"Кафе Фактор" или как да си изплатиш заемите без допълнителен доход

Дискусия в 'Приходи, разходи и бюджетиране' започната от Nikolay Delchev, 11 Мар 2017.

 1. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  [​IMG]

  63% от българите с кредит, а половината от тях са готови да изтеглят втори. Звучи страшно, нали? Ако вие сте в тези 63% този следващият текст определено ще ви бъде от полза.

  Има начин да се освободите от заемите използвайки парите, които изкарвате в момента без да се хващате на втора работа или да търсите допълнителен доход. Как ще попитате? Важен е начинът, по който управлявате доходите си и как систематично ги прилагате чрез т.нар. план «кафе фактор». Времето което този план ще отнеме до изпълняване на своята цел, а именно погасяване на задълженията ще зависи от две неща - колко голям е заемът, който имате и колко сте последователни в прилагането на плана.

  Първото нещо което трябва да направите е да намерите своя „кафе фактор“. Сигурно си викате „Какво е това, бе?“. Когато разработих този план за себе си моят фактор бяха двете кафета, които си купувах всеки ден. Едно сутрин и едно след обяд. Скоро ще видите важността на този „ритуал“. Повечето от нас имат чувството, че нямат някакви допълнителни пари, които да заделят или да плащат сметките с тях, докато реално е въпрос на посока - Север, Юг, Изток, Запад! Всичко от което имате нужда е много малка сума. Без значение дали е 5лв. или 50лв. след минута ще ви покажа изчисленията.

  Истината е, че всеки има свой „кафе фактор“. Просто казано това е поне едно нещо за което харчите пари, което можете да намалите или можете без него въобще. Забележете, че написах „да намалите“... някои хора не могат да се ограничават съвсем и е нормално. За дамите може да е намаляване на разходите за маникюр и вместо всяка седмица те да са веднъж на две седмици (още се продава свободно лак и по време на едната седмица може да се лакирате сами :) ). За нас господата може да е това да не ядем всеки ден навън по обяд ами да си носим храна от вкъщи 3 дни в седмицата и само 2 да обядваме навън. Но нека продължим с моя сценарии, тъй като плана е производен на него. Постоянно имах усещането, че нямам допълнителни пари, с които да си изплатя кредита. Живеех от заплата до заплата...Докато, всъщност, имах прекалено много пари които харчех в неправилната посока – много от парите ми отиваха на „Юг“ и не достатъчно на „Север“. И за капак много от тях отиваха и на „Запад“... Какво имам предвид с това?

  [​IMG]

  Посока – парите отиващи на „Юг“ са пари похарчени за ненужни неща, обикновено неща за удоволствие, удобство или прахосване. Парите отиващи на „Изток“ са вашите нормални регулярни сметки – наем, сметки за ток, вода, телефон и т.н. Парите отиващи на „Запад“ са похарчени най-общо казано за храна (бакалски стоки) , да речем в Кауфланд или Карфур. Парите отиващи на "Север" са парите, с които изплащате заемите си!

  Вадене на пари от нищото – така ще се почувствате когато откриете своя „кафе фактор“. Е, аз харчеш грубо по 4лв. сутринта и 4лв. следобяда за кафе (Мда, в „Старбъкс“ е скъпичко) всеки работен ден от седмицата, както и понякога сутрините през уикенда. Нямаше да се откажа от уикенд удоволсвтието си затова се фокусирах върху работната седмица. Харчех 8лв. на ден...за кафе! Това прави по 40лв. на седмица. Това са 160 лв. на месец!!!! Това харчех всеки месец. Лампичката ми светна. Човек би помислил, че след като съм във финансовия сектор от години е трябвало да се сетя доста доста по-рано. Но като се загледах в кредитите си аналитикът в мен започна да вижда начин, по който систематично да изплатя задълженията си базирайки се на проста математическа формула, в която определено имаше доста смисъл (математиката никога не лъже!). Ще видите това в сметките по-долу.

  Та, вече имаме „кафе фактор“ (това е само един, който открих при себе си, някои хора намират пет и дори повече неща). След като използвах бланките подредих заемите си по реда, по който трябва да бъдат изплатени. Включих плана в действие. Съкращавайки кафетата успях да спестя 160лв. за един месец. Пак подчертавам – без да търся допълнителна работа или доход. Просто използвах същите пари, които вече изкарвах. Номерът е да продължавате да ги харчите! Да, казах да продължавате да ги харчите. Бях свикнал да харча тези 160 лв. на месец, сега просто трябваше да ги насоча на „Север“. На база изчисленията, които направих, първият заем който трябваше да погася бе кредитна карта. Минималната вноска по картата бе обикновено 50лв. на месец. Та, всеки месец взимах тези 160лв., които харчех по кафета и ги добавях към плащанията по картата. Независимо, че минималното плащане бе 50лв. на месец аз плащах 210 лв. (50лв.+160лв.) което ми позволи да изплатя цялата дължима сума доста бързо. След като картата бе изплатена отново се върнах към изчисленията и отбелязах следващия кредит, който трябва да бъде изплатен (втора кредитна карта). Това плащане бе минимум 35лв. на месец. Затова започнах да плащам по 245 лв. (35лв.+50лв.+160лв.) докато не изплатих и тази дължима сума за нула време. Отново да спомена, че месечните ми доходи не са се променяли.

  Следващият кредит бе с месечна вноска от 125лв. Е, познахте, взех останалите 245лв. които изплащах про другите кредити и с общата сума от 370лв. (125лв.+245лв.) успях да погася и това задължение. Това ми позволи да спестя стотици, дори хиляди левове в ЛИХВИ (брррр!)

  Накрая ми остана само ипотечният кредит (обикновено това ще е последният ви кредит в списъка). Моята вноска бе грубо около 500лв. на месец. Затова реших да преструктурирам кредита. Сега всеки месец взимам онези 370лв. и ги внасям към Ипотечния кредит. Всеки месец внасям 870лв. по ипотека, която иначе стурваше по 500лв. месечно с което няма да ви казвам колко години си спестих и колко ЛИХВИ (бррррр!)

  И сега седя и си мисля, че всичко изписано по-горе стана благодарение на някакви си 8лв. на ден! 8лв. които ми отвориха пътя към финансова независимост. Един от главните компоненти на този план са изчисленията и знанието кои кредити трябва да бъдат изплатени и в какъв ред. Както виждате целият процес не е Ядрена физика, а проста математика, която работи!

  Бланка за погасяване на задълженията

  Инструкции: Тук вече описвате систематичната последователност, в която ще погасявате своите дългове. Посочете следното – Име на заема, Дължим баланс и Месечна вноска. След това изчислете своя „фактор“ - взимате баланса и го разделяте на месечната вноска. Пример:

  Име на заема: Кредитна Карта

  Дължим баланс: 3000 лв.

  Месечна вноска: 50лв.

  Фактор: 60

  Дълг номер: 1

  След като сте изброили всички свои кредити по същия начин описан по-горе трябва да поставите номер на дълговете базиран на „фактора“. Кредитът с най-нисък фактор ще бъде номер 1, следващият най-нисък фактор с номер 2 и т.н. докато не сложите номер на всеки кредит. Номерата са поредността в която ще бъдат изплатени. Сега само трябва да спазвате по-горния план ( натрупващи се суми), да бъдете постоянни докато не изплатите всички задължения.

  Можете да използвате долната бланка.

  Име на заема_______________

  Дължим баланс______________

  Месечна вноска______________

  Фактор____________________

  Дълг номер_________________

  Успех! :)
   
  dimdBG, Grely, Peppi and 12 others like this.
 2. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  12 ПРИЧИНИ ДА ПОГАСИТЕ СВОИТЕ ДЪЛГОВЕ ОЩЕ ДНЕС!
  1. Това ще освободи вашия доход и ще имате повече пари, за да спестявате за старините си
  2. Ще имате по-малко стрес в ежедневието, като значително намалите риска (здравословен и финансов) в живота си
  3. Премахвате вероятността да се „набълбукате“ с кредити
  4. Ще подобрите и поддържате здрави взаимоотношения с половинката си, семейството и приятелите
  5. Това ви поставя в по-добра позиция, за да достигнете изобилие
  6. Усещането , че наистина притежавате колата си, къщата си, телефона си и т.н. е несравнимо
  7. Ще работите по-усърдно и ще се фокусирате по-добре върху своята кариера
  8. Вие ще бъдете по-мотивирани да имате по-големи приходи
  9. Вие няма да се чувствате сякаш сте тичащ в колело хамстер.
  10. Това ще освободи мислите си
  11. Ще имате повече време и пари, за да се посветите на любимото си хоби
  12. Финансови злополучия няма да съсипят личния ви живот
   
  Grely, Ангел, toni90 and 2 others like this.
 3. NorAngel

  NorAngel Финансов стажант

  Регистриран:
  14 Мар 2017
  Постове:
  14
  Лайкове:
  8
  Репутация:
  3
  Много интересна статия. Истината е, че човек ако успее да започне с такива малки стъпки, доста може да подобри финансите си. Най-малкото е, че ще си преразгледа някои ненужни (понякога) разходи, или ще помисли с какво да ги замени, за да е в +. Ще помисли как да увеличи доходите си и т.н. Освен това е написана достатъчно просто, че да можеш да я даваш за пример на децата си, което би било само в тяхна полза. :)
   
  Ангел likes this.
 4. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Парченето запглупости ако имаме заеми е нещо лошо, но ако нямаме, имаме стабилен доход трябва ли отново да правим такива сметки? Защото без удоволствия на 60 живота ще е минал и милионите в сметката няма да ме топлят. Повечето статии във този форум разглеждат двете крайности - хора със живот на заем - всякакви простотии купени на изплащане и хора които не дават и стотинка, живеят на пост и молитва и не харчат нищо за себе си в името на това някой ден финансовата свобода до дойде. А тя я дойде я не дойде, ама живота ще е минал. Карайте го по-леко. Естествено всичко трябва да си прави с мярка. Ако кафено от 4 лв ти е единственото удоволствие и го плащаш с някакъв малък процент от приходите си за месеца, а не със заем(кредитна карта), дали си струва да си го отнемаш в името на "финансовата свобода"? Естествено ако разполагаш с 15 лв на ден и даваш 8 ча старбъкс не е добре, но в крайна сметка ако това не води до други липси в живота ти не е чак такъв проблем.
   
  Ангел and veni8 like this.
 5. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  427
  Лайкове:
  187
  Репутация:
  61
  Е ако си сложил цел за финансова свобода и работиш по нея, то няма как да не стане.
  Никой не е казал да станеш на 60 за да си фин. свободен.
  В личен план трябва да си консервативен, а в бизнес агресивен - тогава изключително бързо се постигат нещата.
  Може да се струва крайно, но няма как да си финансово свободен, ако хедонизмът е на почит, никой не казва да няма удоволствия, а просто живеене под чергатата за кратко време, като ударно се вдига доход, само така експоенциално ще расте спестяването, което ще докара инвестиции.
  Все пак замисли се защо едни са богати, а други бедни. И двете групи не са лишени от удоволствия, просто за да си готов да направиш прехода, то трябва да платиш цената.
  До сега историята не помни някой self made millionaire/billionaire, който в началото да не цепил монетата на две и да е жертвал редица удоволствия и социален живот/стандарт в името на неговият бизнес ... след това всичко се изплаща - т.е. няма финансово свободен хедонист :)
   
  dimdBG, bulcop and Ангел like this.
 6. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  О много такива хора има, прав си, но това не е гаранция за успеха. А от тези статии човек може да остане с такова впечатление. И аз известно време се ограничавах за някои такива дребни неща, но в последствие разбрах, че живота е твърде кратък и че трябва да си позволяваме някои друбни удоволствия. Естенствено все още смятам и винаги ще смятам, че има неща които са излишен разход, но доставяйки си малко удоволствие аз лично се мотивирам много повече да работя по-усърдно и да се развивам, за да могада си позволявам повече дребни неща. И съответно големи. Естесвено в ежедневието си не смятам че харча за глупости, но ако мога да си го позволя, смятам, че ако се ограничавам ще ми спадне удовлетвореността от живота, а заеднос нея и мотивацията. Така реално ще загубя повече.
   
  Ангел likes this.
 7. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  427
  Лайкове:
  187
  Репутация:
  61
  Когато човек осъзнае че щастие или удоволствието от живото зависи не от външни фактори, то всичко се променя.
  А и като цяло това са субективни фактори на възприятия.
  Ако човек иска всяка седмица 3 - 4 пъти в седмицата да ходи хвърля салфетки, 1 път на месец да е на почивка, да сменя кола 1 път на година и т.н. и т.н., и от това да е щастлив е много сбъркан начин на живот по 2 прични.
  1) Щастието е функция от външни фактори, и ако ги няма ще е тотално депресиран
  2) За да се отдаде на тях или трябва да бачка много повече и съвсем малко да му остане време за тях или да затъне в кредити за да си го позволи и след време да изпадне във финансово блато
  има опция 3) жертва краткосрочно редица прищявки и желания с никаква стойност, за да може след време да има пълна свобода да се отдава пак на външни фактори за щастие, но т. 1 пак ше е валидна.

  Редица от милиардери по света водят съвсем скромен начин на живот - защо?
   
  Ангел likes this.
 8. Santa

  Santa Финансов Контрольор

  Регистриран:
  5 Май 2017
  Постове:
  198
  Лайкове:
  149
  Репутация:
  51
  Много от материалите в сайта изглеждат крайни просто защото са самата обективна истина, базирана на цифри, емпирични данни и икономически закономерности, а истината невинаги е приятна за някои хора. Оттам нататък всеки сам си решава в зависимост от приоритетите си каква част от богатството си да жертва, за да придобие неща, които стимулират емоциите. По мое мнение идеята на "крайните материали" е да даде основа, върху която всеки може да избере какво да построи според разбиранията си. Някои ще построят небостъргач, други дървена барака или дори нищо, трети ще са някъде по средата. Всички сме различни и единственият начин един материал да бъде неоспорим и приложим за всички е да се ползва инструментариума на точни науки като математика и статистика, което го прави лишен от емоции и базиран изцяло на факти.

  Съгласен съм с всичко, което MoneyMaker каза, включително тезата за щастието. То идва отвътре и избликва навън, "заразявайки" околните, а не обратно. Ако човек разчита на външни стимули да му носят щастие, ще има да чака.
   
  Ангел and Aleksandar Dyakov like this.
 9. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Не получих отговор на въпроса - ако това излишно харчене мипомага да съм по-щастлив и от там по-мотивиран и съответно по-продуктивен защо да не го правя? Милиардерите водят скромен начин на живот т.е не парадират с финанси. Тук не говорим за това дали парадират или не. Ако днес идин милиардер може да прегледа отчети от 10 свои фирми и му остане време да лисли как да завладее нови пазари ако например сутринта язди един час кон - защо да не си подържа той конюшнята с 1 кон и да плаща на човук да му го храни и гледа, ако например за един работен ден той би прегледал да кажем само 7 отчета и не е имало кой и какво да му оправи настроенитео и да отиде с кеф на работа.

  Същото е и с нормалните хора. Всеки има нужда по някакъв начин да презареди батериите. Ако някой всеки петък ходи на чалготека, но пък през седмицата може да работи доста по-добре и по-мотивирано и да спечели много повече от някой който не си харесва живота и вечерта се е чудил дали да яде сух хляб или бистра картофена супа, не защото не може да си позволи например да си купи месо или риба, а просто защото трябва да пести като самоцел, как този човек ще е мотивиран докато работи да изкара повече пари просто като той не е в състояние да им се зарадва. Нали идеята на това да изкараме пари е точно за да си осигурим качествен живот. Това е субективно усещане, но все пак нали целта на финасовата свобода е именно точно това - да имаме достойни старини плюс да имаме

  Милиардерите така да се каже са превъртяли играта която нии всички играем. Това дали гивеят скромно или не сие тяхна работа. Едва ли някой милиардер който е със всичкия си живее в панелка, освен ако вече не се е смахнал тотално и не е станал ексцентричен милиардер. Дори и скромен живот на малиардер той не е изпълнен с лишения както проповядва статията и много сходни на нея. Нека не мислим че всеки сойто харчи някакви пари го прови на заем и банките стоят зад него и му точат ножа. Всичко трябва да и в един баланс. Както не бива да се стискаме, тъй и не бива да харчим повече от колкото можем да си позволим...
   
  Vampire_weekend and Ангел like this.
 10. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  427
  Лайкове:
  187
  Репутация:
  61
  Явно не съм останал разбран.
  Целта е искаш ли да си финансово свободен или не.
  Ако имаш начини да презаредиш и това да ти помогне, за да го постигнеш ок няма ниакъв проблем - така или иначе трябва се презарежда, не сме машини.
  Това, което просто казах по-горе е временно да се лишим от някой желания/удоволствия и да намалим не нужните разходи, ако иска да се постигне тази цел.
  Когато станеш финансово свободен, то абсолютно всичко каквото ти щукне можеш да го направиш - ей това е играта. А не че милиардите и богатите живеят в панелки.
  Техният скромен начин, на човек живееш в панелка може да се види царски, но той е скромен спрямо показността.

  Когато си финансово свободен може от сутрин до вечер да го ударяш на удоволствия, за които не си и мечтал, и да си яждиш коня и да си го позволиш и т.н. - просто защото те не заменят времето си пари.
  Мисли го така - когато заменяш време за пари, вместо време за активи, които правят пари - то ти или можеш по-малко, но на често да имаш удоволствия, или много за кратко. Но има и алтернативна на тези, който не продават времето си за пари - т.е. ще имаш по много удоволствия по много време. Ако крайната цел е низ от хедонизъм, то пак се минава през кратък стоицизъм :)

  Също така хипотетично, ако можеш да постигнеш фин. независимост за 3 години, и пълна финансова свобода за 5-7 години с ограничени желания и удоволствия, за живот пълен с такива, нека кажем човек на е 22 години, т.е. като стане на 30 е фин. свободен човек, това ли ще е по-доброто или да има повече удоволствия, но да му отнеме примерно двойно?
   
  Last edited: 14 Май 2017
  Ангел likes this.
 11. TomHagen

  TomHagen Финансов стажант

  Регистриран:
  4 Май 2017
  Постове:
  17
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  3
  Освен за погасяване на кредитите и постигането на финансова свобода, факторът "Кафе" е добре да бъде ревизиран, за да си създадем т.нар. финансов буфер или казано по нашенски "бели пари за черни дни". Преди известно време станах неволен виновен участник в пътен инцидент. Колко платих по адвокати, съдилища и глоби... Буферът се изчерпа, но изигра своята основна роля- да не потъна в кредити или да ме дадат на съдия изпълнител. А повярвайте ми държавата е най-мръсният и безпощаден бирник. Казано накратко премахването или редуцирането на излишните разходи може да ни спести доста главоболия в даден момент.
   
 12. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  В края на юни 2017 г. в Централния кредитен регистър на БНБ са записани 2,33 млн. кредитополучатели. От тях 2,217 млн. са граждани на страната, 98 хил. са юридически лица, 7 хил. са чуждестранни лица, а 8 хил. са физически лица със свободни професии, или упражняващи занаятчийска дейност. При положение, че населението на страната с 7,1 млн. души, се оказва че всеки трети има кредит.

  Линк
   
  Ангел and Bankster like this.
 13. Bankster

  Bankster Сметководител

  Регистриран:
  21 Мар 2017
  Постове:
  63
  Лайкове:
  11
  Репутация:
  14
  От Капитализъм Към Кредитизъм!
   
 14. dgany

  dgany Финансов стажант

  Регистриран:
  3 Май 2018
  Постове:
  1
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  Идеята Ви е гениална! Ще я пробвам!
   
 15. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  Благодаря, ще се радвам да споделите след това, дали е бил успешен опита! :)
   
 16. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  Колко латета пиеш на ден :D
   
 17. kristiyan

  kristiyan Финансов стажант

  Регистриран:
  12 Апр 2018
  Постове:
  16
  Лайкове:
  3
  Репутация:
  3
  Интересно. Някой от форума да е пробвал тази стратегия?
   
 18. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  :)
   
 19. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  427
  Лайкове:
  187
  Репутация:
  61
  Все пак Ники е писал тази статия базирано на личен опит :)
   
  kristiyan likes this.
 20. Svetlozar Dulev

  Svetlozar Dulev Финансов стажант

  Регистриран:
  20 Фев 2018
  Постове:
  19
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  3
  Аз също съм тествал този "Кафе фактор". Метода работи. Просто моят кафе фактор не беше кафета. Някой от моите "Кафе фактор" бяха дали тренировки в залата 6лв или тренировка вкъщи 0лв. Дали хапване навън или сготвяне в къщи. Единственият въпрос при всяка покупка, който си задавам е: Това нужда или желание е? :)
   
  kristiyan likes this.

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice