От доста време обмислям идеята да инвестирам в земеделска земя - 3-та, 4-та категория, но към момента мога да си позволя 1-2 декара със свободния ресурс, който разполагам, до колко има смисъл да го правя, това се питам или може би да изчакам. Мотивира ме фактът, че земеделската земя расте като цена, но няма да я купувам с цел спекула, а мисля да я оставя за бъдещото поколение, тъй като е доходоносен актив, дори повече от масовия стереотип да се купуват апартаменти с цел инвестиция. Мотивират ме допълнително емоционално наследството от прадедите, които до преди национализацията са имали около 40 декара семейна земя, която впоследствие наследниците не успяват да си върнат и тези площи са останали на общината по силата на закона за собствеността и ползването на земеделските земи.
Купувай. По колкото можеш когато можеш. Но уловката е в райони където можеш да отдадеш на земеделски производители под рента. Необлагаем деклареруем доход. Аз също се оглеждам, но наличните оферти не ме устройват.
Продажбата на земеделска земя в първите три категории, с договор за наем с арендатор е на цени, при които връщането на инвестираните средства изискват или дзен търпение, или отглеждане на култури, кото се надяваш да обереш преди органите на реда.
Две оферти - 10 к / 300 ренда на година 7,5 дка, другата 120к / 5600 ренда на година, 70 дка. едното 3% другото 4.66 % брутна=нетна ( няма данъци) но пак ми се струват скъпички. Но пак Алекс е прав, повече е от реалните по жилишните имоти...
Следя ги и аз, но за регион, категория земя, ренд...etc., така, че да си заслужава, в приоритетите за т.г. трябва си надскоча на масрафа.
Интересува ме какво е мнението ви за покупка на имоти от Agrion? От доста време наблюдавам сайта им ( http://agrion.bg/bg/zemq/sellingform ). Бих се радвал да чуя и мнения на хора, които имат опит с тази компания.
Под 3 декара не можеш да ги обособиш в самостоятелен парцел, имай го предвид. Иначе ще купиш идеални части.