Инвестиране в CashLend - КешЛенд - българска P2P платформа

Дискусия в 'P2P Lending' започната от JOJOBG, 22 Яну 2020.

 1. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  497
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Имаме ли форумно представяне в тези 279 активни инвеститори към днешна дата в тази платформа или аз ще съм първият. Впечатления мнения колеги? На радара са ми от Окт.19 ще ги проверя за какво става въпрос...
   
 2. rombeca

  rombeca Финансов стажант

  Регистриран:
  30 Яну 2018
  Постове:
  24
  Лайкове:
  11
  Репутация:
  3
  А така, дай фийдбек :).
   
 3. Santa

  Santa Финансов Контрольор

  Регистриран:
  5 Май 2017
  Постове:
  200
  Лайкове:
  153
  Репутация:
  51
  Да, какво ти е мнението за платформата? Преди време им отворих сайта, видях няколко червени флага и го затворих. :) Това е единственият ми досег с тях. При наличие на толкова много добри платформи, от които да избирам, не виждам причина да инвестирам в съмнителни платформи като Кешленд.
   
 4. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  497
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Ей ама вие да не ме взехте за от тия в групата на Кутзел и Енвестио. Аз си правя ресърча предварително. До тук съм с активиран акаунт и опит да разбера как работи системата и какъв е бизнес модела и процесите отзад. Още на първия клик спрях и имам мейл запитване към ЦЕО-то. Отговор все още няма, но и не очаквам според информацията подадена ми от човека при активацията на профила ми. Ще им дам достатъчно време да си приключат стратегическата стъпка която им отнема времето в момента. Хем да видя дали част от натрупаните въпроси няма да отпаднат поради промяна на бизнес модела и документите за цесия. Ако толкова ви интересува заиграйте се и вие с търговския регистър като мен и вижте как хората правят пари от П2Б в БГ :) Толкова на този етап. Като имам потвърждение на някои неща разбира се, че ще ги споделя публично тук както до сега съм го правил.
  И понеже си го говорихме с Лоик на последната сбирка започвам информационна кампания за общността.
  Моля колеги и колежки да разграничавате платформите които са П2П и тези които са П2Б. Има голяма разлика, прилики и разлики по късно тази година като съм натрупал повече опит с П2Б където вече съм се заиграл (месечни ъпдейти от другия месец ;))
   
  Martin Vlaev and Santa like this.
 5. Martin Vlaev

  Martin Vlaev Финансов стажант

  Регистриран:
  14 Фев 2018
  Постове:
  4
  Лайкове:
  6
  Репутация:
  3
  Здравейте, аз инвестирам в платформата от ноември 2019. Иначе я знам от 2018. Лично на мен много ми допада начина по който става инвестирането - един кредит се изплаща на определена дата на равни вноски всеки месец според продължителността на кредита. Например инвестират се 328лв в кредит с продължителност 12 месеца и всеки месец на определена дата се изплаща главница + лихва на равни вноски от 33,33лв, което прави доходност от 72лв за периода. Всичко е ок...докато е ок :)
  Отскоро има и нов оригинатор и стават общо два, което е минус откъм диверсификация. В търговският регистър единият оригинатор има внесен капитал от 1 000 000лв, другият (новият) 200 000лв, а самата платформа 20 000лв. Не знам добре ли е, зле ли е, но това виждам :)
  Това за П2Б не го знаех. Може ли малко повече информация?
  Което мен като инвеститор ме интересува е сигурността, разбира се. Какво се случва, ако някой оригинатор фалира? А ако платформата фалира? С нещата от последните дни малко на тръни съм. Бих се радвал и на повече информация и с нетърпение чакам "месечните ъпдейти" :D
   
  M.Zahariev and JOJOBG like this.
 6. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  497
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Добре, благодаря за потвърждението, че инвестиците/цедирането става на база целия договор за заем, а не на порции както е в другите платформи.
  Въпрос - това със или без включен виртуален портфейл е ? По принцип така ли е заложено да се инвестира в платформата, цедираш цял договор на стойност стотици левове? ъъъ лампа! Ако не си с включен виртуален портфейл верно ли изплащат по банкова сметка на месечна база?
  1. След като вече въртиш пари вътре, не те ли притеснява факта в договора за цесия, че не зависимо дали кредита е изплатен предварително Оригинатора задържа парите и ги изплащат спрямо договора за цесия и вноските описани там? Аз така както го чета всъщност аз кредитирам Оригинатора, а не техния краен клиент. ( чл.7 ал.2 ) ъъъ лампа!
  2. При включена опция на виртуален портфейл би трябвало парите да се въртят в платформата и да се включи автоинвеста? ( Не съм стигнал до там в интерфейса та питам) До тук добре, ама в договора за цедиране се казва следното. При активиран автоинвест(при включен виртуален портфейл) парите предполагам не се изплащат директно на банковата ти сметка, но ... защо се задържат от оргинатора, а не от платформата? (чл.7 ал1.) ъъъ лампа!
  3. Отделно в момента въпросния виртуален портфейл показва че веднъж зареден въпросните средства могат да се инвестират само в Моят Кредит, но не и Кредекс..? ъъъ лампа! ( предполагам тепърва ще се ъпдейтва интерфейса, ама сега не мога да не го броя към коледните лампички )
  4. Бай бек, ама +1м +н на брой месеца ако си с над 50к. ъъъ лампа!
  Това ми е до тук. Моля опровергай някои от предположенията ми защото аз все още нямам достъп до въпросните автоинвести и реинвест функции описани в догора за цесия, ама ги няма на интерефейса ;)
  5. Почти никаква информация за клиента на кредита. ъъъ лампа! ма то ако правилно съм прочел документите май не ти и трябва.
  6. Аз инфо за новия оригинатор никъде не можах да намеря, дори и в интернет. Кредитекс ООД е друга бира.
  Абе като цяло добро бизнес моделче, а относно фалит на оригинатор аз никъде нито в общи условия нито в договорите за цесии ми става ясно аджеба как стават тия работи ;)
  П.П. Та започваш ли да схващаш концепцията на П2Б :) Б=Бизнес, краен потребител на цесията не е физическо лице а бизнес. Под каквато и форма :) заем или цесия.
   
  Last edited: 26 Яну 2020
  dimitar_ivanov90 and Вальо like this.
 7. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  93
  Лайкове:
  61
  Репутация:
  27
  Само като чух, че всичко се изплаща на точна дата всеки месец и ми светна лампата. Няма ли забавяния в плащанията, нещо яко смърди. Защо така смятам? Защото винаги може да има затрудения с изплащането на заем и няма кой да покрие закъснението, освен ако не си играем просто на цифрички, а не с истински пари. Някъде бях чел за Енвестио, че така са взели да идват парите последните месеци точно на датата без грам закъснения.
   
  JOJOBG likes this.
 8. Martin Vlaev

  Martin Vlaev Финансов стажант

  Регистриран:
  14 Фев 2018
  Постове:
  4
  Лайкове:
  6
  Репутация:
  3
  Да, така е заложено да се цедира цял договор. Но не е ли същото с платформите, които имат байбек гаранция? В смисъл от тяхна гледна точка няма значение дали един кредит е купен от 1 човек или от 100. Те и на стоте ще върнат същите пари както и на един.
  Виртуалният портфейл можеш да го включваш и изключваш по всяко време. Ако е включен, парите идват по него, ако не е, парите ти идват по сметката.
  1. Ако кредитът е изплатен предварително, се изплаща цялата главница и лихвата до момента. Ако кредитът влезе в просрочие повече от 30 дни, отново оригинаторът изкупува кредита с натрупаната до момента лихва.
  2. Автоинвест няма на този етап.
  3. Преди работеше по следния начин - харесвам си кредит на стойност 300лв да речем, правя банков превод от 300лв, който беше към платформата Кешленд. В момента, ако го правя по този начин, преводът трябва да е към кешленд, да. Това на практика означава, че кредекс мога да купувам само от изплатени вноски във виртуалната сметка. Според мен има нещо недоизчистено откъм интерфейса.
  4. За големи суми трябва време иначе би създало проблеми. Така си го обяснявам.
  5. "3 ИНВЕСТИТОРЪТ е информиран и се съгласява, че ОРИГИНАТОРЪТ ще запази в тайна информацията за самоличността на длъжника по вземането, както и всякаква друга лична информация за него, освен посочената в настоящия договор и няма да я разкрива на ИНВЕСТИТОРА, включително снимката на длъжника по вземането, телефон, адрес, електронна поща или друга контактна информация. "
  6. В търговския регистър е вписан миналата година, мисля, октомври.
  Разбирам за концепцията п2б, което означава, че ако бизнесът върви и не е скам и другото ще върви, ако бизнеса изгърми..... това искам и аз да разбера. Но това е валидно и за другите п2п платформи.
  Обяснявам това, което знам за платформата, поел съм риска на моя глава. Всяка информация би била полезна да видим цялостната картинка на бизнес модела и в какво здраве са оригинаторите и платформата.
   
  vtsankow and JOJOBG like this.
 9. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  497
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Благодаря ти много. Напълно достатъчна информация за да замразя акаунта си за неопределено време както беше в Иуво в последните 2г.
   
  dimitar_ivanov90 likes this.
 10. Martin Vlaev

  Martin Vlaev Финансов стажант

  Регистриран:
  14 Фев 2018
  Постове:
  4
  Лайкове:
  6
  Репутация:
  3
  Кажи ми коя точка те притеснява най-много? И си замразил акаунта си в Юво по подобни причини ли? Може ли и там мнение да дадеш?
   
 11. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  497
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Погледни и прочети си настоящите договори за цесии, виж на кого си платил, виж от кого ти идва плащането,след това виж дали е така по договор и ми кажи дали има несъотствествия?
  от горното ти изказване точките по които имам съмнения са : 1, 3 , 6.
   
 12. Gigibin

  Gigibin Сметководител

  Регистриран:
  21 Сеп 2018
  Постове:
  43
  Лайкове:
  46
  Репутация:
  14
  По - принцип се въздържам от такъв тип коментари (може би звучащи малко hate-рски), но този път ще е изключение.

  Преди месеци някъде из необятното интернет пространство, попаднах на коментар, че има трета P2P платформа, разрових се, намерих я, поогледах я (пооглеждане е, може би най - правилната дума - с други думи, не съм правил задълбочено проучване). След като излезе темата и пиене на кафе (кафетата понякога наистина помагат) ми просветна, че имаме тема за дискусия, прегледах им сега набързо сайта - не за друго ами да си припомня:

  Overall - цялата работа мирише на понци - бързи пари, лъскави думички, обещания за изпълнение на мечти.
  1. Мнения на клиенти - Иван Петров и Марин Георгиев - силно се съмнявам, че са истински хора, но е най - лесно да вземем най - популярните имена :)

  2. Новините са им стари от юли '19 - колегите казват, нов оригинатор - това не е ли достойно за новина?

  3. Обещанията/лозунгите звучат нереални (продават мечти) - Висока доходност/Без Риск/Месечни приходи.

  3.1. 18% на година възвращаемост - нЕкак си не го виждам да има общо с пазара (отново надути очаквания/продажба на мечти) Пример: P2P - БГ/Europe - към днешна дата, в Минтос кредитите от БГ варират от 9,6% на CashCredit до 5,5% на Кредисимо еврови. Там (Mintos) 18% може да чопнете ако вземете малко такси и валутен риск за RUB/KZT/MXT (сигурно има и други, но е ясно за довода) В Юво долкото съм запознат, обикновено варират от 9+ до около 12-тина бих казъл (сигурен съм, че има и изключения с по - голяма)

  3.2. На тези 18% като сложим и едни 2% платформата да изкара нещо, че да може да се самоиздържа поне - отидохме на 20% разход за кредитополучателя - не случайно дадох пример с Кредисимо отгоре - кой ще е толкова закъсал, че да взима толкова неизгодни кредити - дори в subprime сегмента поне на пръв поглед има конкуренция, което ме довежда и до следващият аргумент:

  4. Статистиката: Да направим съпоставка с Klear ~11М финансирана сума от ~1400 Инвеститора дава ни около ~8 400лв на калпак (без да задълбаваме, по - надолу в графиките може би около 1 до 2М от средствата финансиращи портфейла са собствени и заемни, така че сумата от 8 400 най - вероятно е още по - малка)В КешЛенд - 285 Инвеститора около ~4 милки - по 14к на калпак(грубо, грубо, много грубо кръчмарско смятам, да знам) как така изведнъж, по - нова платформа (бих казъл доста по - неизвестна (и слава богу)) ги намира тез инвеститори по - спомен в една от предишните статистики на Klear само 5% бяха с капитал над 5к.
  За сметка на това финансирани кредити/клиенти са 4-пъти повече и горница (1300 Klear/5600Кеш) как става тоз номер?
  Timeline-а им също не изглежда много достоверен - като го погледа малко човек и помисли.
  Ако имах акаунт в Юво и с тях щях да ги съпоставя, ама нямам.
  Пазара е един и същ - България / Peer to Peer (дали peer-ите са физически или юридически лица - детайл) макар и извадката ми да не е, много задълбочена и точна и със сигурност непълна и статистически не достатъчна - дава доста добра представа как са позиционирани на пазара.
  Тук идва въпроса как така са успели да се позиционират там където са пазара? Не ми изглеждат конкуретно способни в Prime сектора, в Sub-Prime също, нови са, но за една година набират милион, за следващата още два. на третата очакват да стигнат 5. Не ми пасва на картинката спрямо пазара. Следователно се връщаме на продажбата на обещания за изпълнени мечти. (според мен има голяма вероятност числата да са измислени/надути/пипнати)

  Толкова от мен /щеше ми се да е по - позитивен пост и по - кратичък ама е на к'во да го правиш.

  П.П. А след още малко кликане по сайта да добавя - има доста аматьорски грешки в самият него и не ми е някак си професионален.

  Поздрави и весел Петък (нищо, че е вторник)!
   
  Last edited: 28 Яну 2020
 13. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  497
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Хммм...Почнаха коментари в групата на Стойчо.Отново нито един състоятелен всички са впечатлени от доходността и плащането по часовник.Естенствено има критики за интерфейса и това че се инвестира в цял кредит.Обаче нито един коментар относно документите седящи зад всички тези цифри и парични потоци...
   
 14. Gigibin

  Gigibin Сметководител

  Регистриран:
  21 Сеп 2018
  Постове:
  43
  Лайкове:
  46
  Репутация:
  14
  Видях ги днес, позачудих се дали да не си копирам поста от тук, или да пусна линк.. позачудих се позачудих се, после реших да си замълча.
   
 15. Венелин Тодоров

  Венелин Тодоров Финансов стажант

  Регистриран:
  28 Яну 2020
  Постове:
  7
  Лайкове:
  9
  Репутация:
  3
  Здравейте, JOJOBG. Какви документи ви интересуват? Не споменахте в мейла, който ми писахте по-рано. Мога да ви отговоря и тук, нямам какво да крия.

  Бихте ли ми разяснили какво е П2Б и как се правят пари от този бизнес в Бг?

  Поздрави

  Венелин Тодоров
  Управител Кешленд (Cashlend.bg)

   
  M.Zahariev and JOJOBG like this.
 16. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  497
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Здравейте и добре дошъл във форума.
  Може би не сте разбрал мненията ми по-горе.
  Може да потвърдите или отхвърлите разбиранията ми по точките по договора за цесия с Оригинатор в КешЛенд.
  Ако искате можем да го обсъдим лице в лице според мейл кореспонденцията ни, ако предпочитате може и тук във форума.
  Оставам на ваше разположение.
   
 17. Венелин Тодоров

  Венелин Тодоров Финансов стажант

  Регистриран:
  28 Яну 2020
  Постове:
  7
  Лайкове:
  9
  Репутация:
  3
  Здравейте,
  Много далеч съм от идеята да правя схема. Регистрирах компанията преди повече от 4 години и съм положил огромни усилия да стигна до тук, въпреки малкото ресурси с които разполгам.

  Относно точките, цитирани по-долу.

  1. Мненията от клиенти - Цитираните не са истински, създадохме ги за да не стои празно полето и IT-то ни не ги е изтрил въпреки, че го обсъдихме. Това с което планирам да ги заменим е с отговори на истински инвеститори. Начинът по който ще се случи е, чрез анкета към съществуващи инвеститори.

  2. Относно новините - Не постваме често, екипът ни е малък и нямаме възможност да пишем новости. Времеемко е. Вероятно в началото на Февруари ще имаме маркетинг човек, който ще обърне внимание не тези неща.

  2.1 Относно новия оригинатор: Да, новина е. Споделена е в петък във Facebook групата на платформата, която е скрита и в нея каним само сериозни инвеститори в платформата. Все още не е достъпна за посетителите на платформата.

  3. Относно обещанията: Съумяваме да ги изпълняваме вече година и половина. Цитираните послания са от създаването на платформата, възможно е да не звучат добре. Това е нещо върху което ще поработи маркетинга.

  3.1 Доходността: Да, прав сте, не е 18%, повече е. Доходността, която Кешленд предлага в момента при инвестиция в 12 месечен кредит е 21,95% за всеки един от двата ни оригинатора. Никога не сме се старали да приличаме на кой да е от цитираните P2P платформи. Оригинаторите са преценили, че могат да плащат такава доходност и я дават.

  3.2 По вътрешни правила банките не кредитират небанкови финансови институции (смятат ги за конкурентен бизнес), ако го правят е на нива от 15%/годишно нагоре. Като за да получи такъв кредит дадено дружество, ако се съгласи с условията, трябва да заложи целият си бизнес в полза на банката. Говоря от личен опит.

  3.2.1 Ако оригинатора печели 150% годишно, проблем ли е да има 20-22% разходи?

  4. Статистиката: Средната инвестирана от инвеститор сума в Cashlend е по-висока в сравение с Klear. Колегите от Klear финансират кредити от 1000 - 30,000 лева, нормално е да има разлика в броят кредити. Оригинаторите на Cashlend отпускат кредити от 50 - 5000 лв, като средната сума на кредититте е около 500 лева. Един кредит от 30к в Klear се равнява на 60 кредита в Cashlend.

  4.1 Относно известността: Не търсим такава, рядко успяваме да задоволим съществуващото търсене на кредит. Позволихме си да пуснем реклама, само защото имаме нов оригинатор.

  4.2 Относно позиционирането ни на пазара в subprime сегмента сме. Оборота ни не е 1 милион за година, а 3,5 млн за 2019 година. През 2020 година ще надхвърлим оборот от 10 млн. лева. Числата са истински.

  П.П Знаем много добре, че в платформата има грешки и не е wow, но засега е така. Иска ни се да е различно и работим по подобрението ѝ непрекъснато, така че следете темата, ще търпи развитие.


   
  Gena80, M.Zahariev and JOJOBG like this.
 18. Венелин Тодоров

  Венелин Тодоров Финансов стажант

  Регистриран:
  28 Яну 2020
  Постове:
  7
  Лайкове:
  9
  Репутация:
  3
  Благодаря :)
  Добре заварил

  Зад правната част на Cashlend стои няколко месеца труд. Силно вярвам, че е направена много добре.

  Ще се видим със сигурност, да. Искам да уточня с оригинаторите, кога ще удобно. Искам да ви срещна и с двата оригинаториа за да зададате всичките си въпроси.

  Ако считате за необходимо ще ви срещна и с юристката на платформата.

  Поздрави
  Венелин Тодоров

   
  M.Zahariev and JOJOBG like this.
 19. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  497
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Мога само да кажа, че съм поласкан, но мислех че срещата ще е само с вас.Разбира се ако мога да разговорям и с оригинатори още по-добре.Юрист едва ли ще ни е нужен, но вие си преценете.
  Отново с цел прозрачност да нахвърлям какво целя от срещата:
  1. Да разбера бизнес модела на КешЛенд.
  2. Да разбера детайлите по процесите на инвестиране в платформата.
  2.1 Процеси на закупуване и продаване на кредит/цесия в платформата
  2.2 Парични потоци към и от потребител/инвеститор.
  3. При възможност от къде е финансирането на оригинаторите. (издадени облигационни заеми при неналичието на корпоративно банково финансиране или само собствен капитал).
  4. По какъв начин са гарантирани вземанията на инвеститорите.
  Нахвърлените по-горе въпроси са за да маркират общите сфери, очаквам да имам повече детайлни въпроси след като ми бъде отговорено или разбера предишна точка/сфера.
  П.П. Благодарен съм ви, че започвате да запълвате информационния вакуум в публичното пространство.
   
  dubivo likes this.
 20. Martin Vlaev

  Martin Vlaev Финансов стажант

  Регистриран:
  14 Фев 2018
  Постове:
  4
  Лайкове:
  6
  Репутация:
  3
  Да напишете едно ревю след това, че да не направим пътека един по един там :D
   
  Gena80 and JOJOBG like this.

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice