Падане на валутния борд - превалутиране на аварийния фонд

Дискусия в 'Банки и Банкова система' започната от dimitar_ivanov90, 26 Яну 2020.

 1. Santa

  Santa Финансов Контрольор

  Регистриран:
  5 Май 2017
  Постове:
  188
  Лайкове:
  144
  Репутация:
  51
  Най-общо казано, финансовата култура описва умението човек да управлява парите си добре.

  Според някои хора имотът за живеене се категоризира като пасив, но това е сравнително спорна тема, защото от такъв имот следват не само разходи, но и приходи (най-вече спестен наем).

  Депозитът в банка в момента не е особено спорно дали е актив или пасив. При близо 0% доходност и положителна инфлация, той е чист пасив и води до изтичане на пари. При 50 хиляди депозит и разлика между инфлация и доходност от 3%, това са 1500 лева на година, които губим в реално изражение. За повечето хора това не са малко пари. За да толерираме подобна загуба, е добре да имаме добра причина да държим пари в банката - най-често когато ни трябват високоликвидни средства за авариен фонд, предстояща голяма покупка/инвестиция и т.н. Или пък наскоро сме получили голяма сума от продажба на имот например. Но дългосрочното държане на пари в банкова сметка без основателна причина някак не се връзва с доброто управление на личните финанси. Според мен повечето хора, които правят така, след дискусия с финансов консултант биха инвестирали средствата вместо да продължават да ги държат в банката. Тоест липсващото парче от пъзела е да се знае как и да се разбира защо е добре да се инвестират тези пари. За съжаление идеята на голяма част от хората за инвестиция все още се изчерпва с депозит или имот. Когато към така ограничения избор добавим и липсата на финансови цели, време и желание да се рискува, депозитът не изглежда като толкова лош вариант в сравнение с имота.

  Мисля, че изкарването на пари и управлението им са доста различни дисциплини и е трудно да се прави паралел между двете. Единственото общо между двете е, че основната цел е подобряването/поддържането на финансовото състояние. Почти всичко останало е различно - подходите, необходимите знания и действия, наличните възможности и т.н.

  Да, инвестиране на 100% не е особено добра идея. Най-малкото е добре да се поддържа някакъв авариен фонд. А по отношение на ливъриджа - той е неутрален инструмент. Може да се използва разумно и чрез него да се постигнат по-добри резултати, а може да се използва и за извършване на финансово самоубийство. За протокола кредитите също са вид ливъридж, така че това е доста разпространен инструмент сред хората, не се използва само от трейдъри.
   
  Gigibin and JOJOBG like this.
 2. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  447
  Лайкове:
  272
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Знаех си, че не може да изразяваш онази опростена гледна точка от предишното ти изказване. Сега след допълнението мога да се съглася с теб :) И пак опираме до това какво са 1.5к и 50к за субекта ;) Само да съм сигурен че съм те разбрал правилно, значи ако 50к са авариен фонд тогава това не е лудост и е правилна финансова грамотност и е ок 1.5к такса инфлация за целта ;)
   
  Santa and mr. smart saving like this.
 3. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  168
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  По логиката на @Santa Бъфет има ниска фин. култура защото държи много кеш :) Мисля, че за всеки е различно и подозирам, че основателната причина хората да държат дългосрочно депозит е да не ги загубят или да постигнат някаква цел. Да, в дискусия с консултант повечето биха инвестирали, водени от страх и алчност, която някои консултанти умеят добре да провокират :) Но фин.култура не е задължително инвестиции, а умението да запазваш и да управляваш пасивно парите си. За съжаление, промяната която е тема на дискусията, поставя под въпрос спестяванията на хората и ги принуждава да поемат неоправдан риск или да ги загубят.
   
  Santa and JOJOBG like this.
 4. Santa

  Santa Финансов Контрольор

  Регистриран:
  5 Май 2017
  Постове:
  188
  Лайкове:
  144
  Репутация:
  51
  Ами тя гледната точка си е същата. В по-предишния си пост споменах, че съществуват изключения и именно в тях вкарвам ситуации, при които има реална нужда от пари в банката, макар и да ни носят загуби. В последния пост доразвих тезата с изключенията, като посочих примери.

  Фокусът на тезата ми беше болшинството от хората с дългосрочни 50К в банката, а не изключенията, за които се хванахте. :) Затова толкова често използвах изрази като "повечето хора", "в общия случай" и така нататък.

  50К за авариен фонд са малко множко, но пак зависи от конкретния човек. По същия начин ликвидността и сигурността на парите в банка може да си струват 1.5-те хиляди загуба на година.

  Не мисля, че някъде съм написал нещо, което би описало Бъфет като човек с ниска финансова култура. Той си има доста добра причина да държи много кеш в момента и напълно попада в изключенията. А и това като пример влиза малко в корпоративните финанси, а тук си говорим за лични такива.

  Инвестирането е един от основните аспекти на финансовата култура. Ако човек има добри познания по инвестиране и финансово планиране, но въпреки това не инвестира по обективна причина - това подсказва наличие на добра финансова култура. Тези хора обаче са изключенията. Какъв процент от хората с дългосрочни 50К в банката попадат в тези изключения? Едва ли са много. Повечето просто не са запознати с инвестирането като философия и практика, а това не говори добре за нивото на финансовата им култура. Това се опитвам да кажа вече 3 поста, надявам се този път да съм го написал разбираемо. :)
   
  Last edited: 11 Фев 2020
  Gigibin, JOJOBG and mr. smart saving like this.
 5. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  168
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Е то и депозита си е вид инвестиране :) Не се стягай за Бъфет, дадох го за пример, че не е задължително да си с ниска култура, щом държиш кеш, не че си го описал като такъв.
   
  Santa likes this.
 6. angelmr

  angelmr Финансов стажант

  Регистриран:
  6 Авг 2019
  Постове:
  16
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  Бъфет не държеше ли кеша си в краткосрочни облигации? И в тази посока на размешленията, какво ще кажете за ЕТФ-ите работещи с облигации, като алтернатива на банковият депозит? Ако трябва например временно да се съхранят средства от една продажба, до намиране на следващата изгодна възможност, докато все пак се получава някаква доходност от парите.
   
 7. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  168
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Ето мойто неекспертно мнение по въпроса, за който му се чете. Писах го вчера на две малки, така че може и нищо да не значи :) Мисля, че на днешно време е по-добре да запазиш от това да постигнеш доходност, но всеки сам си решава.
   
  JOJOBG likes this.
 8. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  168
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Взех, че познах, само дето и аз самия не очаквах толкова бързо да се случи
  https://m.capital.bg/politika_i_iko...031862_avtogol_s_evrozonata_machut_produljava
   
 9. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  447
  Лайкове:
  272
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  mr. smart saving likes this.
 10. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  168
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  В смутни времена Cash is the king! Мерките на БНБ всъщност са стоп за изтичане на кеша и реинвестиране на печалбите.
   
  JOJOBG likes this.
 11. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  447
  Лайкове:
  272
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Абе зачетох, форсъд капитализация правят, премахват буфери и смаляват задължителни нива. Точно обратното отпушват парите за да се раздават на фирмите и народа. Въпроса е останал ли е някой който да взима и да все още е с добро съотношение капитализация/лост :)
   
 12. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  41
  Лайкове:
  11
  Репутация:
  8
  Социалната цена е много висока и пагубна за политиците, ако оставят всичко да се срине, както през 1929 г., срив на цените с 25-30% и голяма безработица, въпреки че тези Кейсиански мерки да се наливат пари от държавата - фискално чрез бюджета и монетарно чрез изкупуване на облигации от банките в периоди на спад са като антибиотиците и резистентните бактерии, някога са били ефективни, но от прекалено честотата употреба не дават необходимия ефект, може би трябва нова икономическа теория. Вариантът да се остави всичко на пазара не мисля, че е добър. Може би в такъв момент се разбира кои индустрии са най-важни - доставките на хранителни продукти, текстилната - Борисов спомена, че евролидерите съжалявали, че са позволили изнасянето на цялото производство на платове и дрехи в Китай и Виетнам, в такава ситуация се събира правителството в Ханой и налага забрана за износ и ето го и дефицитът на стоки от ключово значение. В сферата на бързооборотните стоки е мизерна работа, няма условия на труд, осигуровките са ниски, но е ключова сфера. Но и тази сфера няма да я подмине евентуална рецесия, тъй като потреблението ще падне и съответно оборотите на обектите. След кризата обаче ще и растеж. Въпросът е обаче дали ще се преодолеят структурните дисбаланси след евентуална рецесия.
  От друга страна пък заради този вирус ще намалее вноса на зеленчуци от съседните държави и така малко ще живнат местните зеленчукопроизводители. Забравих да спомена и фармацевтичния сектор, забелязват в последните дни как рязко намаляха обявите за работа по сайтовете. Все пак фирмите са зависими от текущия паричен поток и ако той спре при спрей и се налага да се разделят със служители, има ги тези хипотези.
  Не претендирам за експертно мненията - знанията ми се базират на курс по Икономикс в първи курс в университета 2009/10 година, наблюдения на форекс пазара, но така и не стигнах до инвестиция, може би по-добро, и последващите наблюдения какво се случва по борсите, така че не претендирам за експертност.
   
  Gigibin and mr. smart saving like this.

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice