17 Причини да притежавате злато

Дискусия в 'Благородни метали' започната от Nikolay Delchev, 13 Мар 2017.

 1. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  №17 Златото е най-чистата форма на пари

  Джей Пи Морган, някога най-влиятелният банкер в света е казал „Златото е пари, всичко останало е кредит.“ Веднъж разбрали това изказване вие ще поемете пътя към това никога повече да не бъдете бедни и да създадете богатство за поколенията. Златото има всички характеристики на парите:

  1) Трябва да е трайно, затова не използваме царевица за пари, например.

  2) Трябва да се дели, затова не използваме произведения на изкуствата.

  3) Трябва да е удобно, затова не ползваме мед (copper).

  4) Трябва да бъде постоянно, затова не ползваме недвижими имоти.

  5) Трябва да притежава присъща стойност, затова не използваме хартия.

  6) Трябва да бъде лимитирано количеството, което е налично, затова не използваме желязо.

  7) Трябва да има дълга история на приемане, затова не използваме bitcoin.

  Златото е най-чистата форма на пари, дори повече от среброто, просто защото няма много приложения в индустрията.

  №16 Всичко останало е кредит (дълг)

  [​IMG]

  Замислете се, буквално всеки актив, в който сме учени да инвестираме е просто хартиена придобивка с риск от отсрещната страна. Акции, облигации, деривати, борсово-търгувани фондове и застрахователни полици са просто нечии други обещания за изплащане.

  №15 Всички световни валути имат фатален недостатък

  Доларът и всички останали валути в света са базирани на изплащането на дълг, които се пръкват само когато бива създаден дълг. Когато подпишете договор за лизинг на автомобил на стойност 20 000 лева банката не ви отпуска на заем 20 000 лева тя ги създава от въздуха защото са подкрепени от договора, който Вие сте подписали и сте се съгласили да върнете с лихвите. Най-страшното нещо е, ако цялата валута на света се появява по този начин откъде тогава ще намерим средствата, с които да платим лихвата???

  №14 Това е базирана на дълг „финансова пирамида“

  [​IMG]

  Единственият начин системата да функционира е още дълг да се създава всяка година в по-голям размер от вече съществуващите дълг и лихви по него. Всяко поколение плаща за дълговете на предното. Обаче идва един момент, в който акумулираният дълг става толкова голям, че дори плащането само на лихвата по него става невъзможно.

  №13 Инфлация или Дефлация… няма значение!

  Ако веднъж дадена нация достигне момента, в който акумулираният дълг стане толкова голям, че не може да изплаща дори само лихвата по кредита има една от две съдби:

  1) Нации като Ирландия, Гърция и Испания, които не печатат собствената си валута страдат от огромна дефлация и истинското богатство бива изсмукано от тях, докато не изпаднат в положение на неплатежоспособност по дълга си.

  2) Други нации като САЩ* и Япония, които печатат собствените си валути евентуално страдат от хиперинфлация, където продължават да плащат стари заеми с нови „пари“ като по този начин сами унищожават стойността на валутата си като създават още и още от нея.

  Реалната хиперинфлация не е толкова монетарно събитие, колкото психологично такова, където населението осъзнава, че бива прецакано от банкерите и политиците, които създават всичките тези пари, което причинява загуби в стойността на долара. В този момент населението започва да купува всичко с реална/истинска стойност и буквално изхвърля хартиените „пари“. В края на всеки един от сценариите – инфлация или дефлация, валутата и цялата икономика основана на нея биват унищожени.

  №12 Златото не може да бъде отпечатвано

  Намирането, изкопаването и рафинирането на златото е изключително труден процес. Банкерите могат да създадат трилиони долари от въздуха, с които да плащат, но не могат да направят същото със златото. Защо да работите и да трупате своето богатство в мошеническо казино, което може да променя правилата и стойностите във всяка една минута?

  №11 Златото може да бъде скрито

  За разлика от всичките ви хартиени придобивки, златото може да бъде скрито с векове при нужда. С правителствата, които всячески се опитват да откраднат спестявания от банкови сметки и пенсионни фондове унция злато в ръката е доста силен начин за извоюване на вашия суверенитет. То може да бъде използвано за създаване на богатство за поколенията

  №10 Всички хартиени „пари“ се връщат към тяхната присъща стойност… нула.

  [​IMG]

  В историята има примери за буквално хиляди хартиени валути, които са били създавани и унищожавани, ставайки безполезни. Дори могъщият долар е станал безполезен от създаването на Федералния резерв през 1913г. доларът е загубил 97% от своята стойност. Това се случва в последните сто години, като се проваля в обещанието си да се изплати в сребро през 1964г. и обещанието да се изплати в злато през 1971г.
   
  toni90 likes this.
 2. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  306
  Репутация:
  79
  №9 Златото е съхранена енергия

  Златото се оценява по количеството енергия вложено в намирането, изкопаването и рафинирането му. Концентриран труд, енергия и късмет. Имайки предвид, че наближава краят на сравнително спокойна и изобилна на евтина енергия ера, има смисъл в притежаването на злато, знаейки, че ресурсите намаляват, животът ще поскъпне и опасен.

  №8 Дори враговете вярват на златото

  Златото е универсално разпознаваемо като истинско богатство. Дори врагове могат да търгуват със злато без да се притесняват от риск свързан с контрагенти. Може да отидете във всяка цивилизация в света в миналото, настоящето и бъдещето с няколко унции злато и без дори да знаете езика ще можете да си купите всичко от което имате нужда. Не можете да кажете същото за нито една от хартиените валути или други активи, които хората притежават днес.

  №7 Останалата част от света иска злато

  Светът мрази Американската империя, която е разпространила само дълг и смърт през последните десетилетия и знае, че за да продължи доларът да властва, САЩ трябва да защити търговията с петродолари, на което се опира доларът като основната световна резервна валута. Колкото повече нации спрат да ползват да ползват долара за да извършват търговия, толкова по-малко глобално търсене ще има той. Това означава, че всички тези долари, които се изнасят, консумирайки световното производство, в един момент ще се върнат в САЩ и ще гонят все по-малко и по-малко продукти, тъй като повечето страни вече няма да приемат долара за платежно средство за техните продукти.

  №6 Златото е рядък благороден метал

  Ако вземете цялото злато в света и го сложите в куб то той би бил не по-голям от 20 куб. метра. Само 155 000 тона злато са изкопани през цялата история на човечеството. Ако е разделено по равно на цялото население излиза по 0.7 унции (1 унция = 31.1гр.) злато за всеки мъж, жена и дете на Земята. Знаем, че не е равно разпределено и че мнозинството от хора никога няма да се докоснат до злато.

  №5 Златното правило: Който притежава злато, ще създава правилата.

  Необходимо ви е истинско богатство като златото или среброто за да успеете да преминете към следващия монетарен ред. Всички дългове ще бъдат заличени и златото и среброто ще играят ролята на основа за новия икономически ред, тъй като са универсално приети за пари. Какво правите вие за да подготвите себе си и семейството си за този ден?

  №4 САЩ са „хартиен тигър“**

  [​IMG]

  Много от силата, която притежава представляват останки от времето когато САЩ са били №1 в енергия и производствена сила в света. Тези дни отдавна са отминали. Губейки контрол над Близкия Изток с провалените опити за започване на война със Сирия и Иран и дори фактът за обтегнатите дипломатически отношения със Саудитска Арабия означава, че САЩ са напът да загубят петродолара. Не се произвежда нищо повече от донъти, защото всички корпорации са изпратили своя производствен капацитет в Азия.

  №3 Идват тежки дни

  Няма да отнеме много време до момента в който тези, които създават енергия и продукция настоят за реално богатство в замяна на техните реални придобивки. Когато дойде този ден ако нямате реално богатство няма да имате какво да предложите освен своя труд. Повечето хора нямат истински приятели, въпреки стотиците във Фейсбук и никакви реални умения защото 70% от икономиката е базирана на консуматорство. Това ще доведе масовата част от населението да се бори за оцеляване като цялото им хартиено богатство и икономиката се сринат. Да имате унция злато или сребро е буфер между вас, вашето семейство и суровата действителност, която идва.

  №2 Китай и Идния са миналото и бъдещето

  Преди Европейската колонизация на света Китай и Индия са съставлявали 50% от световното икономическо производство. Само след като британците колонизират Индия и водят 20 годишната Опиумна война с Китай този тренд се променя и бедността удря тези нации. Сега тези страни и много други като Русия, Иран, Индонезия и Южна Африка са достатъчно проницателни и виждат номерата на англо-американската империя и купуват злато за да се защитят от външна намеса в своя просперитет. Повечето хора не обръщат внимание на масовите промени, които се случват по света днес, но светът се отдалечава от САЩ и техния долар. Китай е подписала 15 билатерални търговски сделки с големи държави като Япония, Русия и Австралия с цел да заобиколят долара. Китай, Русия и Индия купуват огромни количества злато за да обезпечат своите икономики при преминаването в новия монетарен ред. Накратко, светът изгражда нов свят без САЩ като те ще се окажат отвън.

  №1 Златото не е от тази планета***

  [​IMG]

  Забравете всички исторически, монетарни и геополитически причини за притежаване на злато. Самият факт, че златото се получава от експлодиращи звезди е просто удивителен. Когато държите унция красиво злато, с неговата тежест, ще усетите също така невероятното чувство да притежавате нещо създадено от огромната сила на експлодиращи неутронни звезди. Скрепените заеднo различни елементи раждат плътния и тежък метал познат като злато. Това злато не е от Земята и е нещо наистина удивително за притежание само по себе си.
  ------------------------------------------------------------------------
  *Федералният Резерв на САЩ

  **Хартиен тигър е буквалният превод на китайската фраза zhilaohu (紙老虎). Терминът се отнася за нещо, което изглежда плашещо и застрашително, но е неефективно и неспособно да устои на дадено предизвикателство.

  ***Досега се е приемало, че сложните елементи като златото, платината и оловото дължат произхода си на експлозии на супернови, но нова теория показва, че те може да произлизат от още по-екзотичен източник – сблъскването на неутронни звезди, според онлайн изданието International Business Times. При сблъсък, някои от частиците на неутронните звезди са изстреляни в Космоса. Те съдържат голямо количество неутрони, което улеснява формирането на сложни елементи като златото.

  СПОДЕЛИ:
   
  toni90 likes this.
 3. toni90

  toni90 Сметководител

  Регистриран:
  14 Мар 2017
  Постове:
  124
  Лайкове:
  25
  Репутация:
  24
  Location:
  София
  Мое лично убеждение е, че всеки трябва да притежава физическо (материално) златo в някакъв аспект, подари няколко причини:

  - Неговата цена се вдига по време икономически катаклизми, войни, тероризъм и природни бедствия като има и доказано добро представяне, както повреме на инфлация, така и на дефлация.
  - От повече от 5000 години златото е пари.
  - То е единственият финансов актив, който може да бъде напълно самостоятелен, т.е. да не е част от финансовата система. Дори недвижимите имоти изискват финансова система за прехвърляне на собственост. Златото не го изисква.
  - То може да бъде изцяло ваша собственост. Вие никога не може наистина притежавате недвижим имот, например, ако си мислите, че можете просто се опитайте да не плащате данъците за собственост в продължение на няколко години. :D
   
  Tralala likes this.
 4. Tralala

  Tralala Финансов стажант

  Регистриран:
  14 Мар 2017
  Постове:
  11
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Златото е пари, другото е валута. :)
   
 5. Nutterum

  Nutterum Финансов стажант

  Регистриран:
  31 Май 2017
  Постове:
  4
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Интересно инфо. Потърсих и друга информация за разликата между пари и истинки пари и попаднах на нещо, което не се бях замислял, че банките имат механизми, които им позволяват, да се отричат от собствените си пари, когато им изнася.
   
  Last edited by a moderator: 28 Юли 2017

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice