9 неща, които богатите хора правят и не правят всеки ден

Дискусия в 'Приходи, разходи и бюджетиране' започната от Nikolay Delchev, 11 Сеп 2018.

 1. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  426
  Лайкове:
  294
  Репутация:
  79
  Това, което правиш днес, е от значение.

  В действителност ежедневните ви навици може би са определящи за благосъстоянието ви.

  „Метафората, която харесвам, е лавината,“ казва Томас Корли, автор на „Навици за богатство: Ежедневните Успешни Навици на Богатите Хора.“ „Тези навици наподобяват снежинки – трупат се и накрая получаваш лавина от успех.“

  Корли прекарва пет години като изучава живота и на богати (които са с годишен доход от 160 хил. долара или повече и текуща нетна стойност от 3.2 милиона долара или повече) и на бедни хора (определяни с годишен доход от 35 хил. долара или по-малко и текуща нетна стойност от 5 хил. долара или по-малко).

  Той успява да отличи два типа, както той ги нарича: „навици на богатите“ и „навици на бедните“, означаващи тенденциите на онези, които попадат във всяка група. Корли обаче обяснява, че всеки човек притежава и от двата типа. „Ключът към успеха е да имаш повече от 50% от навиците на богатите,“ казва той.

  И кои по-точно са тези толкова значими богати навици? Ето няколко:


  Богатите хора винаги визуализират целите си.


  [​IMG]
  „Фокусирам се върху целите си всеки ден.“

  Богати хора, които са съгласни: 62%
  Бедни хора, които са съгласни: 6%

  Не само че заможните хора си поставят годишни и месечни цели, но 67% от тях си ги записват. „Това ме изуми,“ казва Корли. „Смятах, че целта бе твърде обширна идея, но богатите твърдят, че желанието не е цел." Той казва, че целта сама по себе си е цел, когато отговаря на две неща: достижима е и за да я следваш е възможно да изпълниш физическо действие.


  Те знаят какво е нужно да се направи днес.

  [​IMG]


  „Поддържам дневен списък със задачи.“
  Богати хора, които са съгласни: 81%
  Бедни хора, които са съгласни: 19%

  Не само че богатите имат списък със задачи, но 67% от тях изпълняват 70% или повече от възложената работа всеки ден.


  Не гледат телевизия.

  [​IMG]


  „Гледам телевизия около час или по-малко на ден.“

  Богати хора, които са съгласни: 67%
  Бедни хора, които са съгласни: 23%

  Също така, само 6% от богатите гледат риалити предавания, в сравнение с 78% от бедните. „Общата променлива измежду богатите е как те използват времето си за продуктивни цели,“ обяснява Корли. „Богатите не избягват гледането на телевизия поради някаква нечовешка дисциплина или свръхволя. Те просто не мислят за това, тъй като умът им е зает с друго обичайно ежедневно поведение – четене.“


  Те четат ... но не за забавление.

  [​IMG]

  „Обожавам да чета.“
  Богати хора, които са съгласни: 86%
  Бедни хора, които са съгласни: 26%

  Разбира се, богатите хора обичат да четат, но те предпочитат нехудожествената литература – и по-конкретно книги за самоусъвършенстване. „ Те са ненаситни на тема четене как да се усъвършестват,“ казва Корли. Всъщност, 88% от тях четат такива книги по 30 минути всеки ден, в сравнение с едва 2% от бедните хора.


  Освен това, те са луди на тема аудио книги.

  [​IMG]


  „Слушам аудио книги докато пътувам към работното си място.“

  Богати хора, които са съгласни: 63%
  Бедни хора, които са съгласни: 5%

  Дори и да не си падате по аудио книги, можете да уползотворите времето докато пътувате към работа с тези подходящи дейности за самоусъвършенстване.


  Те се стремят да се издигат на работното място.

  [​IMG]


  „Работя повече, отколкото се изисква от мен.“
  Богати хора, които са съгласни: 81%

  Бедни хора, които са съгласни: 17%

  Струва си да се спомене, че докато 86% от богатите хора (в сравнение с 43% от бедните) работят средно по 50 часа и повече на седмица, едва 6% от тестваните богаташи са нещастни заради работата си.


  Те не се надяват, че ще спечелят джакпота.

  [​IMG]


  „Редовно играя на лотария.“

  Богати хора, които са съгласни: 6%

  Бедни хора, които са съгласни: 77


  Това не означава, че богатите винаги играят на сигурно с парите си. „ Повечето от тези хора са управлявали бизнес и са използвали собствените си пари, като са се изправяли пред големи финансови рискове,“ обяснява Корли. „Хора като тях не се страхуват да рискуват.“


  Те пазят здравето си.

  [​IMG]


  „Следя калориите си всеки ден.“
  Богати хора, които са съгласни: 57%

  Бедни хора, които са съгласни: 5%

  Богатите хора ценят здравето си, казва Корли. „ Един от участниците в проучването ми беше на около 68 години и богатството му възлизаше на около 78 милиона долара. Попитах го защо не се пенсионира, а той ме изгледя сякаш падам от Марс. Каза ми: „Прекарах последните 45 години тренирайки всеки ден и следях какво ям, защото знаех, че най-печелившите ми години ще бъдат в края на кариерата ми.“ Ако той може да удължи кариерата си с четири-пет години повече от всеки друг, това са още около 7 милиона за него.“  Те се грижат за усмивката си.

  [​IMG]

  „Почиствам зъбите си с конец всеки ден.“

  Богати хора, които са съгласни: 62%

  Бедни хора, които са съгласни: 16%
   
  crowolf likes this.
 2. hjers

  hjers Финансов стажант

  Регистриран:
  7 Сеп 2018
  Постове:
  14
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  При мен резултатът е 5+ като при богатите и 4- като при бедните. Всъщност един от минусите е доста според, а един от плюсовете малко проблемен (по-скоро е не напълно постигната цел).
   
 3. GeorgiD

  GeorgiD Финансов стажант

  Регистриран:
  25 Фев 2018
  Постове:
  15
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  При мен резултата е близък до богатите, но още не съм богат ... явно е въпрос на време :)
   
 4. gaffana

  gaffana Финансов стажант

  Регистриран:
  8 Май 2018
  Постове:
  10
  Лайкове:
  3
  Репутация:
  3
  5.5 от добрите навици :)
  лесно мога да добавя още една единица с аудио книгите, виж с богатството няма да е толкова лесно :D.
  Все още не съм изслушал нито една. Запомняте ли нещо докато карате ?
   
 5. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  318
  Лайкове:
  57
  Репутация:
  47
  Трудно запомням нещата, ако не съм фокусиран - карането на кола и слушане на аудио книга ... фокуса няма как да е на 2-рото :D
   
 6. toni90

  toni90 Сметководител

  Регистриран:
  14 Мар 2017
  Постове:
  124
  Лайкове:
  25
  Репутация:
  24
  Location:
  София
  7/9 за мен :D
   
 7. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  79
  Лайкове:
  51
  Репутация:
  27
  Аз слушам само на дълъг път, защото тогава мога да се съсредоточа. В града пълен с трафик за мен е непосилно да вникна в книгата. Особено, ако ще карам 10-20 минути.
   
 8. ViktoriaT

  ViktoriaT Финансов стажант

  Регистриран:
  21 Май 2017
  Постове:
  18
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  Location:
  Sofia
  И аз много трудно мога да се фокусирам на аудио книга ... иначе имам 6 от 9.
   
 9. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  11
  Репутация:
  8
  1. Фокусиране върху целите ми звучи доста неопределено, нещо като мафия или корупция - всички говорят за тях, но никой няма точно определение, затова се приема, че не го спазвам.
  2. Винаги си поставям дневни цели и правя всичко възможно да си ги изпълнявам, още повече, че работя на норма, което ме улеснява в постигането на тази цел.
  3. Телевизия гледам, тъй като работата ми е частично свързана с онлайн медии - интересувам се от телевизионни рейтинги, рекламни тарифи на телевизиите и как предаванията по телевизиите влияят на онлайн медиите и социалните медии. Не сте ли забелязали, че повечето теми, които се превръщат в топ в социалните мрежи, са с първоизточник телевизията. А и в представата на българина този, който го дават по медиите е голяма работа. Електронните медии, които предлагат ТВ съдържание са голяма площадка за реклама - колко хора, които са чести гости по телевизионните студия, придобиват и голяма популярност в онлайн пространството. Неслучайно 30 секунди реклама в слота 20-22 часа по телевизията струва в порядъка на няколко хиляди лева. А и онлайн магазинът Е-маг така придоби масовост с телевизионната реклама.
  4. Работя home office и издигането ми е малко трудно да израствам, а работя в малка фирма, в която възможностите за израстване на моята позиция са силно ограничени, затова търся начини за допълнителни доходи, които с течение на времето да надхвърлят заплатата ми. Така се стремя към самостоятелност, вместо да чакам на заплата, колкото и да е голяма тя. Дори добре, че не е много голяма, защото когато паднеш от високо най-много боли.
  5. И аз не обичам да чета просто ей така, само когато ми трябва нещо в работата.
  6. Не искам да печеля от джакпота - вадя толкова пари, с колкото мога да се справя. Получаването на пари от нищото често вместо да подобри съсипва живота на човек, затова според мен всеки получава, колкото може да понесе и за колкото е готов. Ако получи повече, то стават отклонения.
  7. Не мисля за разумно да се слушат аудиокниги в движения - все пак мозъкът има нужда от почивка, не е нужда да е в постоянен режим на приемане на информация и за мен най-добрата почивка по време на път е съзерцанието на природата - през къде преминавам, кои населени места, съсредоточавам се върху момента, самото пътуване и природата, ако е извън града, която ни заобикаля, а в града - по самите улици. А и да не говорим колко можеш да се концентрираш при пътуване, особено при шофиране.
  8. Не съм чак толкова вманиачен, че чак калориите да си следя, това изисква много енергия, която би била разходена за нещо по-полезно, отколкото да изчислям всяка храна, която сложа в устата си колко калории съдържа. Това за мен не е съвсем нормално, хапвам колкото ми се яде и съобразявам какво ще похапна - сладко ли ще е - вафли, шоколади, кроасани, плодове, зеленчуци, ядки, риба, месо. Старая се и да се движа - нямам личен автомобил, използвам обществен транспорт и не пропускам да походя. Например, днес съм ходил около 2 километра в посока до един магазин за дрехи в Пловдив, пътувах с влака от Асеновград до Пловдив - гарата е 1.2 километра от нас. Така се свиква с външната температура, тялото се адаптира при разходка за около час на студения вятър.
  9. Конец за зъби не използвам всеки ден, а няколко пъти седмично, даже се замислих дали да не си закупя зъбен душ, който е по-ефективен от конеца, тъй като се използва струя вода, която чисти между зъбите. Освен това ходя на почистване на зъби на всеки 3-6 месеца и затова заделих пари в бюджета за 2019 г., тъй като касата не го покрива профилактичното почистване на зъбите.
  ПС - това цяла статия стана, минах 350 думи, трябва да го пусна в личния блог, в който не съм писал от миналата година.
   
  Last edited: 29 Дек 2018
 10. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  422
  Лайкове:
  261
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  @dimitar_ivanov90 Ще бъда кратък, не съм сигурен за ясен:
  1 и 2 - Имаш големи цели, почни да си слагаш и цели на големи периоди, имаш достатъчно опит в дневните, как си със седмичните/месечните/годишните цели. 1 ще ти дойде от по-дългия срок на гонене на резултат.
  4. Ще пропусна недостатъците на този начин на работа и ще се фокусирам върху положителните страни(допълнителна дейност), какви препятствия виждаш пред себе си за стартирането на допълнителни дейности от своя хоум офис?
  5 и 7 и 8 - Не го разбирай като нападка, а като насочване на вниманието към симптоми. Ама тези показват че имаш вътрешни проблеми/резистентност към самоусъвършенстване извън комфортната ти зона(познати и интересни теми). Аз ако не бях си наложил да почна да чета финансови ежедневници, обучения за счетоводители, икономисти и финансисти и т.н. , все сухи и тежки материи за усвояване, нямаше да съм си дигнал главата от клавиатурата и конзолата и нямаше сега да си пишем тук. Щото като АйТи кво ме брига мене икономика, финансии и разни тем подобни. Ама като АйТи не се чудя що зимам давам и имам болки в сърдечната област, зачетох се покрай историите за успешните хора за проблемите със стреса и безсънието, плавно преминахме в някакви здравни сайтове и статии. И накрая като видиш статистиката за инфаркти съотнесено към продължителността на работната седмица и количеството сън и ти светка една червена лампичка. Или както ти казах имам личен пример, вече не работя 16-20 часа на ден ;) Нямаше как чувството ми на безсмъртие да продължи да съществува в една реалност с новопридобитите ми знания по темата. Да споделя една малка тайна, не стана за ден нито за седмица нито за месец...
   
 11. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  11
  Репутация:
  8
  Не мога да кажа, че се интересувам от една сфера, а точно обратното - може би повече, отколкото трябва, и затова съм на 700 лева все още, а съм на почти 30 години. Завърших право през 2016 година, а това е широкоспектърна специалност, поработих малко в адвокатска кантора, само 2 месеца, за мизерна заплата като адвокатски сътрудник за 180 лева през 2014 г., след като ме пратиха в неплатен отпуск през лятото, започнах работа във фирмата, в която съм сега, на 450 лева заплата, все пак разликата беше оттук до небето, и то без някакъв адвокат, бивш полицай, да ти мрънка за щяло и нещяло на главата и да те глобява с по 20 лева от и без това скромната заплата. Но не отричам, в кантората научих много неща, които впоследствие ми помогнаха с лекота да си взема държавните изпити и правоспособността. Това мрънкане и навикване си е заслужавало. И затова така си и останах home office, но без кой знае какво израстване в кариерата. А към момента работата ми предполага да се интересувам от най-различни медии като се започне популяризиране на уеб сайтове, през здравна тематика и до прогнози за времето, по-скоро коментари на метео обстановката, няма намерение да се боря или да противореча на синоптиците от НИМХ, зарибих се напоследък по тази тематика и си направих личен блог, който ми е нещо като собствен бизнес, тъй като съм сложил банери на Адсенс и вадя по някое друго евро, като пусна статия.
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice