Личен бюджет 2019 по примера на държавата

Дискусия в 'Приходи, разходи и бюджетиране' започната от dimitar_ivanov90, 23 Дек 2018.

 1. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  8
  Трябва или НЕ да си правим бюджет за предстоящата година както прави държавата и правите ли си такъв. Смятам себе си за реалист и дори умерен песимист и затова вместо да си пиша на лист някакви неособено ясно определени цели, взех пример от Закона за държавния бюджет, който всяка година гласува парламента по предложение на Министерския съвет, мисля това е една добра практика, която може всеки да възприеме и да използва в своята микроикономика.
  Заложих скромни приходи, а разходите са приблизително същите като за 2018 г., малко над 6000 лева, тоест поддържам нивото и през 2019 г. Както прави и държавата с преходни и заключителни разпоредби, сложих и забележка, в която уточнявам очакван размер на финансовия буфер към края на 2019 г., както и възможни допълнителни приходи и съответно начините, по които да бъдат използвани.
  По примера на държавата тази година и аз реших преди Коледа да направя набързо един бюджет за предстоящата година, по-скоро консервативен, заложих доста скромни параметри със спестяване на част от приходите от трудови възнаграждения за създаване на финансов буфер и след натрупването му личен пенсионен фонд. Заложените приходи до 31.12.2019 са в размер на 8500 лева, разходите са в размер на 6100 лева.

  Приходи – 8500 лева

  Трудови възнаграждения – 12 * 700

  Допълнителни доходи в размер на 100 лева

  Финансови буфери, инвестиции в активи – 2400 лева

  Разходи – 6100 лева – 12 * 508 лева

  В това число – семестриални такси – 1170 лева

  Шофьорски курсове за 2 явявания по 150 лева и едни листовки * 40 + допълнителни часове – 500 лева

  Здравни осигуровки – 12 * 22.40 – 268.80 лева

  Плащания към мобилни оператори – 12 * 19 лева – 228 лева

  Интернет доставчици – 12 * 13 – 156 лева

  Електричество ЕВН – 30 * 12 – 360 лева

  Дентални услуги – 200 лева

  Вода – 11 * 12 – 132 лева

  Неснижаеми разходи в размер на 3015 лева

  Допълнителни разходи, но незадължителни в размера на 300 лева за почивка за море

  Останалите 2800 лева са за храна, дрехи, обувки и за уикенди извън града, тоест за пътни, но без нощувки или в размер на 234 лева средно на месец или по 7.8 лева на ден.

  Няколко въпросителни по повод фонд Резервен или финансов буфер - под каква форма да се държат тези пари - на безсрочен депозит, в разплащателна сметка за текущи операции, там са най-ликвидни и веднага могат да се използват, или във взаимен фонд, но като гледам повечето са с отрицателна или нулева доходност. Какво правите с тях вие?
   
  Last edited: 23 Дек 2018
  cvetanovv and JOJOBG like this.
 2. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  8
  Не е добре човек да си отговаря сам, но редактирах малко поста с цел да провокирам дискусия, смятам, че темата има своето място точно в края на годината, питам се колко от вас си правят нещо като бюджета на държавата за предстоящата година и в какво държите финансовия буфер. За хора от столицата тези параметри на личния ми бюджет-2019 г. ще се сторят смехотворни, особено заложените дневни пари от 7.8 лева, но все пак съм от средноголям град в провинцията...
   
  JOJOBG likes this.
 3. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  @dimitar_ivanov90 Хубав разчет, но хайде да инвестираш малко в капиталови инвестиции или знания и умения, и да се направи този доход поне на 1к на месец :)
  Иначе държавата държи буферите си основно в БНБ, а в случая при теб, всеки буфер трябва да е ликвиден, т.е. идеята за фондовете е кофти - най-малкото че имаш много разходи по такси и в крайна сметка в момента са на минус, а като са на печалба имат плачевна доходност :D
   
  dimitar_ivanov90 likes this.
 4. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Някои столичани все още не сме си изтрили паметта защо сме направили вътрешна имиграция, напълно добре те разбирам и разполагаш с повече от колкото аз преди да се преместя в София 2007. Много добре си започнал с годишния бюджет, Опи добре се опитва да домотивира след като си разписал годишния да се опиташ да си вдигнеш приходите. Всеки план, дяволът е в детайлите и изпълнението, т.е. мониторирането и контрола или апропо годишен бюджет има смисъл ако е последван от месечен бюджет който да бъде следен на регулярни периоди, не по-дълги от седмица. Кризсния фонд спрямо размера му, мега ликвидност = буркан банк или разплащателна сметка, Нормална ликвидност = Спестовна сметка без ограничения, Ликвидност = стандартен депозит и т.н. Идеята на кризисния фонд е да е готово и наличен в случай на кризи така че забрави за инвестирането на въпросния, забрави за запазването на стойността на тези пари, те имат друга важна роля, да те спясят когато трябва. Личен пример с цел разпалване на дискусията защото предполагам няма да се хареса на някои опитни съформници ;) :
  1. Годишен бюджет - не се прави, на високо ниво се вижда ще има ли големи харчлъци тази година и се заделя месечна катергория и скорост на спестяване спрямо бъдещата дата на плащане.
  2. Месечен бюджет - всеки месец, контрол ако не всеки ден то през ден.
  3. Кризисен буфер - 6 х месечни разходи - спестовна сметка без ограничения в лева. БАНКА 1
  4. Финансов буфер - Фонд достойни старини.
  4.1 20 % валута - 10% Евра / 10 % Долари - стандартни депозити до 12 м. За да позволява ребалансиране на годишна база или при нужда без загуба на голяма сума пропуснати лихви, при сегашните нива е по-лесно да се постигне, уви новата година идва със страшна сила, както и новия икономически цикъл. БАНКА 2
  4.2 Дублиран кризисен буфер - Стандартен 12 м депозит. БАНКА 3
  4.3 Инвестиционна застраховка живот ЕДНО на НН - 27 г.
  4.4 Инвестиции в П2П.
  4.5 Инвестиции в обработваема земя.
  4.6 Слагам си за след нова година - Акции, тази година реших да си опестя пързалката и не влезнах с реални пари.
  4.7 Слагам си за след нова година - Частен бизнес - Партньорство, Управлявашо партньорство или само финансов инвеститор с разписан план за излизане на инвестицията. Посял съм няколко семенца на размисъл из моите познати, чакам да израсте нещо да видим ще има ли ООД или ще е дългосрочно ЕООД ;).
  Следвам философия микс от Дейв Рамзи и Робърт Киосаки. Или като цяло на стъпка 7 от Дейв включвам на Киосаки философиите. Въздържам се от сподляне на цифри защото не искам да парадирам в коя процентна група на Българското съсловие съм, а и не съм типичен представител та не е от значение. ;) А и само преди 8г бях много далече от нея не е ясно дали след завъртането на цикъла ще остана в нея.
   
 5. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  8
  Благодаря за препоръките и за личния пример, но с доходите не е толкова лесно повишението, за 2019 имам някои планове за по-сериозно повишение, като започване на втора работа, но не е много сигурно, затова тези средства ги предвиждам като евентуален излишък. Както прави държавата с излишъка, в края на годината го разпределя, така и аз смятам да направя.
   
 6. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  :) Ама държавата го прави така с цел ;) Освен ако няма да криеш парите от жената ;) Сега за вдигането на доходите, най-лесния и глупав начин(личен пример,първа ръка) е да работиш на две места или двойни смени - 16 часа на ден. Действа със противоречиви резултати и може да се практикува за краен срок време преди да се смачкаш тотално физически. Това което имаме предвид с Опи е да инвестираш в себе си, самоусъвършенстване или придобиване на нови знания и умения, които да ти позволят да преминеш към по-доходоносна работа/сектор. Или защо не дори и да започнеш да си създаваш приходни потоци различни от работна заплата.
  Има една трактоврка из средите на финансовото самоусъвършенстване - JOB is something that keeps you Just Over Broke. няма да го превеждам че се губи силата на ираза на Български.
   
  dimitar_ivanov90 likes this.
 7. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  Гледай да го разпределиш в самоусъвршенстване - нови знания и умения, с които да увеличиш доходите си :)
   
  dimitar_ivanov90 and JOJOBG like this.
 8. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  8
  Разходите от 1170 лева са за заплащане на семестриални такси за бакалавърска програма, вместо да ги инвестирам в пътувания, като попиташ всяка втора кифла, ще ти каже, че обича пътуванията и то на някакви острови в Индийския океан, а за мен приоритет е образованието, затова съм заложил и толкова пари като разходи, не си падам по скъпите почивки. Нещо сред природата около родния Асеновград или най-много до Стара планина, но еднодневка и то през лятото и на едно море, на което ходя. Толкова непознати места и маршрути има около родни град и в общината. Доста са опознавателни, достатъчно е да се откъснеш за няколко часа и да походиш, едновременно тонус, наслаждаваш се на гледки, зареждаш се с чист въздух.
   
 9. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  93
  Лайкове:
  61
  Репутация:
  27
  Би ли споделил с нас месечните си разходи от предходния месец?

  Относно бюджета - аз не мога да дам еднополюсно мнение за или против. По принцип и аз си нахвърлям разходите за годината, също така знам колко средно ми излизат разходите на месец по раздели. Пробвал съм да си правя бюджет, но смятам, че при мен по-скоро не е нужен, защото от години следя какво се случва с финансите ми. В края на всеки месец разглеждам къда са отишли парите и ако има ненужни разходи си го отбелязвам. Може би при хора, които тепърва навлизат в нещата, е полезен. За мен плюсовете на бюджета са и минуси. Да приемем примерно бюджет от 250 лв на месец за храна. Идва 20-то число и вече сме изхарчили 220 лв. Следващите 10 дена ще мизерстваме (образно казано), за да влезем в бюджета. Обратния пример - идва 20-то число, а ние сме изхарчили едва 120 лв от бюджета. Следващите 10 дена ще накупим много глупости, защото имаме още 130 лв за харчене. При мен и в двата случая, ко трябва да се купи храна, така или иначе аз ще я купя. За мен разковничето е в разумното харчене на всеки един лев. А не в края на месеца да се стискаме или да харчим за неща, които по принцип не бихме си купили. Бюджетът е хубаво нещо за хора, които правят необмислени покупки.
  По принцип мога да ти дам идея (но не съвет) за финансова гимнастика с финасовия си буфер. Тези 2400, които си записвал ги инвестираш в ..... (ти избираш какво с доходност 6-10% с бърза ликвидност). Вадиш си кредитна карта с лимит около 2000 лв, която ще ти е финансовия буфер за месец, докато изтеглиш при нужда тези 2400. Тук тънкия момент е да подбереш правилно кредитната карта - да няма такса за разглеждане/издававне, да няма годишна такса (с промоции ги има), да има кешбек програма и т.н. Може да се окаже, че ще ти е доходоносно да имаш такава карта. (от кешбека) Повечето хора не са способни да си правят сметката и не използват кредитните карти правилно, съответно плащат много пари в лихви. Не е за всеки - трябва да имаш много голяма финансова дисциплина и контрол. И това ти е временно решение, докато натрупаш капитал.
   
  dimitar_ivanov90 likes this.
 10. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  @Вальо Валка, правилното бюджетиране и следване на бюджета не води до такива дисбаланси каквито си описал ;) макар че втория ти пример е баш по на държавата, останаха едни пари да преразпределим преди края на периода, дай да харчим. При мен свърх-потреблението е сведено до не повече от 400-600 лв при отклонение от планираното, но всеки път е с ясното съзнание/планировка за дадения месец че ще е над средното за годината. От типа допълнителни транспортни разходи, че изскочило не планувано ходене по родата, нещо вкъщи гръмнало трябва да се смени и такива ( да не се бъркат с кризисни ситуации където се финансират от кризисния фонд).
  Сега малко по на висок план, съгласен съм че бюджетирането е добър начин за контрол на импулсивните емоционални покупки, но не се изчерпва положително влияние само с това. Всяка цел трябва да има план за постигането си и въпросния план трябва да бъде следван ако искаме да бъдем с повишен процент на успеваемост. Бюджета е част от плана за постигане не финансови цели. Един мъдър мой шеф ме научи навремето на следното:
  You fail to plan, you plan to fail = Не си успял да планираш, значи планираш да не успееш.
  @dimitar_ivanov90 - ммм за @Opi не знам ама аз със сигурност не съм визирал тривиално/унивеситетско знание ;). Освен ако не говориш за MBA програма на някой от известните не Български университети с клон в БГ. По скоро професионален курс за обучение в конкретни сфери за развитие. Било то конкретна дисциплина + сертификат. Или не чак толкова конкретни дисциплини като финанси и инвестиране. Все в главата са ми били обучения на цена не повече от 1к и явяване за сертификат пак под тази цена. И понеже сме на темата преди няколко месеца обсъждахме с моята старши финансова консултантка една възможност, след инвестиция от не повече от 1к и лично време разбира се, мисля че ставаш акредитиран финансов консултант и директна конкуренция на @Aleksandar Dyakov ;)
   
  dimitar_ivanov90 likes this.
 11. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  8
  За декември съм изхарчил около 500 лева, придържам се към правилото - 500 лева разходи, 200 лева за спестяване, към него се придържам от може би година вече, да спестявам по 200 лева, но сега и с коледните бонуси, а ми беше възложена допълнителна задача към работата, от която получих бонус от 100 лева към заплатата. Коледа и Нова година не ги уважавам много като празници и вдигам рязко разходите, както правят останалите, а и зимата тепърва предстои, докато преминат януари и февруари, е добре да си имаме допълнителни буфери. А и доколкото знам, тримесечието от октомври до Нова година, е най-продуктивното, най-големи продажби се реализират през този период, а след ЧНГ става студено обикновено, което предполага и натоварване на разходната част със сметки за ток и парно.
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice