Практически експеримент: Закупуване на физическо злато от българска компания

Дискусия в 'Благородни метали' започната от Nikolay Delchev, 16 Сеп 2019.

Статус на темата:
Темата е затворена за постване.
 1. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79

  DISCLAIMER1:


  ТЕМАТА - ПРОДУКТИТЕ, МЕСТАТА И ХОРАТА В НЕЯ ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ СА С РЕКЛАМНА ЦЕЛ! СПОДЕЛЕНОТО В НЕЯ ИДВА ОТ МОЕТО ЛИЧНО ЖЕЛАНИЕ ДА ВИДЯ И ОСЪЩЕСТВЯ, ОТ ПЪРВА РЪКА, ПРОЦЕСА НА ЗАКУПУВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКО ЗЛАТО ОТ БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ ТЪРГУВАЩА С БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ НА ВЪЗМОЖНО НАЙ-ДОБРАТА, КЪМ ТОЗИ МОМЕНТ, ЦЕНА.


  СПОДЕЛЯМ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЩОТО СМЯТАМ, ЧЕ БИ БИЛА ПОЛЕЗНА НА ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА ДА НАПРАВИ ИНФОРМИРАНО РЕШЕНИЕ СВЪРЗАНО СЪС ЗАКУПУВАНЕТО НА ФИЗИЧЕСКО ЗЛАТО.


  РАЗБИРА СЕ, СЪВЕТВАМ ВСЕКИ ДА НАПРАВИ СОБСТВЕНО ПРОУЧВАНЕ ПРЕДИ ДА ПРЕДПРИЕМЕ КАКВИТО И ДА БИЛО ИНВЕСТИЦИОННИ ДЕЙСТВИЯ.


  Защо злато?

  Накратко защото: Златото ще запази стойността си в бъдеще по простата причина, че винаги го е правило. Хората ценят златото вече над 3000 години. Това е крайната форма на парите. Без значение какъв е социалния, политически или финансов климат в света, златото никога не е паднало до нула или е измамило/ограбило човек.

  Колко акции са оцелели 1000 години? Златото е отлично разнообразие на богатството и портфейла, като монетите, които купувате днес, ще останат много след вас!

  В едно изречение - златото е ценно, защото човечеството го е избрало, историята го е доказала а неговият нулев контрагентен риск го потвърждава.


  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  В този практически експеримент съм вложил ~500лв. в закупуването на златна монета на дата 14ти Септември 2019г. и ще проследя развитието на цената („инвестицията“) в продължение на година, с ежемесечни ъпдейти в %.


  СТЪПКАNo1 – ПРОУЧВАНЕ

  За този експеримент държах да направя физическата покупка на златна монета от лицензирана българска компания търгуваща с благородни метали в гр. София. Причините: логистиката, липсата на езикова бариера, лесна проверка на и лично срещане с хората стоящи зад компанията (доверие) и не на последно място - подпомагане на българския бизнес.

  Интересното бе, че в последните няколко седмици в полезрението ми във Фейсбук попадаха няколко поста свързани именно със златото от човек на име Крум Атанасов. Добрият и точен изказ и адекватните аргументи, са сред нещата, които привлякоха вниманието ми повече и реших да отделя още време в проучване. След разцъкване по личния профил стигнах и до сайта https://igold.bg, на пръв поглед очевидно нова компания с нов сайт. След одпълнително разглеждане на сайта имах отметките за първоначалните изискванията към компанията, от която да закупя златото:


  · Българска (лесно проверима в Търговския регистър- Айголд ЕООД | BG205590400)

  · Лицензирана (ЛИЦЕНЗ ИНВЕСТИЦИОННО ЗЛАТО МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА НО. 6674 ИЗД.23.04.2019)

  · Офис в София (до Мол София на бул. Стамболийски)  На пръв поглед напълно леджит!


  Това, което ми направи силно впечатление бяха доста конкретните и смели заявки в сайта, а именно:

  · Актуализация на цените на златото на всеки 5 мин.

  · Само световно ликвидни продукти

  · Конкурентни цени за инвестиционно злато

  · Достъпна и дискретна локация в центъра на София

  · Добри наличности на златни монети и кюлчета

  · Безплатна доставка и застраховка на пратка

  Ами дотук прочели можете да предположите, че нямаше как да не проверя тези точки собственоръчно и да видя дали съвпадат с реалността (реално без последната поради факта, че щях да я взема лично).

  1. Актуализация на цените на златото на всеки 5 мин. - наистина на всеки 5 мин. цената се обновява по продуктите на сайта.

  Check!


  2. Само световно ликвидни продукти

  Единствено 5 продукта се предлагат от компанията:

  · 100гр. Златно кюлче Валкамби (Швейцария)

  · 31.1гр. Златна монета Канадски Кленов Лист

  · 31.1гр. Златна монета Виенска Филхармония

  · 6.45гр. Златна монета 20 френски Франка

  · 3.49гр. Златна монета 11 Австрийски Дукат


  Наистина, имайки предвид, местоположението на България на картата на Света (а именно в Европа) европейските монети като Филхармонията, Франковете и Дукатите добре се вписват в идеята за ликвидност в нашите географски ширини. Това, плюс класическо златно Швейцарско кюлче и може би най-популярната и чиста (99.99%) златна монета Кленовия лист допълват продуктовата листа.

  Check!


  3. Конкурентни цени - тук вече влиза калкулатора.

  Тъй като в самия експеримент бях заложил да вкарам ~500лв., разглеждайки сайта (11.09.2019) видях монетата “20 Френски франка” на цена от 530лв. курс продава, която влизаше в този ценови диапазон.

  [​IMG]

  Оставаше да видя дали наистина цените са конкурентни.

  За да направим това отваряме страницата на БНБ, където гледаме борсовата цена за една тройунция злато (1oz =31.1гр.) в лева. Пример (от 11.09.2019г.) :

  1oz XAU = 2654.28лв.

  Разделяме цената ( в случая 2654.28лв.) на 31.1гр. и получавате колко струва един грам чисто (24 каратово) злато. В случая spot (борсовата цена) се получава 85.34лв./грам 24к злато

  Сега вече можем да сметнем колко изгодна е посочената цена на монетата в сайта на igold. 20 франка (Наполеон), която тежи 6.45гр. и е с чистота 21.6 карата струва 530лв.:

  Започвате да смятате 21.6 карата са равни на 90% чистота или на 0.9 от 1 (по таблицата по-долу)

  [​IMG]

  Умножаваме 6.45гр. * 0.9 = 5.805гр. Това е тежестта на чистото 24 каратово злато в монетата. След което дели цената (на монетата) върху грамажа чисто злато 530лв. / 5.805гр. = 91.30лв. Това е цената на 1 грам чисто злато в монетата.

  Вече знаем, че борсовата цена за грам е 85.34лв. и виждаме, че надценката е равна на 91.30 – 85.34 = 5.96лв. на грам. Или, за да видим в % съотношение разделяме надценката върху борсовата цена за грам и получаваме 5.96лв. / 85.34лв. * 100 = 6.98% надценка.


  7% надценка е доста добра такава, имайки предвид, че стандартно са от 8% до 10%. След бърза проверка към този момент, сравнено с цените, които предоставят други компании на българския пазар, тази на igold.bg бе най-ниска.


  Check!


  4. Достъпна и дискретна локация в центъра на София

  Адресът на офиса е бул. Александър Стамболийски 84, ет.2, офис 6 в хубава бизнес сграда:

  [​IMG]


  Check!


  5. Добри наличности на златни монети и кюлчета

  Това вече може да бъде потвърдено единствено след лично посещение в офиса (по-късно бе потвърдено). Това бе и следващата стъпка, която предприех.


  СТЪПКАNo2 – ПОСЕЩЕНИЕ


  Потърсих работното време в сайта, но вече бе Петък вечер, а работното време на сайта гласеше:


  “10:00 - 18:00

  понеделник - петък

  Но, обадете се по всяко време.

  Ще Ви съдействаме.”


  Ами, ок, щом може да се обадим по всяко време, звъннах към 19:30ч. и за мое учудване ми отговориха по много любезен начин, като дори предложиха да отворят офиса в 10:30ч. на следващия (неработен за тях) ден - Събота. Това, меко казано, ми направи много добро впечатление и показа ангажираност, както и приемане на сериозно всеки клиент дори за потенциална покупка от около 500лв.


  В събота на 14ти Септември отидох в офиса на igold.bg в уговорения час. Охраната на входа учтиво ме насочи към вратата:

  [​IMG]

  Отвори ми собственика на компанията, като разбрах, че съм разговарял именно с него по телефона предния ден.


  Мястото наистина бе дискретно, и приятно като обстановка, помолих дали мога да го снимам и ми бе позволено:

  [​IMG]

  След кратък разговор по общи финансови теми, монетата, която бях избрал ми бе донесена в защитна капсула, която премахнах, за момента на истината - проверка!


  СТЪПКАNo4 – ЗАКУПУВАНЕ


  1. Проверка на продукта (качество и автентичност):


  [​IMG]

  [​IMG]
  Темата за проверка на автентичността на даден златен продукт е най-важната. В случая важно е да се проверят следните аспекти на златната монета:


  - Размери (по каталог)

  · диаметър - 21мм

  · дебелина - 1.25мм

  - Тегло (по каталог) - 6.45гр.

  - Дизайн - отличителни х-ки

  Монетата бе доста запазена, както се вижда на снимките, имайки предвид, че е на над160г. и е била дълго време в циркулация.

  По самата монета се виждаха необходимите надписи:


  Лицева страна:

  NAPOLEON III EMPEREUR


  Гръб:

  EMPIRE FRANÇAIS

  20 FR

  1866


  Гурт:

  ***** DIEU* PROTEGE* LA* FRANCE

  Комбинацията от 3те характеристики плюс самия усет за метала (златото е изключително плътно и тежестта се усеща значително дори при една монета от 6-7гр.)

  В случая монетата бе напълно автентична, с което всякакви съмнения се изпариха.

  Направих покупката, взех монетата и си тръгнах от офиса доволен от цялостния експеримент до момента.

  В заключение, имах добър customer experience. Останах изненадан и доволен от готовността да се отвори офиса в неработен ден, за да проведем кратъкй разговор и да направя покупката. Информацията по сайта на igold.bg се оказа напълно вярна и коректна и съвпадаща с реалността, като на моменти дори реалността надмина очакванията.

  Очаквайте следващите постове в темата с движението в цената на монетата и допълнителните, разбира се, възможности за обратно изкупуване!

  До скоро!

  DISCLAIMER2:

  НЕ МОГА ДА БЪДА ДЪРЖАН ОТГОВОРЕН ЗА ВАШИЯ УСПЕХ ИЛИ НЕУСПЕХ, НИТО ДА ГАРАНТИРАМ КАКЪВТО И ДА БИЛО ИНВЕСТИЦИОНЕН РЕЗУЛТАТ С ТАЗИ ИЛИ ДРУГА ИНВЕСТИЦИОННА ВЪЗМОЖНОСТ ИЛИ ПОКУПКА.
   
 2. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  227
  Лайкове:
  85
  Репутация:
  37
  Много добре се е запазила монетата и е с по-ниски цени от Тавекса, как става това? До днес не ги знаех, но са съмнително добри нещата с този igold. Ако някой има инфо от къде зареждат и как подбиват Тавекс, нека да пише.
   
 3. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  Това бяха и моите мисли - как така, как може да е по-евтино? Реално разликата си бе към 5лв. в полза на айголд, но за такава монети и тънки маржове, това нe е никак малко. Вече от страна на зареждане не мога да кажа...
   
 4. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  @Nikolay Delchev благодаря за този чудесен експеримент, ще го следя с най-голямо удоволствие.
  Реших и аз да проверя и наистина има разлика - 23 лева разлика на 1 унция в полза на igold, спрямо тавекса:
  [​IMG]
  По обстойно ще ги проуча, но май ще имам нов фаворит из златните дилъри :)
   
 5. Крум Атанасов

  Крум Атанасов Сметководител

  Регистриран:
  16 Сеп 2019
  Постове:
  85
  Лайкове:
  50
  Репутация:
  20
  Location:
  бул. Ал. Стамболийски 84, ет.2., оф.6, 1303 София
  Здравейте,

  Казвам се Крум Атанасов и съм собственик на igold.bg

  Първо искам да благодаря на Николай Делчев за темата! Радвам се, че съм оставил впечатления, които отговарят на декларираните от мен условия в igold.bg. Винаги е удоволствие да се работи с хора, като него. Pleased to do business with you!

  Радвам се и да отговоря на въпроса на Dollar_dollar_bills ! Стартирах igold и работа с клиенти този юли, но опитът ми е вече 8 годишен. Можете да прочетете повече тук: https://igold.bg/zavas Разходите ни са оптимизирани и съответно сме конкурентни, но експертизата ни е висока. Доставяме от реномирани източници в Западна Европа. Всеки е добре дошъл да дойде и да погледне продуктите без никакъв ангажимент към покупка. Ще се радвам и да Ви консултирам относно тенденциите при инвестицията в злато. Често публикуваме статии в блога ни 'Златен Бръмбар' https://igold.bg/blog/ в 3 основни тематики- (1)специфики при самата инвестиция, (2)финансови анализи и новини и (3)геополитически фактори влияещи върху цената на златото. Опитваме се да дадем стойност, ограмотявайки бъдещите инвеститори, а не само да продаваме злато.

  Благодаря повторно! Супер сте!

  Поздрави,

  Крум
   
 6. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  427
  Лайкове:
  187
  Репутация:
  61
  @Nikolay Delchev браво, много добър 2-ри уникален практически експеримент :)


  @Dollar_dollar_bills икономия от мащаба - продават се няколко продукта и то най-ликвидните по нашите ширини. Като имаш малък асортимент, но с голяма бройка, цените падат. Отделно не се налага да складираш и промотираш по-слабо продаваеми продукти. А за качеството - трябва си качествен доставчик ... видимо го имат. Мисля, че е в сферата на фантастиката някой да фалшифицира до такава степен Наполеон III - иначе казано качествен доставчик, предлагаш качествени монети, а igold явно избират най-добрите от тях, защото това, което показва Ники е в много, много добро състояние за своите над 150 години. С други дума експертизата е налице ;)
   
 7. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79

  Здравей, приветствам включването ти. Ще е добре да хората да получават от извора отговори на въпросите, които възникнат в темата. :)
   
 8. dubivo

  dubivo Сметководител

  Регистриран:
  22 Май 2018
  Постове:
  29
  Лайкове:
  34
  Репутация:
  14
  Адмирации за новия практически експеримент, ще следя с удоволствие! Надявам се да стигне до повече потребители, българинът определено има нужда от подобряване на финасовата си култура.
   
 9. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  Благодаря! Това е и целта! :)
   
 10. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  227
  Лайкове:
  85
  Репутация:
  37
  Разбирам, тъй като съм кувал от Тавекс и затова така реагирах. А каква е процедурата при покупка на място - трябва предварително да се уговорим? Интересуваме дали и ти работиш като Тавекс, в смисъл не е нужно да си давам личните данни при покупка примерно за 1-2 монети?
   
 11. Крум Атанасов

  Крум Атанасов Сметководител

  Регистриран:
  16 Сеп 2019
  Постове:
  85
  Лайкове:
  50
  Репутация:
  20
  Location:
  бул. Ал. Стамболийски 84, ет.2., оф.6, 1303 София
  Здравейте,

  Да, когато Вие купувате, по закон не се изисква идентификация за сделки под 5000 EUR или тяхната равностойност от 9779.15 BGN. Над тази сума, вече трябва да Ви идентифицираме и плащането трябва да е по банков път, както и да се попълнят всички съпътстващи документи според ЗМИП. За суми под 5 К EUR никой няма законово право да Ви иска лични документи. Нека не забравяме, че има и GDPR и нито един от двата закона не е предоминиращ над другия. Добре е, да ни предупредите, че идвате за да се разберем за час, в който да няма друг клиент. Държим да осигурим максимален комфорт на клиентите. Но, ако желаете може да дойдете и без предупреждение.
   
  Last edited: 16 Сеп 2019
  Aleksandar Dyakov likes this.
 12. toni90

  toni90 Сметководител

  Регистриран:
  14 Мар 2017
  Постове:
  121
  Лайкове:
  25
  Репутация:
  24
  Location:
  София
  Ей, не бях коментирал скоро под теми, но тази е сила !

  Евала за тия практически експерименти и добре описаните стъпки при проучването и калкулирането на цената.


  Следя! :goodpost:
   
 13. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  171
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Да се включа и аз...
  @Nikolay Delchev - Пич, евала за инициативата, поздравления! Доста полезна е за ограмотяване, въпреки че влака за вложенията в жълто мисля потегли в края на Юли и който се качва сега ще е в движение
  Ще се радвам да споделиш още 2-3неща:
  - получи ли документ от търговеца за покупката, разписка, касов бон?
  - защо взимаш за база за проверка котировките на БНБ в лева, а не тази на международните борси в USD?
  - защо купуваш циркулирала монета, а не 5гр кюлче например, заради нумизматичната стойност или друго?
  @Opi : за Виенката, цената зависи и от състоянието, защото от него зависи ликвидността. Лично аз предпочитам да платя +20лв, но монетата да е от тази година и да няма видими следи от циркулация
   
 14. Крум Атанасов

  Крум Атанасов Сметководител

  Регистриран:
  16 Сеп 2019
  Постове:
  85
  Лайкове:
  50
  Репутация:
  20
  Location:
  бул. Ал. Стамболийски 84, ет.2., оф.6, 1303 София
  Здравейте,

  Ще си позволя да отговоря на последния въпрос- всички монети Кленов Лист и Виенска Филхармония при нас към момента са 2019 год. и не са докосвани освен при ваденето от тубуса, но дори и да не са задължително са в перфектно състояние. Няма как монета, която да не е в такова да се даде на клиент. Такива монети, ако бъдат изкупени от клиент се претопяват, понеже не отговарят на условията за инвестиционно злато, ако са наранени.
   
 15. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  Радвам се, че темата се харесва! Директно на въпросите ти:

  1. Да, получих касов бон.

  2. БНБ защото борсата в момента на покупката (събота) не движеше + избягване на цялостното конвертиране usd-bgn

  3. Целта на експеримента бе да вземем възможно най-изгодната цена. 5 гр. кюлче не бих взел понеже, като % над борса е много по- скъпо от историческите монети. Пример: в Тавекс едно такова кюлче е с 15% над спот. Къде е 7, къде 15... :)
   
 16. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  171
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  @Крум Атанасов благодаря за отговора, звучи доста добре и бих ви се обадил ако тръгна да купувам. Предоставяте ли възможност за претегляне на избрания продукт преди покупка?
  Вярвам знаете добре, че дори при нови монети е възможно да има малки разлики в грамажа.
   
 17. Крум Атанасов

  Крум Атанасов Сметководител

  Регистриран:
  16 Сеп 2019
  Постове:
  85
  Лайкове:
  50
  Репутация:
  20
  Location:
  бул. Ал. Стамболийски 84, ет.2., оф.6, 1303 София
  Да, разбира се. Ако, искате ги премерете и на Ваш електронен кантар. Най- големите разминавания идват при Американските Орли, понеже матриците са стари, следват ги Мексикански Песа и Кругерранди. Филхармонията, Кленовия Лист и Кенгуруто, които се секат по най- модерни технологии, рядко дават разлика и то с не повече от един- два сантиграма, което не е релевантно към инвестицията.

  Ще си позволя и да дам коментар относно момента за закупуване на злато, който споменахте в първия си пост. Поканиха ме в bloombergtv.bg миналия петък. Мнението ми се различава с Вашето. Може да го изгледате, ако Ви е интересно: https://www.bloombergtv.bg/v-razvit...OHusOknZH4WijWj-bawO37r112r0-tp3u2Xa_LXGY2sEc
   
  mr. smart saving likes this.
 18. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  171
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Ооо, виждал съм и Филхармонийки (от по-стари години) със значителни разлики :) Благодаря за линка, ще изгледам записа!
   
 19. dimasa78

  dimasa78 Финансов стажант

  Регистриран:
  30 Ное 2018
  Постове:
  1
  Лайкове:
  3
  Репутация:
  3
  Привет, страхотна тема, точно по мой вкус. Мога да кажа, че този експеримент ме убеди окончателно да направя последната крачка към закупуване на инвестиционно злато. Адмирации към igold.bg в лицето на г-н Крум Атанасов. Трябва да кажа, че не пребивавам в България, но въпреки това се свързах много лесно с г-н Атанасов, комуникацията протече съвсем леко и станах собственик на една монета Виенска филхармония. Изключително адекватно, ангажирано и приятелско отношение от г-н Атанасов спрямо мен. Мисля, че това е едно от най-добрите решения, които съм вземал. И благодаря за това на всички, които ми помогнаха да го направя :).
   
 20. Крум Атанасов

  Крум Атанасов Сметководител

  Регистриран:
  16 Сеп 2019
  Постове:
  85
  Лайкове:
  50
  Репутация:
  20
  Location:
  бул. Ал. Стамболийски 84, ет.2., оф.6, 1303 София
  Ще се възползвам от възможността да споделя, че този четвъртък 19.09.2019 от 18:00 часа ще излъчвам на живо във Фейсбук относно всякакви въпроси свързани със инвестицията в злато. Можете да питате всичко, което Ви интересува: https://www.facebook.com/events/2387683324600542/
   
Статус на темата:
Темата е затворена за постване.

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice