Емигриране в чужбина - къде е България и какво показват сметките?

Дискусия в 'Пазарът и Държавата' започната от Nikolay Delchev, 2 Май 2017.

 1. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
  Няма как да не споделя тази великолепна статия на Петко Попадийски. :)

  [​IMG]


  И какво трябва да имаме предвид, преди да обърнем гръб на България.

  При пътуванията си съм се срещал с българи от всякакви класи прослойки. Условно мога да ги разделя на две групи – тези, които са се отказали от България, защото тук е гадно, мръсно, бедно, цигания и не могат да си купят последен модел нова кола. Втората група е тази, която живее в чужбина, за да спомогне развитието си, да обогати кръгозора, защото възможностите за образование и работа, а и размахът на икономиката там са по-големи.

  Независимо обаче какво ни мотивира преди да вземем съдбовното решение да емигрираме, е необходимо да направим някои елементарни финансови сметки, за да видим дали бихме живели по-добре в обетованата земя, където уж мед капе от чешмите. Защото сметките на един добре платен решил да напусне България специалист често се оказват грешни.

  В помощ се притича наскоро излезлия доклад от Международната Сравнителна Програма на Световната Банка, който ни помага да изчислим какъв би бил стандарта ни на живот спрямо сегашния ни тук.

  Price Level Index или какво ни е нужно да живеем комфортно навсякъде

  Основната цел на проекта е да направи възможно сравнението на цената на живот в различните държави. За да постигне тази цел Световната банка изчислява паритетът на покупателната способност (PPP = Purchasing Power Parity) и неговият ценови индекс (PLI = Price Level Index). Загубих ви? Просто казано – финансистите създават покупателна кошница за средностатистическо семейство. Тъй като най-често потребяваните продукти в различните региони са различни, светът е разделен на няколко области. Това предотвратява неясното сравнението на кошницата на Бай Генчо с тази на КимЧен Ун от Кореа.

  Price Level Index-а отбелязва колко би струвала една стока в дадената държава, ако нейната осреднена международна стойност е 100. Пример – средната световна цена за един шоколад е единица. PLI индекса на Бразилия е 113.4. Следователно един шоколад в Бразилия би се продавал за 1.13 единици.


  [​IMG]
  Държавите по света според техния Price Level Index, България – 60.5. Страните в тюркоазено са по-евтини от България, а тези в синьо, зелено и червено – по-скъпи.

  Какво ни засяга това ако искаме да напуснем България?

  В покупателната кошница на Световната Банка е включено всичко от което стандартното семейство се нуждае –хранителни продукти, дрехи, цената на наемите, услуги предоставяни от държавата като здравеопазване, образование. Включена са дори електроуредите, използвани в домакинството. Разбира се, както във вашето семейство няма точно 1.43 деца, така и тук изследванията се базират на статистика, но по мои наблюдения са доста точни в определянето на какви биха ни били разходите, за да постигнем същия или по-добър стандарт на живот.

  Повечето изводи от сравнението трудно биха ни изненадали – най-скъпите държави са Австралия, Норвегия, Швейцария, Дания. Най-евтини са Египет, Пакистан, Мианмар. Това, което изненадва обаче е:

  България – една от най-евтините страни в света.

  Не говорим само за Европа, а за световното равнище. С PLI индекс от 60.5, ние сме по-евтина дестинация от Китай, Сърбия, Турция, Конго, Джибути. Нищо чудно, че не сме от най-активните туристи по света. Но от друга страна това значи, че ако работим с международни клиенти, доходът от сравнително малки за света заплати биха могли да ни позволят голям лукс тук.

  Дали да емигрираме поради финансови причини:

  Да вземем пример с Бай Иван, който слага климатици за 2000 лева на месец (чисто). Добра заплата, защото няма конкуренция в Долни Дъбник, а и бързо ги слага. Предлагат му постоянна работа в Англия да коси трева пред Бъкингамския дворец за 15 000 паунда на година (чисто). Да приеме ли?

  PLI индексът на България е 60.5, а на Англия е 144.2. Тоест цените в Англия са почти два и половина пъти по-високи от тези тук. За да запази стандарта си неговите 1000 лева на месец тук биха се равнявали на 2000*144.2/60.5 = 4766 лева или почти 2000 паунда на месец. От тук правим лесна сметката, че с предложение от 15 000 паунда на година, което номинално е по-високо, неговият стандарт на живот би паднал с почти 1/3.

  [​IMG]
  Каква потребителска кошница може да си позволим за 10 000 лева.

  Или накратко казано, ако сте добре платен ИТ специалист в България, заплатата в Западна Европа почти гарантирано ще снижи стандарта ви на живот. Защото там изнасят ИТ отделите си в по-евтините държави, конкуренцията е жестока и положението със съкращенията хич не е розово.

  Дали да емигрираме поради нефинансови причини:

  Тук няма да споря дали колко е добър животът в чужбина и колко е зле в България. Аз съм за разширяване на кръгозора чрез пътуване, прекарване на повече време сред различни култури. Ако обаче искаме да отидем някъде, с намерение да останем за цял живот, трябва да се имат следните забележки:

  • Културната разлика – винаги я има. Дали ще е в храната, в начина на бутане по рейсовете, шофьорските навици, работната обстановка, комуникацията между хората. И тези културни различния изникват в най-неочаквани места. Например докато в България сме свикнали да ходим по гащи от спалнята до банята, в Колумбия ми направиха забележка за това.

  • Вие оставате емигрант за цял живот. В някой страни това е приятно – развиващият се свят (Африка, Азия, Латинска Америка) уважават Европейците, шансът да си намерите красива местна приятелка е неимоверно голям. А и не правят голяма разлика дали сте от България, Унгария или която държава. В Западна Европа обаче ние си оставаме мургави неквалифицирани пришълци за средностатистическия читател на жълтата преса.

  • Данъците – Докато ние сме свикнали на плосък данък и осигуровки до определена сума, които общо не могат да надхвърлят 20% от заплатата, в Дания средната работна заплата се облага двойно – 35-40%.

  • Храната – трудно е да се свикне с пластмасови домати и краставици, липсата на бяло саламурено сирене. С глобализацията този проблем намалява. Почитта на някои западни нации към студените блюда и сандвичи е потресаваща.

  • Време на пътуване до работното място – Докато ние тука сме свикнали да се оплакваме, че сме стояли 10 минути на задръстване, в Европата често се случва хората да пътуват по час-два до работното си място. Психологически изследвания доказват, че времето във всекидневно пътуване е обратнопропорционално на щастието на даден човек.

  • Бизнес обстановката – трудно е да се започне бизнес в чужда страна, където работната ръка е скъпа, профсъюзите поставят невъзможни условия, а целият бизнес мести производството и услугите си в чужбина. Да, тук бюрокрацията е огромна, но все ще намерим някой познат да помогне, ще наемете няколко студентчета да вършат черната работа и после всичко е fun, profit и салфетки в Син Сити.

  • Приятелите – може би най-важната точка в този списък. Без хора, с които може да изпиеш бира и да се оплачеш от съдбата си, струва ли си да получаваш толкова много пари и да си самотен вечер?
  А може би ще се окаже по-лесно да си подредим нашата кочинка, вместо да очакваме всичко наготово?!


  Автор и източник: Петко Попадийски
   
  Gigibin likes this.
 2. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Много добра статия!

  Много мои близки емигрираха, но никой не е истински щастлив, макар и да не го показват. Семейства с имоти в центъра на областни градове живеят в някакви мизерни мазета в покрайнините и делят тоалетна, кухня и съдба с още 2-3 такива фамилии, хора с висше образование се превръщат в общи работници и болногледачи... товааз не наричам просперитет. Реално това е съдбата на българския емигрант. Една седмица отпуск в годината - взета през лятото в която идват в България и харчат спестените с мъка 2-3000 евра с лека ръка и всички ги гледат и си мислят че са много добре... както се казва в статията - ти си емигрант до гроб. Никой няма да гледа на теб като равен, дори и да си повече от него. За англичаните българите са хора които поправят покриви, берат ягоди и гледат децата. Има хора без квалификация, които може би нямат друга алтернатива, като ще работят същата работа тук за минимална заплата или пък хора в чиито региони работа няма, но покрай тях има много висококвалифицирани хора, които правят същото. Аз това не мога да го възприема. Реално почти не познавам хора които да са се върнали с много пари от чужбина. Да речем, че има хора които се отделят от семейството и с Цената на множество лишения успяват да им изпратят някой лев, но аз ако съм в това положение, майната им на парите, като не мога да видя женаси и децата с години. Но тези хора не са се върнали с пари. За тези които са заминали като семейства пък съвсем да не говорим. Най-много да докарат някой лев да си стегнат къщата в България. Иначе студентите масово започнаха да следват в чужбина, но колко от тях успяват да се реализират по специалността си? Много малко. Останалите изхарчват маса пари, полагат много усиля накрая пак са имигранти и работят неквалифициран труд. Интересното е, че често тези които се връщат тук успяват веднага.

  Само едно семейство познавам, които прекараха 15 години в сащ, започнаха от нулата. Работиха какво ли не, почти през цялото време на по 2 работи, но си купиха къща там, ремонтираха я, изучиха си децата, точно преди кризата от 2008 усетиха на къде отиват нещата, продадоха къщата на цена 3 пъти от тази за която са я купили, с парите си купиха жилище в родния си град и започнаха бизнес. В началото не вървеше, но направиха анализ и разработиха бизнеса и сега са много добре финансово, но цял живот са пазили финансова дисциплина и т.н
   
  Nikolay Delchev likes this.
 3. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
  От една страна е кофти да си емигрант, но решиш ли да се върнеш ще се случи едно от две неща:
  - или ще се отвратиш още повече от обстановката в България
  - или ще запретнеш ръкави и ще внесеш малко "западна култура" и знания

  Дано все повече такива български семейства се върнат в страната, да започнат бизнес, да живеят тук и да променят България за по-добро :)
   
 4. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Лошото е че минавайки през чуждата мелачка хората които отиват там или са масово необразовани и не не могат да оценят плюсовете от западната култура или изпростяват, дори и с 3 висши като си гледал през последните 10 години болни баби и си поправял покриви започват да свикват да не носят отговорност да не мислят и това възпрепятства връщането им и внасянето на плюсовте от западните нрави тук.
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice