Bitcoin / Биткойн

Дискусия в 'Криптовалути' започната от Nikolay Delchev, 11 Мар 2017.

 1. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
  Що е то Биткойн? - обяснено като на 10-годишно дете.  Навън е хубав слънчев ден. Двамата с теб седим на пейка в парка.

  Аз имам една ябълка и ти я давам на теб.

  Сега ти имаш една ябълка, а аз нямам.

  Това беше просто, нали?

  Нека погледнем по-внимателно какво се случи:

  Моята ябълка беше физически поставена в твоята ръка.

  Аз бях там. Ти беше там. Аз ти я дадох и ти я взе.

  Нямахме нужда от трети човек там, за да ни помогне с извършването на трансфера. Нямаше нужда да дърпаме някой родител да сяда с нас на пейката и да потвърждава, че ябълката е отишла от мен в теб.

  Ябълката е твоя! Не мога да ти дам друга ябълка, защото нямам повече останали. Нямам контрол над нея вече. Сега ти имаш пълен контрол над ябълката. Можеш да я дадеш на твой приятел, ако искаш, а после твоят приятел може да я даде на негов приятел. И така нататък.

  По този начин изглежда размяната лице в лице. Предполагам, че е едно и също дали ще ти дам банан, книга, или, да кажем, 50 стотинки, или банкнота от 50 лева… .

  Но нека не избързваме.

  Обратно към ябълките!

  Да кажем, че имам една електронна ябълка. Ето, давам ти моята електронна ябълка.


  Сега става интересно!

  Как може да знаеш, че тази електронна ябълка, която беше моя, е сега твоя и само твоя?
  Помисли си за това за секунда.

  ...

  По-сложно е, нали? Как може да знаеш, дали не съм пратил тази ябълка като прикачен файл по имейл първо на някой друг? На твоя приятел Стефан? Или, също така, на моята приятелка Ива?

  Може би, съм направил на компютъра си няколко копия на дигиталната ябълка. Може би, съм я качил онлайн в Интернет и сега един милион хора са си я свалили.

  Както виждаш, тази електронна размяна е малко проблемна. Да изпращаш електронни ябълки не изглежда да е същото, като да изпращаш физически ябълки.

  Някои умни компютърни учени, всъщност, имат наименование за този проблем: казва се „проблем с двойното харчене”. Но не се притеснявай за това.
  Всичко, което трябва да знаеш, е че това ги объркваше доста дълго време не намираха решение.

  До този момент.

  Но, нека сами измислим решение.


  Главни книги (General Ledgers)


  Може би тези електронни ябълки трябва да бъдат проследени в „Главна книга”. По същество, това е книга, където можеш да проследиш сделките си – т.нар. счетоводна книга (покупко-продажби, търговия)

  Тази Главна книга, тъй като е електронна, трябва да съществува някъде и някой да отговаря за нея.

  Да кажем, също като World of Warcraft. Blizzard, компанията която създаде онлайн играта, има „Електронна Главна книга” на всички редки пламтящи огнени мечове, магически брони, и други предмети, които съществуват в тяхната система. Така че, супер, някой като тях може да следи електронните ни ябълки, нали? Страхотно – разрешихме го!


  Проблеми

  И все пак, има един малък проблем:

  1) Какво ще стане, ако някой от Blizzard създаде още? Той може, когато си поиска, просто да добави няколко електронни ябълки към своя баланс!

  2) Няма да е същото когато бяхме на пейката онзи ден. Тогава бяхме само аз и ти. Преминавайки през Blizzard е като да издърпваме свой родител (третата страна) за всички наши сделки на пейката в парка.
  Как мога просто да ти дам моята дигитална ябълка по обичайния начин?

  Има ли някакъв начин, да копираме нашата пейка в парка, където сме само двамата, и да направим сделката електронно? Звучи трудно…


  Решението


  Ами ако "дадем" Главната книга – на всички? Вместо Главната книга да съществува на компютъра на Blizzard, ще съществува на всички компютри.

  Всички сделки с електронни ябълки, които някога са били осъществени, за всички времена, ще бъдат записани на нея.

  Не може да мамиш. Не мога да ти изпратя електронни ябълки, които нямам, защото тогава те няма да се синхронизират с всички в системата. Ще бъде трудно да победим системата. Особено, ако е много голяма.

  Плюс това, няма да се контролира от един човек, така аз ще знам, че няма никой, който може просто да реши да си даде (създаде) повече електронни ябълки. Правилата на системата вече са били дефинирани в началото. И правилата, и кодовете са с отворен код, както софтуера, който използва телефонът ти с Андроид. Или донякъде като на Уикипедия. Там е, за да могат умните хора да допринасят за поддръжката, сигурността, подобряването, както и за проверката.

  Ти също можеш да участваш в тази мрежа и да актуализираш Главната книга, и да се увериш, че всичко е точно. Като награда за труда ти, може да получиш 25 електронни ябълки. Всъщност, това е единственият начин да създадеш още дигитални ябълки в системата.

  Опростих го малко.
  …но тази система, за която обясних, СЪЩЕСТВУВА. Казва се биткойн протокол. А тези дигитални ябълки са „Биткоините” в системата.

  Така, видя ли какво стана? Какво позволява публичната Голяма книга?

  1) С отворен код е. Окончателният брой на ябълките е дефиниран в публичната Голяма книга от самото начало. Знае се точната бройка, която съществува. Знае се, че в рамките на системата те се ограничени (оскъдни).

  2) Когато правим размяна, ти и аз знаем, че дигиталните ябълки освидетелствано са напуснали моето притежание и сега са изцяло твои, като това ще бъде актуализирано и потвърдено от публичната Главна книга.

  3) Тъй като Главната книга е публична, нямаме нужда от родител (третата страна), за да е сигурно, че не мамя или не си правя допълнително копия за себе си, или да пращам повторно едни и същи ябълки, на този или онзи.

  Размяната на електронните ябълки в системата е също като размяната на материални. Също толкова добре е като да видиш материалната ябълка да напуска моята ръка и попада в твоя джоб. И също като на пейката в парка, в размяната участват само двама. Аз и ти – не ни трябва родител там, за да я направи валидна.

  С други думи, електронната ябълка се държи като физически обект.

  Но знаеш ли кое е най-готиното? Тя продължава да е електронна. Сега може да търгуваме с 1 000 ябълки, или 1 милион, или дори .00000001 ябълки. Мога да я изпратя с натискане на един бутон и все още да я пусна в електронния ти джоб, дори да съм в Австралия, а ти чак в България.

  Дори мога да си направя други електронни нещица, които да са точно като тези електронни ябълки! Все пак са електронни. Може би мога да прикрепя някакъв текст към нея – електронна бележка. Или, може би, мога да приложа по-важни неща; като, да кажем, договор или сертификат на стоката, или лична карта.

  Така че, това е страхотно! Как би трябвало да се отнасяме към тези „електронни ябълки”, как да ги оценим? Те звучат като доста полезни, нали?

  Е, сега доста хора спорят за това. Има дебати между това и онова икономическо училище. Между политиците. Между програмистите. Обаче, не слушай никой от тях.

  Някои хора са умни. Някои са не информирани, а други дезинформирани. Някои казват, че системата струва доста, някои казват, че всъщност нищо не струва. Някакъв човек, действително сложи твърда сума от 1000 лева за една електронна ябълка. Някои казват, че е електронно злато, други, че е валута. Tрети казват, че това ще промени света, някои, че е просто краткотрайна мода.

  Имам собствено мнение за това.

  Обаче това е история за друг път. Но сега хлапе, ти сега знаеш повече за Биткойн от повечето хора.


  Оригинален източник
   
  toni90 and Pokerface like this.
 2. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
  АРГУМЕНТИ ЗА ИНВЕСТИЦИЯ В БИТКОЙН:

  1. Броят на биткойн е фиксиран (21 млн.)

  2. Приемайки, че Биткойн бъде приет от редица практически приложения, неговата стойност ще нарасне значително.

  3. Все повече хора и бизнеси използват Биткойн.

  4. По-висока цена може да увеличи транзакционните обеми, което допълнително би вдигнало цената.

  5. Биткойн е технологически лидер сред останалите виртуални валути.

  6. До момента, настроението на повечето правителства и правителствени регулации спрямо виртуалните валути е, като цяло, са предпазливо позитивни.

  7. Сравнение със златото предполага , че Биткойн може да е значително подценен.

  8. Сравнявайки Биткойн с технологична компания също предполага, че един ден може да струва доста.

  9. На база търговски данни, биткойн изглежда като "сигурна покупка"

  10. Все повече инвеститори приемат Биткойн на сериозно и го използват при разнообразяване на портфолиото.  АРГУМЕНТИ ПРОТИВ ИНВЕСТИЦИЯ В БИТКОЙН:

  1. Параметрите на валутата могат да бъдат променени.

  2. Може да има атака върху мрежата.

  3. Транзакционния обем се измества от Биткойн блокчейн към странични вериги.

  4. Системата не преминава успешно от това да бъди субсидирана от възнагражденията за блоковете към това да бъде захранвана от транзакционните такси.

  5. Китайския Firewall или друго интернет препятствие може да причини разцепление в глобалната Биткойн мрежа за няколко дни.

  6. Липсата на централен авторитет предотвратява прогресирането на протокола.

  7. Конкурентен протокол може да го превземе.

  8. Световните събития могат подтикнат репресии.

  9. Правителствените регулации в една част на света подлагат на риск цялата мрежа.

  10. Хората се "парят" от Биткойн като инвестиция.
   
 3. Pokerface

  Pokerface Финансов Аналитик

  Регистриран:
  15 Мар 2017
  Постове:
  26
  Лайкове:
  5
  Репутация:
  8
  Биткойн е бъдещето. Задмина златото по цена като бърз влак - малка гара.
   
  Nikolay Delchev likes this.
 4. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  За жалост, след това и задмина златото по срив - 1 ден 30% изтри, след инфото за биткойн ETF.
  Заради огромната си волатилност, трудно койна ще се приеме от всички като пари, а по-скоро различна форма за спекулиране.
   
 5. Pokerface

  Pokerface Финансов Аналитик

  Регистриран:
  15 Мар 2017
  Постове:
  26
  Лайкове:
  5
  Репутация:
  8
  Aз продължавам да съм на мнение, че биткой не бъдещето, че е новото злато както го наричат мн хора.
   
 6. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
  към 04.05.2017(днес) биткойн е 1518$ :) Честито на влезлите по-рано. Отчасти и заради следното:

  Ново законодателство за разрешаване на виртуални валути като методи за плащане е влязло в сила в Япония. Текстът на закона е бил пуснат в медиите от японската агенция за финансови услуги на 24 Март.

  По-рано през седмицата, Съветът по счетоводни стандарти на Япония заяви, че ще започне работа по създаването на рамка, която да помогне да се разбере как виртуалните валути ще бъдат разгледани в счетоводната сектор. Процесът се очаква да отнеме шест месеца..

  Новият закон очертава, че всички виртуални обмени на валути трябва да се регулира от Японската агенция за финансови услуги.

  Линк
   
 7. toni90

  toni90 Сметководител

  Регистриран:
  14 Мар 2017
  Постове:
  121
  Лайкове:
  25
  Репутация:
  24
  Location:
  София
  абе преди цъках тия игричките дето ти дава Сатошита (микро биткойн или нещо такова 0.0001) ама не помня какво стана тогава, портфейла ми онлйан ли беше какво ли. Сега ме е малко яд :D
   
 8. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  Внимавайте с този биткойн - цената е чиста функция на манията на играчите, дори и тази новина все едно не съществува за пазара:
  http://www.zerohedge.com/news/2017-...bitcoin-exchange-headed-mt-gox-style-collapse

  Като гледам @MoneyMaker добра тема е писал за фазите на един балон, няма да е добре да хвърлят койнаджийте някое друго око над темата :mining:
   
 9. Bankster

  Bankster Сметководител

  Регистриран:
  21 Мар 2017
  Постове:
  63
  Лайкове:
  11
  Репутация:
  14
 10. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
  Биткойн удря нови висини - 1717$ :D
   
 11. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
 12. toni90

  toni90 Сметководител

  Регистриран:
  14 Мар 2017
  Постове:
  121
  Лайкове:
  25
  Репутация:
  24
  Location:
  София
  Абе, балон, балон, ама някои хора къщи си купиха с биткойни :)
   
 13. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
 14. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
  [​IMG]:купувай btc ($250)
  [​IMG]:никога
  [​IMG]:купувай btc ($450)
  [​IMG]:много скъпо
  [​IMG]:купувай btc ($800)
  [​IMG]:хммм
  [​IMG]:купувай btc ($1100) [​IMG]:когато падне за корекция
  [​IMG]:да купя ли сега?? ($1.8k)
   
  Bankster likes this.
 15. Bankster

  Bankster Сметководител

  Регистриран:
  21 Мар 2017
  Постове:
  63
  Лайкове:
  11
  Репутация:
  14
  Късно е либе за китка вече. Който се качил на влака се качил. Аз лично стъпих на 450$ парчето. ДОволна печалба към момента, но все си мисля ще пробие 2000$ до края на Май.
   
 16. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
 17. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
 18. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
  Биткойн мина вече 2150$. Ту дъ муун?
   
 19. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
 20. toni90

  toni90 Сметководител

  Регистриран:
  14 Мар 2017
  Постове:
  121
  Лайкове:
  25
  Репутация:
  24
  Location:
  София
  Пффф, гледам вече минава 2650$... Докъде ще стигне?
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice