Здравейте, преди няколко години бях спестил малко парички и реших да си купя няколко златни монети от една унция. По касови бележки видях че съм ги взел на 2 200 лева днес видях в Тавекс че ги взимат на почти 2 700 лева. Според вас дали е подходящо време да се продават дали златото сега е завишено и дали ще се покачва още, или ще има спад в цените. Моята гледна точка е че ако сега ги продам ще изляза с едни прилични парички повече от колкото съм ги взел, но дали ще дойде време в което ако ги продам сега , ще мога след известно време да си купя повече злато отколкото имам в момента. Или е най добре да си ги запазя да си стоят така.Като цяло въпросът ми е дали сега златото е завишено и дали ще дойде момент в който ще спадне и ще мога да си купя повече от колкото имам сега.?.
Първо провери на колко ще го изкупят Тавекс. След това си прецени, ако си го купувал това злато да играеш "форекс" може и да прибереш печалба, макар че като видиш изкупните цени и си изчислиш спреда може и да не е толкова на далавера. Ако си го взел златото като съхранение на стойност, не е сега момента да обръщаш отново във фиатни пари. Виж какво се задава от ФЕД, ЕЦБ и компания.
Никой не знае със сигурност какво ще стане. Като чета, златото за теб е дългосрочна инвестиция - в такъв случай си го дръж. Не забравяй, че при всяка продажба и обратна покупка губиш минимум 7% заради спреда. Затова ако ще търгуваш със злато с цел спекулация, по-добре да не е физическо. Аз през пролетта си разпродадох всичкото злато на цени от около 2250-2300 за тройунция и ме е яд, че не изчаках няколко месеца, но какво да се прави - нямаше как да знам, че златото ще скочи с 20% за няколко месеца.
Златото го взех за 2216 лв преди около 2 години, 8 монети, сега изкупната цена е 2670 тоест около 450 лв разлика на монета 8х450=3600 лв. Не ми трябват пари в момента просто се питах дали ако сега го продам и поспадне ще мога да си купя малко повече отколкото имам сега. Защото пък ще е глупаво да го продам, да се вдигне още цената и после да си купя по малко.
Интересен казус, вероятно касаещ мнозина Според мен сегашната завишена цена е базирана на прогнозите за влошаване на времето. Ако прогнозите се сбъднат цената ще върви още много нагоре. Ако обаче не се сбъднат е по-вероятно да задържи сегашното ниво отколкото да падне. Има и вариант времето да се влоши, цената да скочи, но скоро след това да падне поради "наводняване" на пазара от някой от големите които в момента се презапасяват