Колко пари ви трябват, за да бъдете истински щастливи? (практическо упражнение)

Дискусия в 'Приходи, разходи и бюджетиране' започната от Nikolay Delchev, 4 Май 2017.

 1. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Гост

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
  [​IMG]
  “Да знаеш, че имаш достатъчно означава да бъдеш богат.” –Лао Дзъ


  Колко пари биха ви направили щастливи?

  Ако някой ви даде чек за 1 млн. лева ще го вземете ли?

  Сигурен съм, че първата ви реакция ще бъде „Разбира се!“, но ако наистина се замислите, какво точно ще направите с толкова пари?

  Като финансов консултант често съм чувал това, как човек иска и има нужда от повече пари, без да има представа какво точно ще прави с тях.

  Въпреки че всички сме чували поговорката, че парите не могат да купят щастие, много хора още вярват, че е точно обратното. Те вярват, че парите ще решат всичките им проблеми.

  Аз лично да вярвам, че определена сума пари е необходима за задоволяване на краткосрочните ни нужди (като например плащане на сметки и купуване на храна, транспорт), но истината е, че това да имаш повече пари не гарантира, че ще бъдеш по-щастлив.

  Казвайки това, обаче, да знаеш точната сума необходима всяка година за покриване на разходите и спестяване за бъдещите финансови цели, може определено да помогне с това да се чувствате по-щастливи и пълноценни в живота, който живеете.

  Колко пари, наистина, ви трябват за да сте щастливи?

  Според последни проучвания, мнозинството от хора смятат сумата от около 50,000 лв. на година за необходима, за да бъдат щастливи.

  Това означава, че хората, които изкарват по 50 000лв. на година са, като цяло, по-щастливи и по-интересното – всяка сума над тази няма голям ефект върху тяхното настроението и чувство за щастие.

  Какво е „магическото число“?

  Когато работя с клиенти, в това число с приятели и познати, им помагам да разберат колко пари им трябват всяка година, за да живеят живота, който обичат днес – и този на който да се наслаждават в бъдеще. Наричам това „магическото число“.

  Просто казано, магическото число представлява сумата от нетния доход на годишна база, нужен за покриване на начина на живот, спестяванията за вбъдеще и харченето на пари, които са важни за човек в живота.

  Всяка сума над „магическото число“ е чудесна, но дори и ако човек достигне само това число, шансът, той или тя да се чувстват щастливи и пълноценни в живота, е по-голям.

  Нека видим един пример

  Ако никога не сте мислили за своето „магическо число“, то сега е моментът.

  Нека видим един пример за това как става цялата работа.

  Пример:

  Иван иска да калкулира своето „магическо число“.

  Иван започва да смята базовите му разходи, всключително какво плаща по ипотеката си, сметките, горивото което разходва, храна, медицински разходи и други подобни.

  Нека кажем, че годишните му разходи са равни на 15 000лв.

  След това Иван отделя малко време, за да измисли какво наистина го прави щастлив в живота и заключава, че прекарването на време със семейството и приятелите, пътуването до нови места, срещането на интересни хораи поддържането на цветущо здраве отмята основните ѝ ценности. С други думи – любов, връзки, учене и здраве.

  Така, той решава да похарчи пари за следните неща всяка година:

  • Разходи за фитнес, плуване и футбол, за да поддържа форма и здраве: 1,000лв. на година.
  • Да пътува в чужбина поне веднъж годишно и да посещава нови инвесресни места и да изучава различни култури:4000лв. на година.
  • Прекарване на време със семейството и приятелите (излизане на хубави вечери и кратки пътувания уикендите): 2,500лв. на година.
  Иван, също така отделя време, за да осъзнае, че получава незначително или изобщо никакво щастие от следните неща:

  • Телевизията. Той предпочита да прекара времето си в срещи с нови хора и посещението на нови и интересни места, затова решава да спре своята сателитна телевизия.
  • Маркови дрехи. Не са много важни за него, затова той решава да не харчи прекалено много за дрехи на годишна база.
  • Последните електронни джаджи. Иван предпочита да харчи парите си за преживявания отколкото за джаджи, затова той си обещава това да не ъпгрейдва своя телефон всеки път когато излезе нов модел.
  След това Иван, преглежда всички негови по-големи бъдещи финансови цели и решава, че иска да отделя следното:

  • 15 000лв. в спестявания на година за пенсия.
  • 5 000лв. във фонд „За черни дни“
  • 5 000лв. допълнително, които да вкара по неговия ипотечен кредит на година
  Сборно, Иван калкулира, че неговото „магическо число“ е ... 47 500лв. Това означава, че на него ще му трябва годишен доход точно под гореспоменатата средна стойност от 50 000лв., за да се чувства той щастлив и задоволен.

  Всичко над тази сума, би било добре дошло, а всичко под тази сума би означавало, че той трябва да посъкрати някои разходи – което би го накарало да се чувства по-малко щастлив и пълноценен.

  Така сумата от 50 000лв. на година е неговата цел.

  Веднъж установили вашето „магическо число“, планирането на вашето финансово бъдеще става много по-лесно.

  Магията се крие във факта, че сега ще знаете колко точно пари ще трябва да изкарвате всяка година – и ще знаете как точно да ги разпределите месечно и годишно, за да ви носи най-голямата възможна радост, задоволство и щастие.
   
  Slavov, Bankster, NorAngel and 2 others like this.
 2. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Много интересна тема. Съгласен съм със финалното твърдение -
  50 000 е много относително число, но може да ти покрие нуждите. Факт е обаче, че ако няко ти ги дава всяка година даром, на втората или третата година е си нещастен с тази сума и ще искаш повече.
   
 3. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Moderator

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  429
  Лайкове:
  190
  Репутация:
  61
  Идеята е да не постигнеш плато, а след като постигнеш нужната сума, да преминеш към следващата стъпка и така до заветната финансова свобода :)
   
  alexvinchev and NorAngel like this.
 4. NorAngel

  NorAngel Финансов стажант

  Регистриран:
  14 Мар 2017
  Постове:
  14
  Лайкове:
  8
  Репутация:
  3
  Конкретна сума не мога да дам, много е субективно. Бих искала да не мисля за сметки и битовизми. Да имам достатъчно, че като реша да си купя лаптоп за 3к, да ги извадя спокойно. Да мога да пътувам където искам. Като реша да си сменя жилището, да не ми се налага да се набия в кредит за половин живот. Да участвам в благотворителни каузи и т.н. В крайна сметка, парите са за да направят живота ни по-приятен. Вече кой накъде инвестира е личен избор. Ясно е, че човек трябва да покрие ежедневните разходи, за да мисли за надграждане. :)
   
 5. kristiyan

  kristiyan Финансов стажант

  Регистриран:
  12 Апр 2018
  Постове:
  16
  Лайкове:
  3
  Репутация:
  3
  Съгласен съм. Обобщеният вид на статията може да изглежда така - Приоритетизация на разходите + планиране !
   
  Aleksandar Dyakov likes this.
 6. Ivan_Dimitrov

  Ivan_Dimitrov Финансов стажант

  Регистриран:
  30 Апр 2018
  Постове:
  19
  Лайкове:
  3
  Репутация:
  3
  Не се замислях за такова разпределение, ще го взема под внимание за напред :)
   
 7. SpaceZeaLoT

  SpaceZeaLoT Финансов Аналитик

  Регистриран:
  3 Май 2018
  Постове:
  27
  Лайкове:
  17
  Репутация:
  8
  --> ето едно хубаво видео по темата. Някой биха били доволни и на малката яхта.. други биха искали няколко от голямата... Днес гледах репортаж за служителите на единствената голяма болница във Враца. 25 години стаж - служител на годината многократно --> 540лв заплата.. не са я получавали от 3 месеца.. Биха били доволни и просто да си получат заплатата. Повечето от хората четящи този форум (в това число и аз) биха сметнали сумата за не особено впечатляваща и заслужаваща внимание.. Хората са различни. Но отговорът ми би бил достатъчно, за да прекарвам времето си с неща които искам, а не по - задължение.
   
  nik4o77 likes this.
 8. Kalina

  Kalina Финансов стажант

  Регистриран:
  13 Юли 2018
  Постове:
  5
  Лайкове:
  3
  Репутация:
  3
  Конкретна сума няма как да бъде дадена, защото всеки човек има потребление съгласно доходите си или по-високо, колкото по-висок дохода, толкова по-високи и потребностите т.е. никога не би могъл да определи оптимална стойност, с която би бил доволен. Изключително важно е да определим какво е включено в потребителската кошница, ако гледаме малка потребителска кошницаосн, в която са включени основните продукти за оцеляване + сметки, то нетна заплата от порядъка на 1500 лева би била достатъчна дори за София.
   
 9. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  8
  Чувствам се истински щастлив с 700 лева заплата, мисля, че щастието е много относително понятие и доста субективно усещане- сутринта в понеделник ставаш и ти е криво, следобед те огрява слънцето и ти става едно приятно, чувстваш се щастлив. В определени дни нещата не вървят както трябва, настроението е минорно, на следващата сутрин обаче като по чудо всичко се подрежда както трябва, всичко върви по мед и масло - отмятаме задачите по-бързо, вкъщи близките сякаш се държат по-добре. Според мен щастието не зависи толкова от парите, човек може да е щастлив и с 5 долара на ден и да е нещастен с 200 долара на разположение, които може да харчи.
   
 10. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  497
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Happiness = Expectations - Reality / Щастие = Очаквания - Реалност.
  Аз пари в горната формула не виждам, и няма крайна сума пари която да е равна на щастие за мен. Задоволяването на потребности води до задоволство. Много е грешно това с парите и щастието.
   
  nik4o77 likes this.
 11. Observateur

  Observateur Финансов стажант

  Регистриран:
  6 Фев 2019
  Постове:
  5
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Location:
  Varna
  Този въпрос няма конкретен отговор по простата причина, че парите са само половината от щастието. Но ако въпросът е колко пари са необходими към сегашния момент на емоционалното ( зависещо и от здравословното състояние също ) ми състояние, четири хиляди лева на месец биха ме устроили напълно.
   
 12. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  497
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  :) Устроен не е равно на щастлив ;) Това просто ще те качи на следващото ниво само обобщението от Уики:
  Пирамида на потребностите на Маслоу
  Пирамидата на потребностите е йерархична система на потребностите на човека, съставена от американския психолог Ейбрахам Маслоу.Тази система е представена за първи път в статията му от 1943 година "Теория на човешката мотивация"[1] и по-късно е публикувана и разширена в книгата " Toward a Psychology of Being". Самият Маслоу разделя потребностите:

  1. Физиологични: храна, вода, сън, здраве, секс.
  2. Екзистенциални: подслон, безопасност, обезпеченост.
  3. Социални: социални връзки, общуване, привързаност, загриженост за другите и внимание към себе си.
  4. Престижни: самоуважение, уважение от страна на другите, признание, постигане на успех и висока оценка, развитие в работата.
  5. Духовни: познание, себереализиране.

  Ако потребностите от по-ниско ниво не са удовлетворени, човек не може да премине на потребностите от по-високо ниво. Например ако физиологичните му нужди от храна и вода не са удовлетворени, човек не може да премине към потребност от по-висок ранг, например – тази от сигурност.
   
 13. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  170
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Старите хора са казали: "Щастие с пари не се купува". И са прави - убедил съм се с очите си. Имам роднини в провинцията които живеят с мин. доходи и са щастливи, познавам и хора с огромни заплати които са нещастни, на всеки нещо му липсва, а това нещо не се продава в магазина...
  Това което Иван от примера си мисли, че го прави щастлив, всъщност може да го има и без да дава нито стотинка. Пътувания в страната и чужбина, срещи с приятели и спортуване могат да се практикуват с малки суми, че дори и безплатно. Мога да дам примери с хора които го правят редовно. Ако човек има осигурени дом и храна, се чувства свободен да прави каквото пожелае и точно в това се състои щастието, всичко останало са екстри
   
  JOJOBG and nik4o77 like this.

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice