Интересно ми е какво разбирате под "онлайн маркетинг". Тоест - как успявате да накарате клиента да се върне и да поръча втори, трети, че и десети път... Чувал съм, че някои колеги наистина държат страхотна комуникация с клиентите - кодове за отстъпка, имейл комуникация, обаждания по телефона и т.н. Но дали това не е малко агресивен похват - не всеки обича да му се пращат SMS-и при промоции и телефонни обаждания за потвърждение/завършване на поръчката. Какво мислите?
Карам клиентите да се връщат като им предлагаме "специално обслужване" - Държим се Приятелски - Интересуваме се за какво ще използват продукта, ако имам нещо по - добро което да решава тяхния проблем го споделям, макар да имаме по - малка печалба - Питам ги какво искат да има, какво не им харесва и т.н От всички неща който си изброил, не използваме само изпращане на SMS ( за момента )
На първо място- много добър сайт. Може и мобилно приложение- каквото имат много от известните брандове. От там нататък всико, което колегата В. Андреев е описал. Там където аз работя "облъчваме" клиентите и с sms-и, въпреки че има и стационарни търговски обекти, търговски представители и т.н. Някои клиенти се дразнят на sms, други от по-старите поколения са доволни, че ги получават, защото за електронна поща не искат и да чуят, а телефоните им са в джоба така или иначе. Освен това е желателно да се публикуват и полезни статии на сайта на компанията, които да предизвикат у клиентите реакция от типа "ейй верно бе, почти бях забравил". Пример: онлайн магазин за авточасти публикува статия преди началото на зимата " А вие подготвихте ли автомобилите си за зимния сезон?" Там в десетина изречения е посочено какво клиентите да проверят, направят и т.н. След като прочетете статията си задавате въпрос от рода "дали антифризът в колата ми не е за смяна?" и купувате антифриз от онлайн търговеца. Примерът е елементарен, но дава яснота как с една статия се насочва вниманието на клиента към определени стоки и респективно към покупката им. Друг подход е публикуването на интересни исторически факти- например историята на десерта Тирамису на началната страница на онлайн магазин за сладкарски изделия. Всичко зависи от таргетирана (целева) група клиенти и стоките/услугите, които се предлагат. Целта е не просто клиентите да получават оферти, а посещението на сайта или фейсбук страницата на търговеца да е увлекателно за тях и така покрай увлекателните истории да разгледат и продуктите и да си поръчат.
Много хубаво си го написал @TomHagen - комуникацията винаги трябва да е насочена към него самият, а не към продукта/компанията. Много компании тотално задръстват комуникационите си канали със себе си и техните продукти забравяйки най-важното, на клиента му пука винаги и само единствено за него самият! Каквото и да се прави винаги трябва да е пречупено през призмата на възприятията на таргета!