Практически експеримент: Инвестиране в Klear - българска P2P платформа

Дискусия в 'P2P Lending' започната от Nikolay Delchev, 29 Яну 2018.

 1. Santa

  Santa Одитор

  Регистриран:
  5 Май 2017
  Постове:
  81
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  27
  Сигурен съм, че повечето инвеститори вече са прочели имейла от Клиър относно втората продажба на лоши кредити, но все пак искам да постна статията и тук: https://www.klearlending.com/Blog/Articles/vtora-prodazhba-na-dulg

  Интересното този път е, че самите Клиър са изкупили лошите кредити, тъй като са преценили, че офертите на фирми за събиране на вземания са прекалено ниски.

  В тази връзка ето и един въпрос. @Andrey Taskov, как успявате да финансирате оперативните дейности на Клиър единствено с таксите за оценка? До този момент сте раздали кредити за около 5 милиона лева, което при такса за оценка в диапазона 1.5% - 3.5% прави между 75 и 175 хиляди лева, което според мен е недостатъчно да поддържате компания с офис и над 10 души екип вече над година и половина. А сега демонстрирате и че имате възможност да покриете част от загубата на инвеститорите по лоши кредити. Затова трябва да приема, че или имате и други приходи освен таксата за оценка, или моделът за възнаграждение на екипа е нестандартен, или част от екипа не е на пълен работен ден. Може ли малко разяснение по този въпрос?

  П.П. С нетърпение очаквам да качите финансовия отчет за 2017 г. в Търговския регистър.
   
  bamboo likes this.
 2. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  354
  Лайкове:
  130
  Репутация:
  61
  @Santa, като цяло нормален приход спрямо нивото на развитие, сигурно още време трябва да мине, за да достигнат заложените цели, при които да се издържат и да са на стабилна печалба - не забравяй, че имат 1 милион капитал, така че финансирането не е много изненадващо от къде идва :)
   
  Santa likes this.
 3. Santa

  Santa Одитор

  Регистриран:
  5 Май 2017
  Постове:
  81
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  27
  Като се замисля, въпросът ми наистина е продиктуван от очакването вече да са на печалба, съответно приходите от такси да покриват всички разходи по дейността, което действително не трябва да се приема за даденост на този етап на развитие. В допълнение, като стана дума за собствения капитал, имат и приходи от лихви от кредити, които са финансирали с него.
   
 4. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  354
  Лайкове:
  130
  Репутация:
  61
  По-рано @Andrey Taskov каза че са финансирали кредити с техен капитал, така че това трябва се допълни към сметките ти - мисля, че при раздадени 10 милиона + в кредити бизнес като Клеара трябва да излезе на оперативна печалба - точно и затова си мисля, че ще мине още време, но да въпросът ти е релевантен.
   
 5. yaborisov

  yaborisov Финансов стажант

  Регистриран:
  5 Юни 2018
  Постове:
  4
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  @Andrey Taskov , Вие препоръчвате Авто инвестиране,но се оказва,че то просто добавя всички налични възможности за инвестиране.
  Не е ли редно да балансира по някакъв начин портфейла, чрез кредити от различни сегменти?
  Реално всеки може да направи ръчно абсолютно същото.
   
 6. Andrey Taskov

  Andrey Taskov Сметководител

  Регистриран:
  12 Май 2017
  Постове:
  44
  Лайкове:
  43
  Репутация:
  14
  @Santa, от стартирането на компанията имаме значителен капитал, които сме разпределили дългосрочно. Приходите идват само и единствено от таксата, и да, прав си, че за момента са малко. Това е част от бизнес плана ни и ние очакваме да оперираме на загуба още известно време, преди да започнем да отпускаме достатъчно голяма продукция всеки месец, с която да започнем да излизаме на печалба. С други думи, все още сме в етап на горене на собствен капитал. От тук става ясно и второто нещо, което си уцелил, че заплащането на екипа е нестандартно. По-голямата част от екипа сме с такова заплащане , че да можем да покриваме разходите си + акции от компанията. С други думи нашата мотивация не е висока заплата, а успеха на компанията. ;) Отделно, след като стартирахме платформата, нямаме нужда от толкова голям екип за разработка и част от колегите работят на 1/2 работен ден.
  Всъщност тези ни бюджетни ограничения са и причина да нямаме масова реклама в момента. Не можем да си позволим бюджета, а и не можем да си позволим пик в търсенето на едната или другата услуга, тъй като финансираме със собствен капитал, а той е лимитиран. Поради тази причина ръста на компанията е ограничен и добре контролиран, за да не се получават сътресения.

  @yaborisov, прав си, че автоинвестицията не е чудо и наистина е просто улеснение на нещо, което всеки може да направи ръчно. Това, което прави е да автоматизира инвестирането по зададено от теб критерии. Ако няма зададени критерии, ще инвестира във всички кредити на основния пазар, като по този начин естествено ще се получи и диверсификацията между сегменти. Казвам, че е оптимална, защото освен да инвестира в нови кредити, може да инвестира и в такива, които са вече в портфейла ти и по този начин да поддържа равномерна експозиция по всички кредити в портфейла. Това е най-оптималната инвестиция - голяма диверсификация с равномерна експозиция във всички кредити.
   
 7. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  382
  Лайкове:
  224
  Репутация:
  61
  UPDATE #6

  Ето текущото портфолио и резултати:

  [​IMG]
   
  Opi likes this.
 8. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  199
  Лайкове:
  31
  Репутация:
  30
  @Andrey Taskov кога мислите, че ще излезете на печалба и защо не мислите за финансиране от пазара - IPO или облигации?
   
 9. Andrey Taskov

  Andrey Taskov Сметководител

  Регистриран:
  12 Май 2017
  Постове:
  44
  Лайкове:
  43
  Репутация:
  14
  @Opi планираме да успеем да излезем на печалба след около 3 години. За IPO е рано, а относно облигациите направихме един опит по-рано и не успяхме да съберем достатъчно голям интерес. Ще изчакаме още малко да покажем добри показатели и да увеличим продукцията и ще опитаме отново. :)
   
 10. rombeca

  rombeca Финансов стажант

  Регистриран:
  30 Яну 2018
  Постове:
  17
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  3
  @Andrey Taskov нещо не схванах изкупуването на лошите кредити от вас. Ако имате намерение да си съберете парите, и имате метод по който да го направите, защо не го направихте и без да ги купувате с 65% отстъпка?
   
  petko_a and bamboo like this.
 11. yaborisov

  yaborisov Финансов стажант

  Регистриран:
  5 Юни 2018
  Постове:
  4
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  @Andrey Taskov , как се случва така,че изведнъж се появи кредит с три вноски закъснение,при положение,че до тогава всички бяха с < 10 дни?
  Номерът на кредита е 32791
   
  petko_a likes this.
 12. petko_a

  petko_a Финансов стажант

  Регистриран:
  10 Апр 2018
  Постове:
  6
  Лайкове:
  4
  Репутация:
  3
  И при мен цъфна изведнъж същия кредит с три вноски закъснение.
   
 13. Andrey Taskov

  Andrey Taskov Сметководител

  Регистриран:
  12 Май 2017
  Постове:
  44
  Лайкове:
  43
  Репутация:
  14
  @rombeca
  Процедурата за събиране на кредита е стандартна. Ще опитаме с посещение на адрес от ЧСИ и след това съдебно събиране. Причината да го изкупим е, че не смятаме, че ще успеем да съберем задължението достатъчно успешно, отделно съдебната процедура е бърза, но след това отнема много време да се изплати задължението. Много зависи и къде е лицето, дали получава заплата, която може да се запорира и т.н и т.н.
  Реално ще се опитаме, да, но това не значи че очакваме да пожънем голям успех в обозримото бъдеще. :)

  @yaborisov, @petko_a,
  Това се е случило, тъй като клиентът е имал 1 просрочена вноска и след това си е играл с функционалностите на платформата за промяна на падежната дата и не е съобразил да пропусне един падеж. По този начин в рамките на месец и малко му се събират 3 падежа.
   
 14. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  199
  Лайкове:
  31
  Репутация:
  30
  А защо изобщо има право да си играе с падежите - не трябва ли всяка промяна да се ауторизира първо от вас?
   
  petko_a, Вальо and bamboo like this.
 15. typeface

  typeface Финансов стажант

  Регистриран:
  3 Май 2018
  Постове:
  6
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  Доста интересно и малко странно как клиент може свободно да си сменя падежа.
   
 16. Andrey Taskov

  Andrey Taskov Сметководител

  Регистриран:
  12 Май 2017
  Постове:
  44
  Лайкове:
  43
  Репутация:
  14
  Клиент може да смени 1 път годишно числото, на което погасява вноската си. Това се случва от зоната за самообслужване. Няма причина да иска ауторизация от нас. Такава промяна не оказва влияние върху инвеститорите, тъй като при промяна на числото за плащане единствено може да се намали или увеличи периода на кредита с няколко дни. Дневната лихва за тези дни се приспада или съответно добавя към задължението, което е справедливо и за кредитополучателя и за инвеститорите, като няма негативно влияние върху доходността на последните.

  В момента можеш свободно да промениш падежа си в и банката, само че процедурата е тромава и трябва да посетиш офис поне 2 или 3 пъти - да попълниш заявление, да подпишеш нов договор и тн и тн.

  Цялата зона за самообслужване служи точно за това - клиентите бързо и удобоно да се самообслужват, което намалява нуждата от допълнителен персонал при нас. Канселиране на кредита в 14 дневен срок, предсрочно погасяване, частично предсрочно погасяване, въобще все неща, които клиента има право да прави с кредита си по закон, са на разположение като функционалности онлайн.
   
  Gena80 likes this.
 17. mvr0306

  mvr0306 Финансов стажант

  Регистриран:
  27 Юни 2018
  Постове:
  3
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Според мен, за да няма мнения и съмнения за лошите кредите (необслужваеми) защо Клеър не запазва за себе си 10% от всеки кредит, т.е. да се продават на инвеститори 90%. Така Клеър ще има мотив по-интензивно да търси решение / да събира парите.
  Всъщност не критикувам платформата, аз засега съм доволен от резултата, а и като цяло от функционалността.
   
  Aleksandar Dyakov likes this.
 18. Andrey Taskov

  Andrey Taskov Сметководител

  Регистриран:
  12 Май 2017
  Постове:
  44
  Лайкове:
  43
  Репутация:
  14
  @mvr0306, критиката също е хубаво нещо и я приемаме. ;)

  На въпроса ти - ние винаги имаме дял от кредитите, тъй като минава време преди целите кредити да се изкупят от инвеститорите и отделно сваляме и задържаме частта, която е в просрочие и не я продаваме.
  Обикновено имаме между 4% и 6% от цялата продукция, която е наша собственост. Към днешна дата статистиката изглежда така:
  upload_2018-6-27_13-20-3.png
  Ето и в суми активното портфолио:
  upload_2018-6-27_13-20-23.png
  В зависимост от активността, понякога дяла ни става по-голям, понякога по-малък.

  Причината да не задържим 10% от всеки кредит, е че така ще блокираме оборотни средства, които са ограничени и които използваме за да отпускаме нова продукция. С други думи ако задържим толкова голям дял, може да нямаме пари да отпускаме новите кредити.

  Ако се поставя на твое място, съм напълно наясно, че нямаме достатъчно силен аргумент, с който да ти покажем, че грешиш ако кажеш, че не правим всичко по силите си за да събираме задълженията. Наистина се разчита доста на доверие от страна на потребителите, че правим каквото трябва. Но нашите мисли по въпроса са следните:

  1) Доверие се гради трудно, а се губи лесно. Т.е не можем да си позволим да го изгубим и съотвено не можем да си позволим да дадем нещо по-лошо от най-доброто, на което сме способни.
  2) Ако не се справяме със събирането, то компанията ще си замине. Това означава, че ще се повиши кредитния риск и, опция 1 - ще трябва да вдигнем цената на кредита, за да покрием риска и да няма негативи за инвеститорите, което прави кредитния ни продукт неконкурентен, или опция 2 - не вдигнаме цената на кредитите, а оставивяме инвеститорите да понесат допълнителния кредитен риск, което ще свали доходността под очакваните 5.5%. И в 2та случая недоволството на която и да е страна ще развали баланса и може да ни погуби.

  Така че бъди сигурен, че си даваме много добра сметка колко важно е както оценката на риска, така и контролирането му чрез събиране. То е толкова важно за нашите потребители, колкото е важно и за самите нас.
   
  Santa, typeface and Aleksandar Dyakov like this.
 19. rombeca

  rombeca Финансов стажант

  Регистриран:
  30 Яну 2018
  Постове:
  17
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  3
  Малко ми разклатихте доверието с това изкупуване, защото може да се извадят доста негативни изводи.

  Да речем:

  1. Не успявате да събирате ефективно кредитите.
  а. Лошо за инвеститорите. Един вид: "Що да инвестирам, като мога да изгоря с 65%".
  б. Лошо за вас. Някой ще се похвали, че е взел кредит, не го е върнал, и му се е разминало. Ще пробва друг. И т.н.

  2. Малко търсене под вола - теле. Ние (инвеститорите) не знаем със сигурност дали кредита е наистина просрочен.
  Един вид: Пишете в платформата, че е просрочен. "Изкупувате" си го. Печелите 65%.
  Съжалявам, не казвам че е така, ама всеки с малко мозък ще си го помисли.
   
 20. mvr0306

  mvr0306 Финансов стажант

  Регистриран:
  27 Юни 2018
  Постове:
  3
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  @rombeca Ако тръгнеш да търсиш под вола теле - ще намериш сто слаби места на системата. Но тя е такава каквато е, и който иска работи с нея. То важи не само за Клеар а за всякакви подобни ситеми, борси за критовалути и т.н. Участието ни е само виртуално, и няма как да разберем каква е ситуацията е действителност. Мисля че Клеар изграждат лека полека фома на доверие към себе си, а в крайна сметка за инвеститорите е важно да получават някаква доходност >0.
   
  Stoycho Nedev likes this.

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice