. Уж твърдят че по строежа на парка ежемесечно въвят по 1 млн лв а то той с 1млн капитал и 2 загуба... още чакаме новия баланс ама все пак.

  Някой ако има повече информация/ познания да хвърли малко светлина бих се радвал
   
 6. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Сметководител

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  73
  Лайкове:
  23
  Репутация:
  14
  Официално не се отговоря и не се хвърля светлина на тези въпроси, не случайно я има тази тема по дедуктивен ред да се достигне до истината - в повечето случаи, ако питаш просто те блокират.
   
 7. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Сметководител

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  73
  Лайкове:
  23
  Репутация:
  14
  В група клуба на инвеститора се раззява интересна полемика, където Михайлов е влязал в брутален емоционален припадък показваш реалната си същност - та, да продължим с лъжите:

  [​IMG]

  Отговор за последната глоба от БНБ https://www.capital.bg/biznes/finan...nalojila_globi_na_chetiri_nebankovi_kreditni/:

  [​IMG]

  Явно световната конспирация е срещу парка, защото цялата политическа репресия е срщеу тях - а Михайлов застава като Матросов на амбразурата ...
   

  Прикачени файлове:

  • ll.jpg
   ll.jpg
   Размер:
   269.3 KB
   Преглеждания:
   2
  • 201mm.jpg
   201mm.jpg
   Размер:
   146.9 KB
   Преглеждания:
   2
 8. HollowTip

  HollowTip Финансов стажант

  Регистриран:
  21 Яну 2019
  Постове:
  1
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  Здравейте, пичове, не съм финансист или в сферата на финансите, просто видях статии за проекта, за който се говори тук и ми стана интересно кой го движи и откъде идват парите. Не пиша от съображения за инвестиция, а по-скоро от яд, че тази иначе хубава идея ще бъде опорочена. Смятам, че подобен проект има шанс, особено по Черноморието и особено в момента, тъй като се наблюдава някакъв бум на патриотизъм в последните години. Дали този патриотизъм е псевдо-такъв, няма да коментирам сега, тъй като не това е темата.

  Като човек със свой бизнес, но и участвал в общи проекти с други компании и хора, моето усещане в случая е, че тук има някой с готови пари (на базата на бързо ровичкане в нета - това би трябвало да е Трежър ООД). В управителния съвет на "Исторически Парк" АД е и управителят на "Трежър" ООД. Без да имам информация, но на базата на опит и усещане в случая, съм почти сигурен, че този човек има желание да направи нещо хубаво. Най-вероятно е на сериозна възраст, с интерес към историята и е възможно да е бил подхлъзнат от едно младо, амбициозно селянче, което да му е обещало стотици милиони инвестиции след като бъде изградена някаква част от проекта. Това виждам аз на пръв поглед. Очаквам да има конфликт по тази ос, тъй като щом аз, на база 20-30 минути research, виждам че това нагло селянче си пробутва своите номера на гърба на изграденото от Трежър ООД, то най-вероятно и управителят на компанията го е усетил отдавна.

  Яд ме е, че нещо, което би донесло радост и гордост на много българи, най-вероятно или ще остане недовършено, или ще бъде направено с основна цел "прибиране на едни пари". Яд ме е, че в историята и културата се намесват "златни карти". Яд ме е, че прости и неуки хора са лице на нещо подобно. В общи линии колкото бях екзалтиран когато разбрах за проекта, толкова съм разочарован когато видях кой е лицето му. Няма да коментирам финансовите алабализми на това овчарче, вие тук по-добре сте посочили сума пунктове, по които издиша. Просто се надявам, че има начин тези, които наистина дават парите (защото аз съм убеден, че този лешпер не е привлякъл и/или виждал накуп повече от 5-10 хиляди лева през живота си), да се очистят от това недоразумение, да избегнат преплитането на такъв проект, който би имал национално значение, ако се направи както трябва, с някакви saveway схемички и простотии.

  Това е засега от мен. Ще следя с интерес какво се случва, особено с "инвеститорите".
   
 9. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  222
  Лайкове:
  35
  Репутация:
  30
  Мисля, че сам си отговори - ако искаха сериозни и опитни инвеститори, първо до сега да са намерили на ниво преди ИПО или след ИПО - но щом избират дребни акционери, то им е пределно ясно, че тази астрономически оценка може да мине само при тях.
   
  inventorbg likes this.
 10. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  222
  Лайкове:
  35
  Репутация:
  30
  Attacker ти ли си?
  Ако говориш за митичния адвокат, който държи акциите, то ме съмнява да не знае какво става и да е толкова наивен.
   
 11. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Сметководител

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  73
  Лайкове:
  23
  Репутация:
  14
  Случайно цъкнах на партньорите на парка и какво да видя ВИП беб детска кухня.
  Тержър им прави репликити и склупторите, а ВИП бебе какво? Парка и детска кухня ли ще предлага или тези ще доставят храна?

  [​IMG]
   
 12. SpaceZeaLoT

  SpaceZeaLoT Финансов Аналитик

  Регистриран:
  3 Май 2018
  Постове:
  26
  Лайкове:
  12
  Репутация:
  8
  Коментарът е излишен.

  Това е кратка извадка от разговор с .. не съм сигурен - консултант или по - скоро ентусиазиран "инвеститор".
  Изрично съм махнал името.. Не е нужно да злепоставяме човека. Но и първолак може да сметне, че при обещаните 35 % на година дивидент.
  Това прави 17500лв. за 200 акции, при което за 1 000 000 акции прави 87 500 000лв. ПЕЧАЛБА. Не дивидент..
  Което пък при 40лв вход. (да приемем, че всичко е чиста печалба, нямат никакви разходи за поддръжка, заплати или каквото и да е).
  Това прави 2 187 500 туриста годишно..
  Не съм сигурен, че целия годишен трафик на Варненското летище е толкова..

  Но хората не проверяват числата.. не си правят сметка.. винаги е по - добре да вярваме на обещания.

  Скоро (или не толкова скоро) ще има много разочаровани хора..
   

  Прикачени файлове:

 13. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  222
  Лайкове:
  35
  Репутация:
  30
  Това стана като циганин на сватба - това, което мога да ти обещая, той не може да ти дадеш - а защо не направо Ивелин не обещае 100 милиона печалба?
  Тези китайци имат ли си на идея какво означава 500 милиона капитализация в БГ?
  Ето това е пример, макар, че е далеко от 500 милиона оценка:
  http://invest.gradus.bg/uploads/pdf/Gradus_Investor_Presentation.pdf

  40 милиона нетна печалба, два пъти повече от парка ...
   
  JOJOBG likes this.
 14. Koruin_A

  Koruin_A Финансов стажант

  Регистриран:
  Неделя
  Постове:
  2
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  Здравейте, и благодаря за изчерпателните мнения по темата.
  От 2/3 години чувам за този ИП и Together, ама все ми звучаха малко странно и нереалистично нещата. Благодарение на вашите мнения тук, успях да се ориентирам какво точно не е наред в цялата история.
  Повода да пиша е, че след 2 седмици има представяне на проекта в моя град и получих покана от познат за събитието, та реших да се образовам малко. Като изчетох цялата тема (и част от препратките) ми стана тъжно за 50те записали се участници. Затова писах в евента, че предложението им е несериозно и постнах линк към форума, който иска да се поинтересува, но уви НЕ са одобрили поста ми на стената на ФБ събитието. Ако по чудо го одобрят и някой ми отговори, ще ви държа в течение, но ме съмнява. Хубав ден на всички. :)
   
 15. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  222
  Лайкове:
  35
  Репутация:
  30
  За кой град става дума?
   
 16. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Сметководител

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  73
  Лайкове:
  23
  Репутация:
  14
  Правилно те съмнява, всяко мнение, което не поставя парка в добрата му светлина от към инвестиция ... бива силно нападнато, изтрито или за по-лесно човека бива блокиран :) Паркаджиите много добре знаят наличието на тази тема, И.М. сигурно редовно я чете, но до сега не е отговорил на нито един от въпросите, но за сметка на това прави хейт видеа :)
   
 17. Koruin_A

  Koruin_A Финансов стажант

  Регистриран:
  Неделя
  Постове:
  2
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  Бургас, но предполагам правят нещо като турне и в други градове, за набиране на "инвеститори"
   
 18. Order

  Order Финансов стажант

  Регистриран:
  Понеделник
  Постове:
  1
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  1
  Искам на кратко да споделя как ме зарибяват и мен.

  Преди 2 седмици едно момче от техните консултантите директно се свърза с мен и започна да ме пита въпроси свързани с финанси и инвестиции, явно е решил, че щом работя тази работа имам и добри доходи (не искам да споменавам къде работя, но наистина средните доходите на индустрията са много над средната работна заплата). Попита ме в какво инвестирам и каква доходност съм постигнал, след като разбра в какво инвестирам се засмя, че едва ли не оставям пари на масата и след това реши да ме пита дали се интересувам 10% годишна доходност под формата на дивиденти. Такава доходност е много повече, от тази която постигам, така че естествено проявих любопитство. Получих информация за инвестиция в историческия парк - даде ми сайта на парка, както видео с презентация, както и други видео клипове свързани с проекта. Обясних, че имам нужда от време, за да прегледам информацията и че ще се свържа отново с него до няколко дни. Още на следващия ден сутринта се свърза с мен и напористо почна да ми обяснява как веднага съм трябвало да инвестирам, защото до няколко месеца парка отварял врати и акциите ще се вдигнат спрямо сегашните цени. Дори искаше да се видим и да ми даде документите за инвестиция. Много бързо ми дойде тази реакция. Спрямо него, съм могъл да закупя поне един пакет и половина, защото явно други мои колеги по толкова са купили и затова и аз толкова да купя. Момчето директно се разпореди какво да правя с моите пари и след като му казах, че не мога да си позволя такава сума, той съвсем спокойно ми каза да тегля кредит от банки или по-друг начин, защото цената на акциите ще расте. Питах, кой определя цената, той отговори управата и все пак се строяло и това трябва да се отчете в новата цена, а и нали ще отваря врати Юни месец. От това разбирам, че цената не е пазарна, но следващото нещо, което ми каза ме изуми. Разбирам, че купувам акции от друго физическо лице, а не създадени акции от компанията. Просто ми дойде повече и приключиш разговора - работа ме чакаше. Но тази информация ме удари с мокър парцал, но и ме мотивира сериозно да проуча нещата - изчетох каквото намерих в нета, но най-интересното го намерих в търговския регистър. Разбирам, че компанията е с отрицателен капитал, броят на акциите не е променен, т.е. потвърждава се наистина, че няма ново създадени акции, има облигации с 40% лихвен купон и все още не са изплатени, виждам, няколко милиона активи, а по думите на момчето, са инвестирали "много милиони". В последствие видях и бизнес планът, в инвестор.бг има и там интересна тема, но цифрите не се получат. А след като разбрах, че БНБ е глобила СЕО-то на Парка, за нелицензирана дейност, но спрямо друга негова компания просто всичко крещеше не инвестирай. Но, уви пак се свърза с мен и по настъпателно и най-вече емоционално почна да ме убеждава да инвестирам, но този път го питах няколко въпроса - от облигациите до акциите. Спрямо него облигациите са били отдавна оправени, но съвсем различно пише в ГФО-то - не обичам да ме лъжат. На няколко въпроса получих отговор, но на другите не може и затова ми каза да направя среща с Ивелин Михайлов. Той щял ми даде разяснение относно бизнес модела, нападките (защото спрямо тях информацията във форумите била атака срещу парка и Михайлов и как всичко това е било заблуда. Чудно ми е каква заблуда е да те глоби БНБ) и как няма за какво да се притеснявам за парите си, защото Михайлов ще ми обясни всичко. Е като човек, който има интерес към правото, просто всичко беше ясно - няма нужда да си губя времето да ме убеждаваш в неща, които не пишат в закона ... а и това да е човек, който видимо не е наясно със законите и нормативната база - няма как да те глоби туко така БНБ. Разбира се отказах с такъв мотив и след като обясних защо, момчето ме буквално ме обвини, че не си знам интереса и не съм искал да подкрепя толкова важен проект за страната. Обясних му, че когато е готов ще посетя парка, но до тогава и 1 лев няма да инвестирам ... след този разговор, на два пъти се свърза момчето с мен и пак със стария рефрен и патриотичен патос да инвестирам, все едно е забравил какво ми бе писал преди - но не не ми се занимаваше затова просто го блокирах.

  Дано да е от полза на някой този пост, но определено се замислете дали да инвестирате, ако случайни хора ви продават емоционално "инвестиционни проекти".
   
  Koruin_A likes this.
 19. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  222
  Лайкове:
  35
  Репутация:
  30
  Е каква е тази доходност, след като парка ще бъде напълно завършен след 3-4 години?
   
 20. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  222
  Лайкове:
  35
  Репутация:
  30

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice