Колко е надеждно Iuvo?

Дискусия в 'P2P Lending' започната от itspoisoned, 28 Авг 2018.

 1. itspoisoned

  itspoisoned Финансов стажант

  Регистриран:
  28 Авг 2018
  Постове:
  2
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  Здравейте,

  Преди година започнах да инвестирам в Юво, яхнал вълната на ентусиазма покрай 15те % възвърщаемост. В началото тръгнах с около 8.6%, променях стратегии и започнах да се изкачвам до 9.7%. Всичко е невероятно. За толкова усилие по контрол на инвестицията 9.7% е за мен невероятно. Имах 8 000 лева вкарани и понеже имах по-значителен депозит в падеж реших да надуя сметката в платформата и да се радвам на една доста прекрасна, безрискова (от гледна точка на негативен доход) инвестиция.

  Като един бих казал неглупав инвеститор се впуснах в доста по-подробно разучаване на системата и по-точно НАЙ-ВАЖНИЯ въпрос - от кого анджек си търся парите, ако Юво реши да обяви фалит и да се командирова за някой екзотичен остров, което особено в тази индустрия считам за възможно.


  1. След многобройни разговори с целия екип на Юво, вклюително и Ивайло - основателя на Юво, бях оставен с ясното становище, че Юво е само посредник и всички задължения към кредитите се покриват от оригинаторите. Тоест обърне ли Юво корем, оригинаторите (кредитодателите) ще ми изплатят парите, които са инвестирани.

  Това ме оставя с въпроса - Неинвестираните средства изчезват ли?

  2. Разглеждайки общите условия забелязвам, че всички съдебни процеси ще са по Естонска юрисдикция (Мястото където е регистрирано Юво и където всички финтек бандити регистрират фирмите си). Казват, че са там, защото законодателството им е отразило P2P платформите и могат да оперират спокойно. Да кажем, че това е така и няма проблеми с това. Проблемът идва, когато никъде в договорите не се посочват задължени за средствата на клиентите на платформата при фалит. Единственото, което се казва е, че "При изпадане в несъстоятелност Юво са задължени да съдействат по най-добрия възможен начин за разрешаване на ситуацията". Доста недостатъчно, ако някой иска да сложи 100 000 примерно.

  3. Поисках да се конкретизира отговорността, която вече ми е казано, че е в полето на оригинаторите, в договор. Писмен договор, който да подпиша... Юво отказа да направи това, защото "се стремяли да бъдат зелена компания". Тук вече почват да ми изникват по-големи червени флагове.

  4. Финалното ми решение да напусна платформата беше, когато след месеци разговори с Easycredit и Vivacredit, които отказваха да ми дадат информация за техническата система на техните взаимоотношения с Юво, говорих с една служителка на един от оригинаторите. Разговорът ни стана малко напечен и тя изтреля твърдението "ама господине ние нямаме общо с вас, Юво изкупува и препродава наши кредити". В този момент всичко, което ми беше казано от Юво се оказа лъжа.

  Много ми се иска да вярвам в тази платформа, защото като бизнес модел е невероятно хитра и като инвестиционен продукт е прекрасна, но след като има толкова много несиметрии в информацията и такива червени флагове просто не мога да продължа.

  Някой от вас има ли поглед над конкретната ситуация?
   
  Last edited: 28 Авг 2018
  JOJOBG likes this.
 2. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  До колкото съм наясно, при фалит на платформата, предоставения кредит е отделен от самата компания, но си нямам идея точно къде се държат невложените пари.
  Мисля, че @Stoycho Nedev може да даде най-точната преценка - Юво трябва да вземат малко опит от @Loic (Klear) по линия на прозрачността.

  Много интересно защо се налага да говориш със собственика за нещо, което трябва да е правно опоменато - трябва да им ясни и точни процедури, които да станат при фалит.
   
 3. Stoycho Nedev

  Stoycho Nedev Финансов Контрольор

  Регистриран:
  8 Авг 2018
  Постове:
  168
  Лайкове:
  134
  Репутация:
  51
  Здравей,

  Ползвам iuvo от 22 месеца и общо взето съм доволен. Докарвам около 8% реална доходност. Нямам предвид, това което пише на таблото ;) Доходността е прилична. Въпроса ти, обаче, е за надежността.

  Отношенията на iuvo с easycredit, vivacredit и iCredit са доста близки и оплетени. Всичките имат общ акционер MFG - Management Financial Group. В това няма нищо лошо, но е добре да се знае. Служителката, с която си говорил не е била особено компетентна. Iuvo нищо не изкупуват, а само посредничат. Вземат такса за това от оригинаторите.

  Няма нищо лошо и в Естонската регистрация. Исторически там са стартирали голяма част от финтех фирмите. Според мен е доста по-добре от българска ;)
  А договор не е нужно да подписваш на хартия. Общите условия на споразумението им за прехвърляне е на сайта на iuvo.
  Публично е и има силата на договор. Ето условията за ползване - https://www.iuvo-group.com/bg/user-terms/, а ето и споразумението за прехвърляне - https://www.iuvo-group.com/bg/assignment-agreement/
  Струва ми се, обаче, че не си ги чел. Ако смяташ да инвестираш сериозни суми задължително трябва да ги прочетеш. Даже и с адвокат да се консултираш, защото 100К не са дребна сума, която просто да прежалиш.

  Ето какво пише за несъстоятелност на портала (iuvo):
  "Поведение в случай на несъстоятелност на портала
  i. В случай, че порталът изпадне в несъстоятелност, сключването на нови споразумения за прехвърляния чрез портала ще бъде прекратено незабавно. Всички депозирани средства по сметката на портала ще бъдат върнати на потребителите.
  ii. В случай, че порталът изпадне в несъстоятелност, на потребителите ще бъде предоставена пълна информация от базата данни на портала относно сделките, сключени чрез портала. За да се гарантира спазването на упоменатото по-горе условие, порталът ще сключи споразумение за съхранение на имущество, съгласно което порталът ще има правото и задължението да представи за съхранение носител на данни, на който са запаметени всички текущи данни, произтичащи от портала.
  iii. Несъстоятелността на портала няма да засяга законните взаимоотношения между потребителя и заемателя.
  iv. В случай че порталът изпадне в несъстоятелност, порталът ще предприеме всичките необходими стъпки, за да може трето лицеда поеме администрирането и управлението на всички претенции, произтичащи от портала, за което порталът ще информира всички потребители."

  Отношенията на клиентите на iuvo наистина са с оригинаторите. За всеки един кредит, който си купил си имаш документ, който съдържа специфичните условия за този кредит. Вижда се веднага след ID-то в "Моите инвестиции". Това е нещо като анекс към основното споразумение за прехвърляне за този конкретен кредит. Иначе казано договора е между теб и оригинатора, а iuvo е само посредник.

  Това съвсем не означава, че ако iuvo фалира всичко ще мине гладко и безпроблемно. Би могло, разбира се. Принципно се назначава синдик, който да следи за удовлетворяването на кредиторите и разплащанията с клиентите. В идеалния случай ще има известно чакане. До момента са ми извесни само две фалирали P2P платформи:
  1. Шведската TrustBuddy, която фалира през 2015. Преди това публично се е търгувала на БФБ, а на NASDAQ! Истоятата е дълга и все още не е завършена. По последни данни най-малко 25% от парите на инвеститорите няма да бъдат възстановени.
  2. Английската Collateral, която се управлява от синдици и това ще струва на инвеститорите доста. Тя е пресен случай от тази година. В момента дори сайта им е недостъпен. Доколкото е известно, двете английски фирми, които я ликвидират, водят преговори да бъде купена от друга платформа.

  Накратко, ако плафотмата фалира не ви чака нищо хубаво. В най-добрия случай ще получите парите си с голямо закъснение. Възможно е да не получите част от тях, а в най-лошия случай - нищо. И това е в случай, че платформата реално фалира, а не ако е измама и собствениците изчезнат с парите.
  По мое мнение iuvo не е измама. Има една единствена платформа, за която имам огромни съмнения, че може и да е пирамида, тъй като отказва да назове оргинаторите си. Ще си я спестя, за да не я популяризирам излишно. Мисля, че е напълно непозната в България. Сложил съм 500 евро в нея за проба. Условията са толкова хубави, че е трудно да повярвам. А когато нещо е твърде хубаво, за да е истина, обикновено не е истина. Ще наблюдавам и ако започнат да стават прозрачни, както твърдят че възнамеряват ще пиша за нея. Ако ме завлекат, сигурно пак ще пиша, за да се учат другите.

  При iuvo има високо ниво на прозрачност, така че определено не е пирамида. Участието ма MFG в собственността, до голяма степен е допълнителна гаранция за това. Това съвсем не значи, че не може да фалира, но е много по-вероятно ако нещата не вървят дяловете да бъдат изкупени от MFG или някой друг за символична сума. И за това разбира се няма гаранция.

  Планирам да направя едно подробно ревю на iuvo, като вероятно ще отида на място, за да задам някои въпроси. Ще го публикувам после на https://www.vivainvest.eu/

  Решение на този проблема с надежността на платформата има. Той е добре известен във финансите и се нарича диверсификация. Диверсификацията не само в различни кредити. Диверсификацията е в и различни държави и различни пазарни сегменти. И най-вече диверсификация на оргинаторите, тъй като те са много важни, за да има гаранцията за обратно изкупуване.

  В случая решението е диверсификация на платформите. Не е добра идея да избухаш 100,000 лева в една платформа, освен ако не инвестираш поне 500,000 в P2P платформи. Това, като да си сложиш всичките яйца в една кошница. Риск от фалит винаги има. Затова е много по-добре да ги разпределиш между 4-5, а дори и повече платфотми. Аз ползвам 11. В България са само 2, но в Европа има доста голям избор от платформи, които са отворени за български инвеститори. За тях именно мисля да пиша на https://www.vivainvest.eu/

  За новия продукт Bondora Go&Grow, вече съм написал. Освен надеждна платформа, има и огромното предимство, че предоставя незабавна ликвидност. Не знам дали си пробвал да теглиш пари от iuvo, но освен ако не се продава с отстъпка на вторичния пазар, нещата не стават бързо. Ако пък си инвестирал в по-дългосрочни кредити, може доста (годинки) да почакаш или ще се наложи да продаваш под номинал ;)
  Доходността на Bondora Go&Grow не е висока 6.75%, но е реална. Платформата работи от 2009 година и доста надеждна. Подробности може да прочетеш тук.
   
  JOJOBG likes this.
 4. Stoycho Nedev

  Stoycho Nedev Финансов Контрольор

  Регистриран:
  8 Авг 2018
  Постове:
  168
  Лайкове:
  134
  Репутация:
  51
  Информация за Iuvo, която мисля, че ще е интересна и полезна за сегашните и бъдещи инвеститори в P2P платформата.
  Кой наистина стои за Iuvo и кои реалните собственици - на vivainvest.eu
   
 5. Stoycho Nedev

  Stoycho Nedev Финансов Контрольор

  Регистриран:
  8 Авг 2018
  Постове:
  168
  Лайкове:
  134
  Репутация:
  51
  Малко добри новини от Iuvo - вече имат над 8000 инвеститори от 117 държави. Инвестирани са над 35,000,000 евро и са финансирани кредити за над 101,000,000 евро.
  Отлично постижение за 2 години и 3 месеца работа.
  https://www.vivainvest.eu/8000-investitori-v-iuvo/
   
  Dr_Solaris likes this.

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice