Смъртта на Крал Долар?

Дискусия в 'Forex/валути' започната от Nikolay Delchev, 12 Мар 2017.

 1. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  Няма валута останала в употреба много по-дълго от максималната продължителност на един човешки живот. Всяка от тях в писаната история е последвала примера на динозаврите. Традиционно само една валута в даден момент се е откроявала в световната търговия като стандартно средство за размяна. Португалия (1450-1530), Испания (1530-1640), Холандия (1640-1720), Франция (1720-1815), Великобритания(1815-1926) и Съединените щати (1926 -?) са имали доминантна валута по различно време през последните 500 години.

  Ако смятате, че щатският долар ще бъде изключение от факта, че всички минали валути са се провалили, времето най-вероятно ще покаже, че сте в грешка, а тя ще ви струва скъпо. Щатският долар се издига значително до статута на глобална резервна валута след Първата световна война като по-късно, към края на Втората световна война, тя официално е направена такава. Това става с подписване на споразумението от Бретън Уудс, което измежду световни валути прави долара Крал. По това време международните доларови резерви са конвертируеми в злато със стабилен курс от тридесет и пет долара за унция. Това се променя през 1971 г., когато президентът на САЩ Ричард Никсън обявява временна пауза на конвертируемостта на златото; като това, в крайна сметка, изобщо не се оказва временна мярка. Щатският долар става фиатна валута. Това означава, че оттогава насам, основното средство за размяна в света няма никаква присъща стойност. То не представлява никаква стока и нови единици биват създадени с решение на американското правителство. Сама по себе си подобна система вероятно би довела до намаляване на икономическата сила на САЩ, ето защо Никсън убеждава Саудитска Арабия и по-късно ОПЕК, държавите производителки на петрол, да продават само в долара. Това създава много по-различна световна валутна парадигма, известна още като "петродолар." В тези години нараства количеството долари, необходими за да бъдат финансирани продължаващите американски войни и социални програми. Без глобално търсене на тези долари, без петродолара, американците биха видели висока инфлация в тяхната икономика.

  Днес, 44 години по-късно, заглавия навсякъде по медиите прокламират, че времето на долара като световна резервна валута най-вероятно е към края си. Японската йена, швейцарският франк и дори китайският юана се увеличават като процент от валутните резерви държани в банките. Кралят долар се свива като процент от световните валутни резерви. През 1952 г. щатският долара съставлява 90% от парите по света. Днес тези проценти са около 15. Да не споменаваме още, че от създаването на Федералния резерв през 1913г. доларът е загубил 97% от своята стойност! През 2008 г., по време на икономическата криза, президентът на Франция Никола Саркози заявява, че "ние трябва да преосмислим финансовата система от нулата." През 2009 г. управителят на Народната банка на Китай, тяхната централна банка, изказва мнение, че постепенното отдалечаване от американския долар като резервна валута ще предотврати икономически сътресения като тези от 2008 г. Той също така препоръчва световна валута, следвайки същия аргумент като на Джон Мейнард Кейнс, че има присъща дилема при използване на национална валута като световна заради конфликта между балансиране на чуждестранните и местни нужди.

  Притежавайки световната резервна валута, на САЩ е позволено да печата пари, за да обслужва дълговете си. (Не)учудващо, обаче, има два пъти повече дълг в света, отколкото пари. Ако доларът губи статута си на резервна валута, САЩ ще трябва да плаща дълга си с реална стойност, вместо просто да увеличава паричното предлагане. Няма да може да продава облигации на чужди страни, както го прави сега, при такива ниски нива на възвръщаемост. Лихвените проценти лесно могат да се увеличат дотолкова, че правителството на САЩ ще трябва да харчи половината от доходите си, само за да плати лихвите по предишния заем. Ето защо от Федералния Резерв ще казват и правят всичко, само и само за да поддържа ниски лихвени проценти.

  Много от големите страни правят значителни ходове през последните пет години с цел да се спрат трансакциите в щатски долари.
  [​IMG]
  Бразилия, Русия, Индия и Китай
  все по-често сключват нови споразумения за директна търговията помежду им със собствените национални валути. Заедно с Южна Африка те образуват това, което е известно като БРИКС, съставлявайки 45% от населението на света, заемайки 1/4 от територията на планетата и осигурявайки една четвърт от глобалната икономика или 13,5 трилиона долара. През юли 2014г., по време на Шестата годишна среща на върха на БРИКС, петте нации подписват споразумение за създаването на "Нова банка за развитие", която да съперничи на Международния валутен фонд (МВФ), създаден през далечната 1944г. на конференцията в Бретън Уудс, когато доларът започва царуването си като резервната валута на света (както МВФ, така и Световната банка са базирани във Вашингтон). Тази "Нова банка за развитие" ще бъде със седалище Шанхай, Китай и ще й бъде даден резервен валутен фонд от $ 100 милиарда, за да противодейства на влиянието, както на Западно-базираните институции за кредитиране, така и на долара. Президентът на Бразилия Дилма Русеф буквално казва за фонда, че е "предпазна мрежа за предотвратяване нестабилността пред която ще бъдат изправени различните икономики, когато Съединените щати излязат от експанзионистичната си парична политика."

  Владимир Путин, президентът на Русия заявява също, че "Международната парична система зависи много от финансовата политика на властите в САЩ. Страните от БРИКС искат да променят това."

  Най-голямата БРИКС икономика безспорно е Китай, чийто БВП официално ще надмине този на САЩ "от две до седем години". През 2009г. главният икономист на Голдман Сакс прогнозира, че икономиките от БРИКС може да задминат топ седемте западни сили до 2027 г.

  Още един пирон в ковчега на долара е непредвиденият недостатък на бума на Щатски шистов нефт. С внасянето на по-малко нефт САЩ страните производителки на петрол ще имат по-малка нужда да държат щатски долари. Нетният внос на петрол на САЩ от страните в ОПЕК се е понижил с 50% от 2008 г. (от 6млн. барела дневно до само 3млн.) до май 2014 г. На база последни отчитания Саудитска Арабия изнася повече петрол за Китай отколкото за Съединените щати. Освен това, Русия и Китай са сключили нова сделка за продажбата на енергия в техните местни валути, вместо в долари. Иран продава петрол директно на Китай в китайския юани. Иран също търгува петрол за злато на съседните си страни зобикаляйки САЩ и санкциите на ООН.

  [​IMG]

  В рамките на последната година Китай надминава САЩ в нетния внос на петрол. Третият и четвъртият по големина източници на петрол за Китай са Русия и Иран, които също заобикалят долара. И накрая, партньорството между Китай и Саудитска Арабия създава гигантска петролна рафинерия край Червено море. Кралят долар наистина умира...

  В допълнение към това, по-малкият внос на петрол в САЩ означават по-малко долари се изнасят в чужбина, което пък означава, че повече долари се завръщат в рамките на Съединените щати. Това неминуемо ще доведе до допълнителна инфлация, която е доста просрочена отчитайки факта, че американското парично предлагане е нараснало повече от два пъти през последните десет години. Към момента повече от половината от всички щатски долари са в чужбина. Ще бъде опустошително за стойността и стабилността на американската валута и националната икономика, когато тези долара се върнат в страната.

  Реалността е, че по някое време през следващите 10-20 години САЩ със сигурност ще загуби статута си на резервна валута, и то най-вероятно ще бъде след зануляване на световната парична система. Някои икономически анализатори дори казват, това би могло да се случи веднага най-рано през 2018 г. Също ака има безкрайно много неочаквани неща, които могат да се случат около един доларов колапс. От това САЩ да подкрепят валутата си с петрол до избухнето на голяма война. Въпреки това, не са налице обстоятелства, които са абсолютно сигурни. Точният момент за срутването на долара в също така невъзможен да се предскаже. Ето защо трябва да бъдете подготвени за него сега, за да не хване, вас, вашите финанси и вашето семейство неподготвени.
   
 2. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  224
  Лайкове:
  81
  Репутация:
  37
  Не вярвам доларът да падне като световна резервна валута в близките 50-100 години. Още повече не вярвам, че Юана ще го замени като такава. Китай имат къде къде повече проблеми от САЩ икономически. Никакъв шанс!
   
 3. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  Въпросът, отдаван вече не е дали, а кога. Аз все си мисля, че в нашия живот ще видим събитие от такова титанично значение за света.
   
 4. toni90

  toni90 Сметководител

  Регистриран:
  14 Мар 2017
  Постове:
  124
  Лайкове:
  25
  Репутация:
  24
  Location:
  София
  Не го виждам Юана да замести, но някаква форма на златен стандарт - да.
   
 5. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  224
  Лайкове:
  81
  Репутация:
  37
  Да се хванем ли на бас???? Аз казвам, че до 2050г. нищо няма да измести долара от господстващото му място като световна резерва валута.
   
 6. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  Готов съм да приема подобен бас :)

  За справка:
  [​IMG]
   
  Last edited: 21 Мар 2017
 7. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  160
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Аз също съм на мнение, че доларът може да рухне като "световна валута" във всеки един момент. Финансовата система на САЩ се крепи на печатане на пари и на облигации купени от Китай. Китайците могат да решат че искат да съсипят щатската икономика и да го сторят на секундата. Лошото е че от това сериозно ще пострада и тяхната икономика. Но постепенно може да се случи такъв катаклизъм. Аз предричам фалит на САЩ до 10-15 години. Просто този огромен дълг не може да продължи да расте по този начин. За съжаление това може да доведе до множество фалити на компании и частни лица, които не са обезпечили финансите и партньорите си добре.
   
 8. Bankster

  Bankster Сметководител

  Регистриран:
  21 Мар 2017
  Постове:
  64
  Лайкове:
  12
  Репутация:
  14
  Не бих заложил на Китай - вече изгоряха над 1,1 трилиона от своите резерви за има няма година и нещо.
  Ако в САЩ има кредити и балони, то в Китай е майката на кредтината експанзия и балони. Китайците жестоко манипулират всички свои икономически данни, яко инфлират икономиката с кредити, не случайно юана се девалвира всеки ден, и явно не случайно що Тръмп им е вдингал мерникът - явно ще иска от там да се катализира криза, а не от САЩ.

  Да не съм голословен ето повече инфо от най-добрият ни лектор:
  http://www.bloombergtv.bg/video/pro...te-na-kitay-i-perifernite-vaznikvashti-pazari
   
 9. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  Относно Китай - Русия от последните няколко години гледа да диверсифицира далеч от Западната финансова система, след като става мишена на санкциите наложени от страна на САЩ и Западния свят.

  Тези санкции са част от по-голям геополитически план на Вашингтон наречен „Въоръжаване на финансите“. Tой представлява систематичното ползване на „моркови“ – достъп до капиталовите пазари и „пръчки“ – различни типове санкции, като инструменти на принудителната дипломация.

  На практика, САЩ налага санкции (или други принудителни икономически мерки) на „неблагонадеждни държави“ (т.е. страни действащи в противоречие с интересите на САЩ), които трябва да принудят тези страни да променят поведението си, ако искат санкциите да бъдат вдигнати и отново да имат достъп до американските капиталови пазари.

  Само, че стратегията с „Въоръжаване на финансите“ има явни недостатъци, включващи възможността таргетираните държави като Русия да могат и да увеличават диферсифицирането далеч от американския долар.

  Смяната на долара с юана от страна на руски компании и банки не е първият пример на подобни действия. По-рано през годината руското Министерство за Развитие обяви, че руският бизнес, извършващ търговия през Северно Корейската Външнотърговска банка, вече може да прави плащания в рубли. По този начин за Северна Корея и Русия не е нужно да разчитат на долара. Трябва само да се придържат към рублата и да увеличават икономическите връзки помежду си.

  Отвъд руската сфера, пък, вече има съществуващи примери на това включващи Азиатската Инфраструктурна Инвестиционна Банка (АИИБ), банката на БРИКС, Пътят на Коприната, както и други морски и сухоземни търговски инициативи.

  Въпреки казаното по-горе, обаче, юанът скоро няма да замени напълно долара. Юанът все още не е толкова удобна валута, като й липсва конвертируемостта на долара. В допълнение, ще отнеме десетилетия на юана да циркулира до размерите на еврото например, и дори повече за да достигне тези на долара. Всичко обаче много бързо може да се промени при внезапно обезценяване на долара, премахването му като световна резервна валута и евентуалното приемане на юана в кошницата от валути на МВФ. Остава да видим
   
 10. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  430
  Лайкове:
  191
  Репутация:
  61
  @The Chairman, мисля си, че това което казва Джим Рикардс към Рон Пол тук е много възможно:  Скоро време ЦБ-та ще са изправени пред фалит, държавите няма как да ги спасят единствените чисти са МВФ с неговите СПТ (специални права за тираж - световната не фиатна резервна валута), така че последната надежда е там.
  Ако долара ще имплодира, то какво ще стане с резервите на Китай и от там Юанът - след като неговата стойност основно произтича от долара и УС ДЦК като обезпечение ... нещата са много навързани. Вероятностна за фиатна имплозия клони към 100% спрямо това Юанът да набере сили и до няколко десетилетия да стане световна валута ... Китай пак може да го направи, но не с юан, а със злато защото и СПТ и те ще последват долара след време.
   
 11. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  Съгласен. В тази връзка, Китай може би се готви да актуализира своите публични златни резерви, особено след добавянето на юана във валутната кошница на Международния валутен фонд, известна като SDR (Special Drawing Right). Защото, все пак, логиката диктува, че ако искаш твоята валута да стане силна, основна резервна такава, е добре да имаш активи в своя баланс различни от останалите фиатни валути. Златото със сигурност се разглежда като жизнеспособно средство за съхранение на стойност за всяка следваща многообещаваща световна сила.
   
 12. Pokerface

  Pokerface Финансов Аналитик

  Регистриран:
  15 Мар 2017
  Постове:
  26
  Лайкове:
  5
  Репутация:
  8
  Юана има още много хляб да яде, докато стигне нивото на долара на световния пазар.
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice