Здравейте! Аз съм млад мъж, меко казано аматьор в областта НИ. Към този момент разполагам с 14 000 лв, спестявани с години, като имам опция за ипотечен кредит, който може да бъде около 100 000лв. Имам нужда от съвет... виждам, че тук има доста запознати с детайлите около инвестициите и пазара за НИ, хора. Сега ли е подходящият момент за закупуване на апартамент за около 1100м2 в Центъра на София(насочил съм се към конкретно жилище) или може би е по-добре да се изчака още време. Като причини за притеснение относно въпросното изчакване са идването на еврото и падането на валутния борд. Ще се промени ли обстановката, ще навлезем ли в криза и дали е удачно сега да закупя конкретния апартамент точно сега? Благодаря Ви предварително!
14к спрямо 100к са 14% самоучастие - твърде малко. Самите банки искат поне 20%, но дори и да намерите банка, която би се навила на 10% пак нещата са на кантар. А има такса нотариус, брокер, данъци, вписвания - все пари които трябва вие да дадете. Една оценка на имота с 5к по-малко от оценителя и всичко се сгромолясва. А колко ГПР ще ви излезе кредита, като млад и аматьор? Ще ви пробутат карта, застраховка, частно банкиране. Говорите за криза. А имате ли авариен фонд? Да не се окажете с апартамент с кредит и без работа. По-време на криза имотите обикновено падат, защото няма купувачи. ЧСИ-тата се активизират. Всички кътат парите и чакат да видят накъде духа вятъра.
Благодаря Ви за бързия отговор. С оглед на вашия съвет ще изчакам да видя как ще се развият събитията.