Фалит

Дискусия в 'Бизнес' започната от kamentk, 24 Май 2017.

 1. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Много често се случва така, че човек да започне бизнес, но той да не е успешен и да фалира.
  Аз не съм имал сериозен бизнес и не ми се е случвало това все още. Но би било интересно някой който е минал през това да сподели своя история и да сподели как се е отърсил и какви са му били грешките, за да можем да се поучим.
   
  Last edited: 27 Май 2017
 2. Santa

  Santa Финансов Контрольор

  Регистриран:
  5 Май 2017
  Постове:
  200
  Лайкове:
  153
  Репутация:
  51
  Съмнявам се да има хора във форума с голям бизнес, тъй като по дефиниция това е бизнес с над 250 души персонал, а и такива компании не е лесно да фалират. Същото се отнася и за средния бизнес. Но ако някой е фалирал микро или малък бизнес, наистина ще е интересно да чуем мнението му.

  Аз за щастие не съм минал през тотален фалит, единствено съм имал проекти, които не са успели да реализират възвръщаемост въпреки солидната инвестиция. Смятам да продължавам да правя всичко възможно фалитът да остане все така непознат за мен. :D

  В интернет намерих графика с няколко причини за фалит, които ми се струват достоверни.

  [​IMG]
   
 3. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Да, прав си коригирах си мнението и заместих голям със сериозен. От късния час съм допуснал грешка. То в българия колко фирми има с персонал над 250 човека. Естествено е собствениците им да не пишат по форумите, а да се излежават накъде по южните плажове в свободното си време.


  Иначе от сърце ти пожелавам да продължиш да не познаваш фалита :)
  Аз също не съм фалирал, но никой не е застрахован.
   
 4. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
  Човек се учи от грешките си, а умния човек от чуждите грешки :) Аз лично не съм фалирал в буквалния смисъл, НО съм бил в много затруднено положение за определен период от време. Затова ви пожелавам да не фалирате никога, а ако не дай си Боже се случи някой ден да си направите изводите и да излезете още по-силни от това.
   
  kamentk likes this.
 5. Dorom

  Dorom Финансов стажант

  Регистриран:
  1 Май 2018
  Постове:
  4
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  Все още не сме фалирали, няма и да стигнем до там - пари за един хляб все ще има. Но след поредното наводнение :shit happens: се замислям кой точно е печелившия бизнес въпреки държавата ;) .
   
 6. biaaro

  biaaro Финансов стажант

  Регистриран:
  2 Май 2018
  Постове:
  9
  Лайкове:
  8
  Репутация:
  3
  За първи път фалирах през 2006 г. :) Микро бизнес, с трима човека персонал и 20 000 инвестиция, не беше нещо кой знае какво, ама тогава много енергия вложих в него. Супер яката идея :) - Магазин за марков екзотичен алкохол, луксозен тютюн, пури, наргилета и и аксесоари за тях. Офлайн + онлайн дринкшоп, по модела на първите английски дринкшопове. Почна много добре, защото никой не беше виждал такова нещо и имаше интерес, особено към абсент, афтър шок и други екзотики, за които хората само бяха чували, също и наргилета, кубински пури оригинал и тн. Като отшумя първоначалния интерес, започна ужасаo_O В офлайн магазина хората си търсят водка аляска и цигари вайсрой и до там. Просто по 5-6 човека на ден влизат, като 1-2-ма купуват, викат като имам пари ще си купя това, като имам пари ще си купя онова... ама до тогава ще си пия от ракията на дядо! И естествено не се връщат никога. До тук с офлайн магазина, сега за онлайн. Да направиш онлайн магазин в България през 2006-та година си беше мисия възможна, ама много скъпа! Платформи като днешните нямаше, CMS подходящ за екомерс беше само ДЖУМЛА, WORDPRESS не си спомням, ама и да е имало, освен за блог, за друго съмнявам се да е ставал. Избора беше бъгава джумла или фирма. Естествено аз правя всичко като хората и се натресах при фирмата на един далечен познат и магазина ми излезе 4000 лв. Гол като пушка, само потребителска кошница и това е, е за това пък дизайна беше готин, ама функционалностите ... просто нямаше. Хостинг имаше само при топхост и хост.бг. При хост.бг беше безумно скъпо, затова и се набутах в топхост, за които няма какво да обяснявам, предполагам всички са чували. Легенди се носят за тях и до ден днешен. :) Добрата новина беше, че гугъл се чудеше какво да показва в резултатите, защото просто нямаше какво, няколко големи сайта, 1-2 онлайн магазина и другото сайтове в хит.бг. Абе не беше толкова зле, ама от перспективата на 2018-та г., така ми изглежда. Та искам да кажа, че гугъл пращаше много трафик към магазина, без почти никаква оптимизация. Просто трябваше да има съдържание, за което да се закачи.

  Та това са техническите подробности.

  Сега, защо според мен, фалирах!? Естествено не съм аз виновен, а обстоятелствата, вишата сила, враговете и руснаците и американците, както и северно корейците! :) Само дето си бях виновен само и единствено аз... Не предвидих, че да пращаш стъклени бутилки, с куриер през 2006 г. е огромен проблем. Не предвидих, разбирай проучих, онлайн и офлайн потреблението в България тогава на продуктите, които смятах да продавам. Не бях проучил колко ще ми излезе сайта и колко ще ми струва потдръжката му преди това. Има и още куп дреболии, които ще пропусна да опиша, защото не са съществен фактор. Но факт е, че провалих една хубава идея от глупост и липса на опит, подценяване на всички разходи и надценяване на възможностите и вяра в светлото бъдеще. Изкарах почти 1 година на минус и издъхнах. Платих на всички, затворих всичко и приключих с дриншоповете.:)

  Какво научих: Научих че ако не си подготвен до най-малкия детайл, не правиш нищо. Проучване на пазара, човеко поток, трафик, колко, от къде, как, на каква стойност, кой, имам ли въпроси от този тип, не почвам нищо. Също не вярвам в светлото бъдеще, номера с черната шапка го знаете. Макар че за новобранци не става, защото може да не се предприемат никакви действия от страх, ако си само с черната шапка :) Също това "ще го направя като хората" е най-пагубното за един стартираш бизнес! Ще го направиш като хората, след като имаш възвръщаемост, сега ще го направиш колкото да работи, като ти остана средства, прави го като хората. Въпреки че аз тогава не го знаех, а и нямаше от къде да го науча много младежи почват от лъскавия офис все още, после се чудят какво да правят. Ама офиса им е като хората...

  Та проучвайте си пазара, не оставяйте неизвестни, правете си елементарен план, не вярвайте в чудеса и светлото бъдеще и шанса да фалирате не е голям:) Сега поне има цялата информация на света....
   
  toni90 and Aleksandar Dyakov like this.
 7. toni90

  toni90 Сметководител

  Регистриран:
  14 Мар 2017
  Постове:
  121
  Лайкове:
  25
  Репутация:
  24
  Location:
  София
  Евала, за смисления и съдържателен пост!
   
 8. biaaro

  biaaro Финансов стажант

  Регистриран:
  2 Май 2018
  Постове:
  9
  Лайкове:
  8
  Репутация:
  3
  Мерси, сега като го прочетох, установих, че съм го написал с краката си :) Ама иначе бива... Един човек да съм предпазил от фалит с този пост, струва си писането. :)

   
  Aleksandar Dyakov likes this.
 9. kristiyan

  kristiyan Финансов стажант

  Регистриран:
  12 Апр 2018
  Постове:
  16
  Лайкове:
  3
  Репутация:
  3
  Много ти благодаря за този важен урок!
   
 10. biaaro

  biaaro Финансов стажант

  Регистриран:
  2 Май 2018
  Постове:
  9
  Лайкове:
  8
  Репутация:
  3
  Следи темата, ако ми остане време днес, ще драсна за ФАЛИТ № 2 :) Изцяло онлайн насочен бизнес, стигнал да върха и сгромолясал се от там за една вечер :)

   
  kristiyan likes this.
 11. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  Не знам за другите, но на мен ще ми е адски интересно да прочета за него, като допускам, че след фалит №2 идва Успех №1 :D
   
 12. biaaro

  biaaro Финансов стажант

  Регистриран:
  2 Май 2018
  Постове:
  9
  Лайкове:
  8
  Репутация:
  3
  Какво се случи след фалит ФАЛИТ № 1, естествено че ФАЛИТ № 2 :D По интересното е как стигнах до него. Един-два месеца ми отне да се съвзема от травмата с дринкшопа и да измисля с какво да се захващам пак. Седнах, нахвърлях всички факти, плюсове, минуси, нови научени неща и тн. Стъпвайки на опита от последния фалит, реших да не се занимавам с нищо физическо, а да се отдам изцяло на онлайн бизнеса. Предвид факта, че 2007 г. гогле се манипулираше изключително лесно, оптимизацията за търсачки беше много елементарна, реших че най-удачно е да почна да правя сайтове и да ги оптимизирам. Мета тагове, структура на съдържанието, анкъри, директории, блог мрежи и всичко свързано с тогавашното СЕО го научих докато се мъча да спасявам предния си бизнес. Тъй като бях обиден на бг пазара, а афилейт маркетинга беше станал изключително популярен в щатите, у нас си беше още пълна екзотика, тук там се прокрадваше инфо, повечето знаете къде. Тогава имаше само няколко афилейт платформи, като най-силните бяха генбъкс и кешбърнърс. Комисионните бяха огромни, между 40-60%, въпреки че продуктите бяха отврат - хапове, парти пилс, отслабване и тн. гадости. Но, викам си, аз съм бизнесмен, нямам скруполи, а за америкаците не ми пука, действаме.

  Вземам няколко .US доменйа, няколко .COM, за сателитни блогове и се почва. Три месеца денонощна работа, нямаше дриректория с над PR1, в целия интернет, която да не съм минал със всичките си сайтове, нямаше. Голям ужас беше това, още и още , като трябва да добавя някой сайт някъде ми става лошо. Резултатите не закъсняха обаче, най-много ми проби supercigarette.us, сайт за електронни цигари, излезе на челни позиции по много думи, много таргетиран американски трафик, много. Още няколко сайта ми пробиха, един за косопад, един за крем за уголемяване на циците и един за парти пилс. На ден по 20-30 продажби, в най-силните моменти, средна стойност на продуктите 60-70 доларес :) 40% комисион... Рай :) Ставаш сутринта, няколко стотин долара в профила генерирани. Викам ей сега стана работата, до една година ще съм милионерче в зелено :) Изпратиха ми едни карти, подобни на дебитни, парите се теглиха направо от банкомата, без никакви простотии, голям кеф. Да ама, не.... За една вечер всичко се обърна. Едните фалираха, а малко след това американците поставиха електронните цигари под специален режим, забраниха свободния внос и ги поставиха под регулация, което значеше край на бизнеса ми окончателно. Не стига това, ами като фалираха, завлякоха и сума народ, включително и мен и то с не малко пари от комисиони, голяма драма, от едните на другите, на третите, навсякъде комисионни, простотии, накрая ми изплатиха някаква част и се приключи.

  Какво разбрах, от поредната сага - Разбрах че посредника винаги е преебан и всичко може да се случи по всяко време, другото, което разбрах, е че ако продаваш лайна, ти се случват лайна. Също че всичко се случва с много труд и желание, това всичкото описано по-горе, го направих напълно сам и то без пари, с 200-300 долара за хостинг и домейни, както и няколко стотин долара за копирайтинг, че нямах самочувствието да пиша маркетингово на английски. Печалбите обаче бяха значителни на база инвестицията, ама изтрая само около година, пак :)

  Като цяло, въпреки всичко, като теглих чертата, не само че бях на огромна печалба, ами си избих всичките загуби от фалит 1, заради когото стигнах до тук. Както казах, зорлем се научих на оптимизация, как се правят сайтове и всичко покрай онлайн бизнеса, докато се мъча да спасявам дринкшопа. Нагледен пример на поговорката - като губиш, не знаеш какво печелиш. :)

  Имам и още един фалит, за който ще ви пиша друг път :)
   
  Last edited: 3 Май 2018
  dafaweb likes this.
 13. biaaro

  biaaro Финансов стажант

  Регистриран:
  2 Май 2018
  Постове:
  9
  Лайкове:
  8
  Репутация:
  3
  За съжаление не, следва фалит №3, после и фалит №4 :) Ще напиша и за тях....

   
 14. Dollar_dollar_bills

  Dollar_dollar_bills Одитор

  Регистриран:
  16 Мар 2017
  Постове:
  229
  Лайкове:
  86
  Репутация:
  37
  Ти си направо извор - за това как трябва да рискуваме и до къде ще доведе този риск - е малко кофти до фалити, но сигурно ще дойде и звездния момента. Момент, в който всичките фалити се оказват ебаси и уроците :D
   
 15. biaaro

  biaaro Финансов стажант

  Регистриран:
  2 Май 2018
  Постове:
  9
  Лайкове:
  8
  Репутация:
  3
  Виждам че ви харесва, затова продължавам с фалит №3 :) Тоя проект го почнах почти паралелно с по-горния, вече не помня с точност но някъде края на 2007-на, началото на 2008-ма. Нещо такова....

  Тъй като се чувствах непобедим, реших да се върна в България, образно казано, и да им покажа как се прави на мушмороците:) Адсенс тъкмо бяха открити за България и момента беше изключително удобен за правене и налагане на трафик сайтове в най-популярните ниши. Тогава някъде се появи и гогле адурдс, който даваше възможност много точно да установиш за кои думи и фрази имаше солидно търсене. Та набързо набелязах няколко ниши, изключително благодатни, с по 2-3-ма сериозни играчи в тях. Които играчи бяха там не защото бяха най-великите оптимизатори, ами защото бяха само те :)

  Пускам аз първия сайт, добавям го в няколко директории, след една седмица оп, приличен трафик... Викам си добре това е пътя и втори,трети и така нататък до към 20 и няколко. Разбира се не стана за един ден, стана за 1 година, че и повече. И пак всичко сам, напълно сам, по 20 часа работа на денонощие... Тук-там аутсорсвах каквото можех, ама все нещо не ми харесваше.... както и да е. Така изкарах повече от 4 години, в най силните моменти бях стигнал до 3500 клика на ден и около 3000000 импресии на ден, с разходи около 2000 лв на година :) На месечна база цифрите бяха огромни. И пак точно когато си помислих, че съм постигнал достатъчно, ме нападна зъл пингвин, направо ме разката. Той всъщност ме нападна подло и потайно, даже не беше ясно какво ме нападна, защото никой нищо не знаеше за това все още. Малко преди това имаше стонове от хора, които били нападнати от побеснели панди, ама мен ме подминаха. Та тоя смотан пингвин ми свали повечето сайтове от първите места и ги метна в нищото, буквално в нищото, мамка му. Остана ми само един сайт, верно най-силния, ама само един от 20 и кусур. Доходите от него бяха около 1000 евро на месец, общо взето голямо падение, сравнение с това, което беше. Кво да правя, кво да правя... Айде у фейсбук, тъкмо беше станал супер популярен по света и у нас :) Ами като нямам акаунт там даже, еба ли го какво да правя!? Добре че покрай практиката си се запознах с много хора и знаех за един, който смятам все още за приятел, въпреки че не сме се чували от години, ама няма значение... Та търся го аз, брат, така и така, знам те че си много навътре, дай малко ноухау и на мен, ще върщам услугата при първа възможност. Той ми вика следното - Брат, нямаш грижи, знам те че си способен, давам ти всичко, нищо не искам да ми връщаш, обаче каквото изкараш първоначално делим на две. Тоя човек имаше фен страници със поне 500 000 000 фена в тях, като си оперираше само със страници над 100 000 човека. Първоначално ми даде около 50 000 фена, само за да си направя системата, сайтовете, абе да се организирам към новото начинание. Аз естествено не спах една седмица пак и всичко беше готово от - до. Даже генерирах първите няколко стотин долара от страниците, които ми даде. После ми даде още 2 000 000 американеца, англичанина и австралиеца, все топ държави. Споразумението беше, да се да дели на две, докато ползвам неговите страници, когато си набера мои, тези да му ги върна или да му ги платя по пазарни цени, общо взето супер оферта. И се почна яката работа.... 300-350-400 евро на ден:), всеки ден, сайт със супер агресивно поставени реклами, на границата на позволеното, с 100 000 човека американеца, австралиеца и англичанина на ден... даже беше много малко, ама трафика от фейсбук беше евтин. В последствие купих още страници, само мой и нещата заизглеждаха още по розово :) Няма значение, сумите бяха огромни, а кефа пълен. Пак си казах, ето това е, най-накрая направих нещо, с което няма какво да стане, вече мога да се отпусна и най-после малко да си почина. Деба мамаму, деба, само докато си го помислих и адсенс ми блокираха акаунта перманентно с 10000 евро в него и това не беше най-лошото! Най лошото беше, че ми блокираха трафик сайта, българския, който ми носеше 1000 евро на месец. С цялата си глупост, като си мисля, че не правя нищо нередно, върших всичко това през един акаунт... Трагедия ... почти 5 години работа на вятъра. Голям шок! Историята обаче не свършва тук. След като се развиха нещата по този начин, трябваше да се спасява какво то е останало. Най важен ми беше българския сайт , защото си имаше към по 100 000 импресии на ден, а не можех да монетизирам с нищо, адсенс си беше пълен монополист тогава. Писах жалби, ревах, не, няма начин да го отблокираме и това. От няма накъде го продадох май за 3000 лв. на най големия играч в нишата да си го ползва за трафик.... Междувременно фейсбук вкараха текущия алгоритъм и рича спадна тройно, така и не можах да възстановя нещата, въпреки че положих всички усилия. Накрая зарязах всички, върнах страниците , продадох моите и продължих напред. Еба ми се майката, ама всичко е точно :)

  Та какво научих от фалит №3? Научих никога, никога да не слагам всички дини в една кошница, никога! Научих, че сам човек може да направи чудеса, с помощта на технологиите, голямо желание и правилните контакти. Също научих нещо много важно. С тоя бизнес, с който сме се захванали нещата стават бавно и трудно, но затова пък, свършват за секунда. И последното - Да правиш много неща по един и същи модел може да е много опасно. Всички сайтове, които ги събори пингвина, бяха създадени и оптимизирани по един и същи модел, затова и заминаха всичките.

  Сега се сещам, че в тая драма забърках и един от админите в тоя форум, ако не се бъркам :)

  Следва фалит №4, в който ще стане въпрос за отношения между съдружници... :)

  п.п

  Панда и Пингвин са алгоритми на гугъл, за редуциране на сайтове, които по някакъв начин са манипулирали търсачката! Панда мисля беше за съдържание, а Пингвин за преоптимизация по ключови думи и фрази.
   
  dafaweb likes this.
 16. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  @biaaro много се радвам, че се регистрира при нас и споделяш толкова безценен опит :)
   
 17. mcradys

  mcradys Финансов стажант

  Регистриран:
  24 Апр 2018
  Постове:
  8
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  Location:
  Bulgaria
  Браво чудесни истории с поуки!
   
 18. IvanJ

  IvanJ Финансов стажант

  Регистриран:
  4 Май 2018
  Постове:
  6
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  @biaaro имаме много сходство с твоя 3-ти фалит!
   
 19. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  @biaaro хайде да идва Фалит №4, че да четем за успеха :D
   
 20. biaaro

  biaaro Финансов стажант

  Регистриран:
  2 Май 2018
  Постове:
  9
  Лайкове:
  8
  Репутация:
  3
  Ще стигнем и до там. За успеха няма да мога да дам много подробности, като за фалитите, ама ще драсна основното...

   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice