Klear vs Iuvo

Дискусия в 'P2P Lending' започната от stvalkov, 4 Юли 2018.

 1. stvalkov

  stvalkov Финансов стажант

  Регистриран:
  4 Юли 2018
  Постове:
  6
  Лайкове:
  7
  Репутация:
  3
  Location:
  Sofia
  Здравейте,

  Искам да представя моите резултати след около 18 месеца инвестиране в двете P2P Lending платформите. Първоначално инвестираните средства са с един и същи размер. Всички постъпления се ренивестират.
  Главната разлика (за мен) между двете платформи е типът на кредитите: Iuvo - бързи кредити; Klear - потребителски кредити;

  Клеар:

  Доходност: 7%
  Диверсификация: 209 кредита
  А: 24%
  B: 55%
  C: 12,5%
  D: 8,5%

  От инвестираната сума в закъснение са:
  98,3% без закъснение
  1,3% 1 вноска <10 дни
  0,1% 2 вноски
  0,2% 4+ вноски

  Не използвам автоматичното инвестиране. Кредитите си ги избирам ръчно, като се стремя да поддържам по-горните % диверсификация.

  Закъсненията са най-често до 10 дни, което означава, че от Клеар добре подбират кредитополучателите. Добър знак е, че от Клеар имат самоучастие в кредитите. За мен ознчава, че имат интерес да си получават вноските редовно.
  Имах няколко по-големи кредита, които бяха продадени на колекторски фирми и доходността падна от 8,7% на 7%. От тогава продавам на вторичния пазар кредитите със закъснение над 10 дни със около 0,5-1% отстъпка, тъй като за себе си смятам, че е по-ефективно да освободя средствата и да ги вкарам в нов кредит, отколкото да чакам закъснелия да плати. Да, вероятно губя потенциални допълнителни приходи от наказателни лихви, но не си заслужава рискът от пълното необслужване.

  Платформата има много добър вид, много е лесна за управление и работа. Информацията е лесно достъпна. Не съм имал проблеми с достъпа и отварянето на страницата.

  Iuvo:

  Доходност: 8,26%
  Диверсификация: 135 кредита
  А: 20%
  B: 12%
  C: 20%
  D: 15%
  E: 15%
  HR: 18%

  От инвестираната сума в закъснение са:
  71% без закъснение
  14% 3-15 дни
  12% 16-30 дни
  2% 30-60 дни
  0% 60+ дни

  По категории закъсненията са:
  А-> 6/27 ->22% от кредитите
  B-> 4/17 -> 24% oт кредитите
  C-> 12/36 -> 33%
  D-> 6/17 -> 35%
  E->11/23 -> 48%
  HR-> 0/16 -> 0% (според мен е пълна случайност! Ще се радвам да разбера вашия опит.)

  От Iuvo добре са преценили, че им е необходима buy-back гаранция, тъй като с подобен тип закъснения във всяка категория, си е чисто "залагане" кой кредит ще се изплати в пълния си размер. Необяснимо за мен е как категория А и B имат един същ процент закъснения, същото е и с C и D. Би следвало А да са най-нискорисковите кредити и с минимални закъснения.

  Инвестирам основно в кредити без закъснение, с 30-дневни вноски и купувам дял между 10-20 лв (минимумът е 10 лв). Наблюдавам, че кредитите с 7, 14 и 15 дневни вноски имат много закъснения.

  Тук използвам автоматичното инвестиране, тъй като може да се настроят различни типове портфолио. Доста помага, тъй като оборотът при Iuvo е много голям, поради краткосрочния характер на кредитите и вноските. И тук продавам закъсняващите кредити, тъй като не ми се чака 60+ дни, за да се задейства гаранцията. Отстъпка най-често прилагам на кредити със закъснение над 15 дни. Наблюденията ми показват, че в по-голямата си част не стават редовни.
  От гледна точка на UI и UX могат да се постараят повече. На мобилно устройство не изглежда добре. Информацията за кредитите не е толкова лесно достъпна. Промените по портфолиото за автоматично инвестиране отнемат много натискания и съответно време.

  Смущава ме силната активност на IUVO в медиите - реклама по тв, фейсбук, наскоро статия и в Моите Пари. Привличат много инвеститори, а кредитите са със огромен процен закъснения. Въпреки buy-back гаранцията, привличат средства, които стоят и не носят доходност. След 60 дни инвестиорът си взима обратно сумата без никаква доходност, НО оригинаторът (тъй като Iuvo e само посредник) със сигурност има механизъм да си събере вземанията и дефакто разполага 60 дни с безплатен ресурс.

  Това са моите впечатления от двете платформи. Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако нещо съм пропуснал или интересуват ви повече детайли, с радост ще споделя.
   
 2. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  426
  Лайкове:
  302
  Репутация:
  79
  Здравей @stvalkov и добре дошъл във Форума.

  Много полезно и интересно за uivo.

  Наистина е интересно как категория А и B имат един същ процент закъснения? Би следвало А да са най-нискорисковите кредити и с минимални закъснения. @Христо Андреев може би ще хвърли светлина върху това :)
   
 3. Santa

  Santa Финансов Контрольор

  Регистриран:
  5 Май 2017
  Постове:
  188
  Лайкове:
  144
  Репутация:
  51
  Нямам опит с iuvo и не знаех, че кредитите им са толкова проблемни. Благодаря, че сподели този материал!
   
  Aleksandar Dyakov likes this.
 4. Kalina

  Kalina Финансов стажант

  Регистриран:
  13 Юли 2018
  Постове:
  5
  Лайкове:
  3
  Репутация:
  3
  Аз също благодаря за подробно направеното сравнение.
  Имайки предвид, че iuvo оперират по-дълго време на пазара и съответно имат по-добре изградена мрежа, както от инвеститори, така и от потребители на ресурса, нормално е и процента на необслужване (лоши кредити) да е по-голям, но както е видно и от информацията, която е дал колегата, доходността също е по-голяма. Аз лично, към момента, за себе си съм избрала Klear като най-оптимално решение за p2p инвестиция.
   
  Aleksandar Dyakov likes this.
 5. labybamapa

  labybamapa Финансов стажант

  Регистриран:
  26 Юли 2018
  Постове:
  1
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  Здравейте на всички!

  Ето и една снимка от днес за постигната доходност в iuvo за 12 месеца, като средствата, които имам са трупани всеки месец с различни суми между 100 и 200лв. През Юни бях стигнал до 10.29% доходност, която както се вижда е паднала с 1 % оттогава.

  Накратко за стратегията ми с авто-инвест функцията - кредити само със срок на изплащане на вноските през 7 дни, с гаранция, поне 2 платени вноски редовно, със статус на обслужване - редовни и всички класове без A и B. Доходността падна според мен, защото през последния месец почти няма HR клас кредити, които бяха и с най-високите лихви. Както се вижда просрочията между 30 и 60 дни са около 10%. Не съм участвал на вторичния пазар все още, тъй като съм предпазлив. Ще се радвам и други да споделят опита си с iuvo с реални примери. iuvo as of 2672018.png
   
  stvalkov likes this.
 6. stvalkov

  stvalkov Финансов стажант

  Регистриран:
  4 Юли 2018
  Постове:
  6
  Лайкове:
  7
  Репутация:
  3
  Location:
  Sofia
  Здравей! Много добра доходност и интересна стратегия! Каква е причината да избираш кредити със 7 дневни вноски? Продаваш ли на вторичния пазар закъсняващите кредити или чакаш buy-back гаранцията?
   
 7. Yasen Kumanov

  Yasen Kumanov Финансов стажант

  Регистриран:
  2 Авг 2018
  Постове:
  1
  Лайкове:
  0
  Репутация:
  1
  Здравейте на всички.
  Много се радвам, че и аз открих този форум. От около месец имам средства в Iuvo и в Klear.
  За момента нещата вървят добре, но забелязвам, че съм избрал доста консервативна стратегия. Доходността ми и при двете е около и малко над 7%, но съм изключил високорисковите кредити.

  Бих искал да поставя няколко въпроса:
  1. какво мислите за TWINO? Някой има ли опит с тях?
  2. обезпечени ли сме в случай на фалит на някоя от платформите или оригинаторите? Специално за Iuvo имам информация, че последният им годишен финансов отчет е на червено и не зная дали да се притеснявам от това?
   
 8. GeriDineva

  GeriDineva Финансов стажант

  Регистриран:
  11 Авг 2018
  Постове:
  7
  Лайкове:
  4
  Репутация:
  3
  Преди месец-два започнах да се интересувам активно от платформите.
  Мислех да се регистрирам в Klear, но имах проблеми с получаване на СМС за потвърждаване на договора (който не откриваха в системите си, въпреки че беше попълнен) и преминах на iuvo.
  Започнах с 30 дневни кредити, но се пренасочих към 7 и 14 дневни. Много елементарна е причината - по-бързо се освобождават пари, които да реинвестирам в други кредити. Лихвеният процент също е по-висок. За сега съм вкарала съвсем малка сума, но планирам увеличение в следващите месеци. Стига да не се окаже, че генерално съм подходила грешно със стратегията си.

  Между другото: И двете платформи имат добър и компетентен съпорт, което за мен лично си е важно.
   
  Aleksandar Dyakov likes this.
 9. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  318
  Лайкове:
  57
  Репутация:
  47
  В какъв рисков тип са кредитите ти?
   
 10. GeriDineva

  GeriDineva Финансов стажант

  Регистриран:
  11 Авг 2018
  Постове:
  7
  Лайкове:
  4
  Репутация:
  3
  Диверсификация да искаш! ;)
  Повечето са класове C и D, но само HR нямам.
  Започнах с A и В, но започнах да гоня малко по-висока лихва. За момента имам около 20% в кредити, влезли в закъснение 3-15 дни. Но като гледам историята на плащанията по кредитите, очаквам в началото на следващата седмица и те да са платени.
   
 11. martin.nikolov

  martin.nikolov Финансов стажант

  Регистриран:
  29 Яну 2018
  Постове:
  24
  Лайкове:
  11
  Репутация:
  3
  @GeriDineva, бихте ли споделили каква е очакваната и реализирана доходност в % спрямо избраните кредити в момента?

  Също така, може ли някой да сподели какви са таксите за превод и теглене на пари в Iuvo и Klear? Някой превеждал ли е през мобилното приложение на UniCredit и колко пари излиза превода?

  Благодаря!
   
 12. peio_p

  peio_p Финансов стажант

  Регистриран:
  10 Авг 2018
  Постове:
  6
  Лайкове:
  4
  Репутация:
  3
  Здравейте,
  От няколко месеца чета за този вид инвестиции, а от скоро имам средства в Iuvo, но мисля да инвестирам и в други платформи, като по този начин разделя риска.
  Направих си регистрация в MINTOS, тъй като предлагат кредити в доста страни по света и имат гаранция за обратно изкупуване. Захранването на сметката също не е сложно, тъй като предлагат доста опции, като аз лично ползвам PAYSERA.
  Бих се радвал ако някой има опит с тях да сподели мнение.
   
 13. GeriDineva

  GeriDineva Финансов стажант

  Регистриран:
  11 Авг 2018
  Постове:
  7
  Лайкове:
  4
  Репутация:
  3
  Очакваната в момента е около 8%. За реализирана ми е рано да говоря, защото не съм вкарала парите от много дълго време. Започнах преди два месеца с малка сума и направих после още един превод. Отделно, реинвестирам парите, които получавам.
   
  martin.nikolov likes this.
 14. Stoycho Nedev

  Stoycho Nedev Финансов Контрольор

  Регистриран:
  8 Авг 2018
  Постове:
  169
  Лайкове:
  134
  Репутация:
  51
  Ползвам iuvo от самото му създаване, вече почти 2 години. Резултата е доходност от почти 8%:

  3DE757C2-4B14-4C7C-BE9F-C37335A03B6F.jpeg

  Пре Klear е е 8.9%, но го ползвам от около 3 месеца и съм убеден, че ще падне, макар че там стратегията ми е с ръчно избиране на кредитите.

  491B143F-CC55-4ADC-944A-83DA318386E5.jpeg

  Портфейла ми е доста добър с 95% крдити от сегмент A и В.

  EA0FA77B-F4F4-4C8A-8FA9-CCDE64F12297.png


  Ползвам и Twino. Доста проста и лесна за работа. Там стратегията ми е да купувам само високорискови кредити с bayback и payback гаранции. Payback е почти като buyback, но реално получавате всички вноски заедно с лихвите, все едно си плаща самия кредитополучател. Интересна платформа с добра доходност - в момента 8.29%:

  0CB06879-C4AA-4994-9C15-9A8B5528083B.jpeg

  Втория ти въпрос много е по-важен. Не сме обезпечени по никакъв начин. На всички тези плаформи няма гаранции, както при депозитите. Може да фалират както оригинаторите, така и платформата. При това е възможно инвеститорите изцяло да загубят парите си, макар че е по-вероятно да получат някаква част от с голямо закъснение в процеса на фалита на платформата или оригинатора.

  При iuvo е важно да се отбележи, че всички оригинатори от България и Румъния, както и самите iuvo са собственост на една и съща икономическа група, така че избирайки различни оригинатори реално не диверсифицирате много, тъй като крайния собственик на всичи един и същ.
   
  dubivo likes this.
 15. Stoycho Nedev

  Stoycho Nedev Финансов Контрольор

  Регистриран:
  8 Авг 2018
  Постове:
  169
  Лайкове:
  134
  Репутация:
  51
  Отговорих ти подробно в другата тема.
   
 16. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  318
  Лайкове:
  57
  Репутация:
  47
  ИзиКредит?
   
 17. Stoycho Nedev

  Stoycho Nedev Финансов Контрольор

  Регистриран:
  8 Авг 2018
  Постове:
  169
  Лайкове:
  134
  Репутация:
  51
  Да. Макар, че по точно Мениджмън Файненшъл Груп. Собственици са на Easy Credit, VivaCredit и iCredit.
   
 18. peio_p

  peio_p Финансов стажант

  Регистриран:
  10 Авг 2018
  Постове:
  6
  Лайкове:
  4
  Репутация:
  3
  Благодаря!
   
 19. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  318
  Лайкове:
  57
  Репутация:
  47
  Случайно да не си инсайдър от финансовия свят - много неща знаеш по линия, което пък дава много стойност на темите - благодаря за споделянето :)
   
  Stoycho Nedev likes this.
 20. Stoycho Nedev

  Stoycho Nedev Финансов Контрольор

  Регистриран:
  8 Авг 2018
  Постове:
  169
  Лайкове:
  134
  Репутация:
  51
  Не съм точно от финансовия свят, но се занимвам с ивестиции от десетина години и с P2P платформи малко повече от 2 (преди още да се появят в България). Обичам да вниквам в детайлите и да правя собствени проучвания, когато и доколкото е възможно, тъй рискувам собсвените си пари и държа да съм наясно с всички рискове ;)
   
  Дея Ванкова likes this.

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice