Какво е форекс трейдинг?

Дискусия в 'Forex/валути' започната от Aleksandar Dyakov, 15 Май 2017.

 1. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  Реших да споделя статия от моя личен сайт, в която описвам какво представлява Форекс пазара, кои играчи съставляват пазара и като цяло каква е нужно, за да оцелеете на най-ликвидния пазар в света :)

  [​IMG]

  Форекс е (съкращение от двете думи на английски foreign exchange) другата дума за валутен пазар – на форекс пазара се търгуват валути. Вие можете да не подозирате, но има голяма вероятност да сте участвали на форекс пазара. Нужно е да сте направили само една транзакция, която не е в нашата национална валута – закупили сте продукт от западен сайт, и стойността на продукта е в евро. Вие трябва да обмените вашите лева за евро и да си купите продукта. Тази обмяна се случва на валутния пазар.

  Форекс пазара е игралното място на големите играчи: всички банки, компании, инвеститори и трейдъри се срещат на този пазар с една единствена цел – да определят цената на дадена валутна двойка. Всички пазарни играчи купуват или продават една валута на дадена страна, срещу валутата на друга страна. Форекс пазара е най-големият и най-ликвиден пазар в света с дневен оборот от над 5 трилиона долара – 5 трилиона долара си сменят собствеността всеки ден.

  Има една основна разлика между Форекс пазара и всички други фондови борси – всички фондови борси са централизирани, а форекс пазара не е централизиран, той е се нарича Over-the-Counter (OTC). Това ще рече, че няма една централна точка, която отчита всички поръчки – вместо това всички поръчки, се обработват с помощта на електрони мрежи разположени по целият свят. Благодарение на самата структура на този пазар, вие можете да търгувате без прекъсване 24 часа 5 дни в седмицата.

  Преимуществата на форекс пазара:

  • Търгувате от където поискате – благодарение на своята OTC природа, вие можете да търгувате по всяко време на денонощието, от която точка на света си искате стига да имате интернет връзка.
  • Най-ликвидният пазар – повече от 5 трилиона на ден се търгуват, това ще рече, че по всяко време ще има някой, който ще купи или ще продаде това, което искате.
  • Можете да правите пари при падащи и растящи пазари
  • Свръх ниски бариери за влизане – форекс трейдинга е най-евтиният бизнес, що се касае до първоначална инвестиция. Нужно е да имате компютър, интернет връзка и да захраните сметката във вашият брокер – вие можете да захраните сметка и под 100 долара.
  Кои са форекс играчите

  За да разберете, кой движи пазара и къде се намира индивидуалният трейдър, трябва да поговорим за структурата или йерархията на форекс пазара. Съжалявам да ви го кажа, но индивидуалният трейдър(вие и аз) нямаме никакво влияние за да движими пазара в посоката, която искаме – това е привилегия само на големите играчи, а нашата цел е да сме част от движението.

  Банки – банковата индустрия има роля както в търговските транзакции, така и да предоставя ликвидност(средства) на пазара. Голяма част от печалбите на банките идват от посредническа дейност и предоставяне ликвидност на трейдърите. Ако искате да купите нещо, то някой трябва да ви го продаде, а за да стане тази сделка ще имате нужда от посредник – тук се намесва банковата индустрия.

  Сигурно сте чували термина „market maker“(този, който прави пазара), но знаете ли какво точно означава този термин? Market maker-а в повечето случаи е банкова институция, която има една задача – да дава цена купува и цена продава на даден финансов инструмент (валутна двойка) на своите клиенти. По всяко време market maker-a е готов да купи или да продаде даден финансов инструмент за да достави ликвидност на пазара. Винаги има разлика(в повечето случаи е нищожна) между цена купува и цена продава и тази разлика се нарича спред – благодарение на тази разлика, market maker-a прави своята печалба.

  Банките имат и друг паричен поток, който идва директно от техният trading desk(трейдинг офис). Трейдинг офиса на една банка представлява група от професионални трейдъри – те купуват и продават финансови инструменти с цел да генерират печалба за банката. Трейдинг офисите на банките работят с парите на самите банки, това им дава възможността да оперират с колосален капитал – не трябва да ви изненадва защо те могат да движат пазара, а ние индивидуалните трейдъри не можем.

  Централни Банки – това е групата, която може да промени посоката на пазара по всяко време. Централни банки имат мандат получен от правителствата, да определят паричната политика на дадена страна. Те мога да правят каквото си поискат що се касае до паричното предлагане. Централната Банка може да определи междубанковата лихва – това е цената, на която една банка се финансира от друга. Също така Централната Банка, може да повиши или намали стойността на националната валута, ако реши да купи или да продаде валутни резерви. Ако дадена централна банка започне да създава нова валута(разговорно да печата), то стойността на националната валута ще спадне, срещу останалите национални валути. Благодарение на монопола, всяка Централна Банка, може да контролира паричното предлагане, инфлацията и нивата на лихвените проценти – затова всяко тяхно решение има огромен ефект на форекс пазара.

  Бизнес – Ако една компания реши да плати за стоки и услуги от чужда страна, или продава стоки и услуги в чужда страна, тя ще трябва да премине през валутният пазар за да обмени валута. Първоначално форекс пазара е обслужвал изцяло интересите на международния бизнес. Днес форекс пазара е еволюирал и бизнес освен да обменя валута, може да използва форекс пазара за да се застрахова от валутният риск.

  Хедж фондове – Първоначалната роля на валутният пазар е била да спомага за улеснението на транзакциите на бизнес, но днес повече от 80% от всички транзакции са спекулативни. Когато човек или институция закупи даден актив с основна цел да спечели от ценовото движение това се нарича спекулация. Природата на трейдинга е спекулативна и големите играчи в тази индустрия са хедж фондовете. Техният бизнес модел е прост – да правят пари като търгуват финансови инстурменти(форекс). Основната разлика между тях и индивидуалния трейдър е количеството капитал. Един хедж фонд може да разполага с десетки милиарди капитал предоставен от неговите акционери, докато ние индивидуалните трейдъри разполагаме единствено с нашите спестени пари. Като цяло хедж фонда специализира само и единствено в трейдинга.

  Институционални инвеститори – пенсионни фондове, взаимни фондове и застрахователните компании са считат за институционални инвеститори. Тези играчи са силно регулирани от правителствата, защото голяма част от националното богатство на всяка държава е в техни ръце за безопасно инвестиране. Въпреки, че интересите на тези фондове са насочени към капиталовият пазар на страната, в която са създадени, те могат да инвестират и в други страни. Почти всички застрахователни компании диверсифицират (разпределят) своят риск като инвестират по целият свят. Много взаимни фондове имат фондове, чиято основна цел е да инвестират на чужди пазари. За да купи някой институционален инвеститор актив от чужд пазар, той трябва първо да мине през валутният пазар.

  Частни капитали и Индивидуални инвеститори – тези инвеститори имат много общи черти с институционалните инвеститори, но с една съществена разлика – те инвестират или спекулират техните собствени пари. Хора като Уорън Бъфет, Джим Роджърс и т.н., за да инвестират в трета страна своите пари, имат нужда да минат първо през валутния пазар. А други като например Джордж Сорос, предпочитат да спекулират своите пари директно на форекс пазара – те купуват и продават валути с цел да направят печалба от ценовото движение. Характерното за индивидуалните инвеститори, е че те управляват сами своето богатство.

  Частни капитали са играчи, които наподобяват на индивидуалните инвеститори, но решенията за покупка или продажба са централизирани. Частният капитал, е нищо повече от акционерно дружество, което има основна дейност да управлява парите на акционерите си. Решенията се взимат след съгласуване на мениджърите в компанията.

  Индивидуалните форекс трейдъри – в дъното на тази йерархия се намират всички индивидуални трейдъри (вие и аз). Ние всички търгуваме нашите пари. Ако се обединят капиталите на всички индивидуални трейдъри, те ще бъдат една нищожна, част спрямо капитала с който разполагат големите играчи. Не случайно писах, че ние не можем да движим пазара – единственото, което можем да правим е да участваме в движението, което го правят големите играчи. Индивидуалните трейдъри може да са пренебрежително малки що се касае до техният капитал, но са най-бързо увеличаващата се група – благодарение на интернета, търговските платформи и ниските бариери за влизане.

  Няма нужда да имате магистърска диплома за завършване от някой известен университет, за да сте печеливш на форекс пазара – дори не ви трябва каквато и да е диплома. Не е нужно да сте вглъбени във всички финансови новини, които ни бомбардират всеки ден и да се опитате да анализирате, кое е важно и кое не е. Единственото, което трябва да имате е – правилна настройка, психология и желание да учите. Като цяло огромна част от професионалният трейдинг се свързва с психологията на самият трейдър. Вие трябва да имате тотален контрол над вашите емоции и да имате правилна умствена настройка в противен случай загубата на вашите пари е гарантирана. Форекс трейдинга е едно от най-трудните психологични начинания, с които можете да се сблъскате.
   
  Nikolay Delchev likes this.
 2. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  Бруталната статистика е, че близо 95% от всички трейдъри губят парите си – някой се отърват с малки, други с големи загуби, а трети просто фалират. Основните причини толкова много трейдъри да членуват в „клуб 95%“ е липсата на знания, стратегия и най-вече правилната психология. За жалост виждам една често срещана картина, в разговор с трейдър, който скоро е фалирал сметката си, разбирам, че той/тя няма ни най-бегли познания какво представлява форекс трейдинга. А малцина, които имат знания, или нямат стратегия с печелившо очакване или се провалят в контрола на техните емоции.

  Форекс трейдинга схема за правене на бързи пари ли е? Не, не е – това е абсурден аргумент, който бива даван от хора с грешна настройка и очаквания. Все едно вие да отидете в Лас Вегас и да превърнете 1 000 долара в 1 милион долара за 1 уикенд! Голяма част от трейдърите фалират просто защото смятат, че форекса е поредното казино.

  Нека да обобщя какво е нужно във форекс трейдинга:

  • Широки познания какво представлява трейдинга
  • Стратегия с положително очакване – статистическа доказана печеливша стратегия
  • Правилна настройка, психология и дисциплина
  Когато сте наясно какво е трейдинга, имате стратегия с положително очакване и имате нужната психология и дисциплина, вие ще се превърнете в професионален трейдър. Всички тези умения са изключително важни, защото така може да се постигне постоянство и последователност – постигането на постоянство е в основата на правенето на пари в дългосрочен план. Ако има тайна в професионалният трейдинг то тя ще бъде постоянството – трябва да сте постоянни в следенето на вашият търговски план и не трябва да се отклонявате от него.

  Трейдингът е бизнес на вероятностите – няма никаква разлика между собственикът на казино и професионалният трейдър. И собственика и трейдъра са наясно какво е нужно за да успеят в дългосрочен план – трябва да оставят вероятностите да работят за тях. Трябва да сте наясно, че професионалният трейдър, търгува основно вероятности – всяка възможност може да е както печеливша така и губеща. Целта на всеки трейдър е да влиза във възможности с голяма вероятност за печалба – в дългосрочен план печалбите, ще са повече от загубите. Затова е изключително важно да имате дисциплина и психология за да контролирате вашите емоции, когато настъпи периода на загубите – гарантирам ви, че те ще дойдат.

  Ако ви е допаднала информацията и искате още относно форекс/трейдинг индустрията кликнете тук

  Ще се радвам да прочета вашите мисли по темата :)
   
  Nikolay Delchev and Santa like this.
 3. thejaguar

  thejaguar Финансов стажант

  Регистриран:
  1 Май 2018
  Постове:
  21
  Лайкове:
  5
  Репутация:
  3
  Благодаря, за "червения текст" - много "навиващи" да се инвестира във Форекса, изобщо не го казват това. Но не съм съгласен /поне не изцяло/ за "причините за членство в Клуба" - може и те да са, но основната според мен, е че така е устроено /а и ако 2-ма души вложат по 100 $, няма как и двамата да са в + , просто 1-ят ще вземе парите на другия или обратното/ Така и във Форекса, няма как всички/или повечето/ да са в + .
  ПП. Не видях, някъде да има тема за Бинарни опции - там е още по-зле, според мен там си е истинското "тото"(казино). Дори по-зле. При казиното,/черно - бяло, напр./ печели 1:2, докато при БО, двама залагат по 1$, 1-ят взема, 1.86 напр. /но никога не и 2$ / - Къде отива разликата? /реторично питам :) /
   
 4. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  След новите промени, вече бинарките са забранени в ЕС, защото водят до големи загуби - но то е нормално статистиката е срещу всеки дръзнал да залага :D
  А иначе - да форекса е zero sum game, но 5% не идват от факта, че едни трябва да губят, за да печелят други - може да губят 40% и 60% да печелят, но във форекс трейдинга, просто само 5% са склони да платят цената на успеха. Това е валидно буквално за всяка сфера от живота ни :)
   
 5. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  Тези опции са перфектна опция на брокерите за бързо правена на много пари ... от клиентите си :D
   
 6. thejaguar

  thejaguar Финансов стажант

  Регистриран:
  1 Май 2018
  Постове:
  21
  Лайкове:
  5
  Репутация:
  3
  :) Да, възможно е... но силно ме съмнява, да е само при тях това... /ами то си е чист "хазарт" (и без кавички), както и по-горе казах, според мен/май и не само/...
  Всъщност, аз съм си мислил, че дали играеш "нормален" форекс или БО, няма голяма разлика, за печалбата (в смисъл, ако познаеш посоката, както и да заложиш, ще си в + ) ... но като се замисли човек, реално не е тъй /едно, че различна печалба ще имаш, и друго което е, при "нормалния" форекс, "кривата" може да си "играе" м/у "стоп-а" и "профит-а"... докато при БО, или - или... (в дългосрочен план, е ясно... :D )
   
 7. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  @thejaguar Не знам какво за теб е форекс и нормелаен форекс, но мисля, че слагаш знак за равенство между трейдинг и валутния пазар(форекса). Реално това си е един пазар, вярно най-големият в света но пазар :)
  Може да трейдваш форекс, акции, облигации, стоки фючърси и всякакви деривати - може да е хазарт, а може и да е про трейдинг всичко е според зависи. Бинарните опции от своя страна имат огромни лимитации спрямо трейдинга:
  - времевия хоризонт - времето е невъзможно да бъде уцелено - ако заемеш дълга позиция на форекса и кажеш, че цената ще е по-висока при бинарките и примерно имаш 1 час опция - то ако цената след 1 час не е над входа ти си аут, но форкес позицията си е активна, след това може да достигне цената.
  - нямаш мениджмънт на позицията - влезеш ли в бинарна опция си на свършен факт, при форекс позиция може да променяш стопа с цел лимитиране на загуба или заключване на част от печалбата, таргета е динамичен както и стопа - т.е. може да извлечеше много повече от една позиция.
  - payout-a води до негативен risk/reward, а това е пагубно - ако го пречупим това през времевия хоризонт :)

  Бинарните са взели основата на опциите, само, че са го превърнали в тука има тука няма - не случайно ESMA ги забранява - принципно на мен ми е все тази, всеки сам си избира как да си строши сам главата - дали това е черно или червено или бинарни, все тази :)
   
 8. thejaguar

  thejaguar Финансов стажант

  Регистриран:
  1 Май 2018
  Постове:
  21
  Лайкове:
  5
  Репутация:
  3
  :) Под "нормален форекс" имах предвид, този, с take profit/stop loss , за разграничаване от Бинарните опции... ами май при рулетката "черно/червено" шансът е по-голям за печалба, отколкото при БО /най-малкото, защото при Ч./Ч. ако имаш достатъчно капитал и няма "таван" на залога, винаги може да се избиеш, като удвояваш следващия си залог, тъй като дава 1:2, за разлика от БО, където си е винаги под 1:2/... но както сте казал, всеки сам решава как да си "счупи" главата... 1 "приказка", дето много я харесвам: Всеки носи рамене и глава в/у тях... Да си я ползва по предназначение, а не само за равновесие... :) че после той ще си носи последствията ;)
   
 9. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  При черно/червено не забравяй 0-та - статистиката е това, което прави един трейдинг печеливш или губещ:) Имал съм клиенти, които са неглижирали този аспект, както и още няколко, като резултата е равен на 6 цифрена загуба. Имам и такива, които правят точно наопаки и успяват да увеличават по няколко процента на месец - живoт :D
   
 10. thejaguar

  thejaguar Финансов стажант

  Регистриран:
  1 Май 2018
  Постове:
  21
  Лайкове:
  5
  Репутация:
  3
  - Не я забравам /дори двойната "0" :) /... макар и шансът за печалба да не е точно 1/2 (48.65% при 1 Нула и 47.37% при 2 Нули), плащането е винаги 1:2 , докато при БО, винаги е под 2 /и за 2-те опции/, което ще рече, че някой прибира разликата м/у платеното и 2 (и винаги печели, без да играе, изобщо :) )
  Пък относно "статистиката" е ГОЛЯМО нещо, но е просто 1 "статистика" - ако беше кой знае какво, много печеливши щеше да има/предполагам/ :) на което може да се възрази, че няма много , защото няма много разбиращи от "статистика" :) /и което ме подсеща, че май няма нито 1 богат математик /от тото, напр. (май и като цяло) /
  ПП. Напр, ако играеш ALL INN /1 път/ и познаеш, ще имаш, напр. удвоен капитал. И пак играеш ALL IN втори път, и не познаеш, ще имаш 0 капитал /а не 1/2, нищо че ще имаш такава "познаваемост"
   
 11. Valentin Staykov

  Valentin Staykov Финансов стажант

  Регистриран:
  17 Апр 2020
  Постове:
  12
  Лайкове:
  8
  Репутация:
  3
  Най-важното и най-липсващото при 95-те %, или колкото са там, тъй като всеки брокер дава различни стойности, е риск мениджмънта. Всъщност той е ключов при други такива рискови професии - професионален покер, професионални залагания и т.н. Не може да има успеваемост на стратегията 55%, или дори да са 95%, и да залагаш ол ин. Идеята на риск мениджмънта е да може сметката да оцелее дълъг период от поредни загуби. Освен това е нелепо да се влиза в сделка с риск примерно 100 долара и таргет печалба 50 долара. Без стоп лос и тейк профит направо няма да коментирам.

  Едни максимални 1-5% загуба на сделка, влизане във всяка сделка единствено при наличието на SL и TP, и мааааалко знания могат да направят един трейдър не губещ, или поне не много губещ. По тоя начин с малко упорство събираш опит 1-2-3 години и нещата започват да се получават.
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice