Няма да инвестираш, ако не изкарваш най-малко по 3000 на месец

Дискусия в 'Приходи, разходи и бюджетиране' започната от dimitar_ivanov90, 25 Фев 2020.

 1. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  8
  Наскоро една статия ми попадна из интернет пространството, че не трябва да се инвестира или да се пести, ако не се изкарват най-малко по 3000 лева на месец, трябвало в образование да се инвестира.
  Не смятам изобщо, че е така това, образованието изобщо не гарантира висока заплата, даваш някакви пари, най-вече отделяш време и не знаеш за какво ги даваш, сега учиш нещо, а не знаеш дали след 3-4 години, когато го завършиш, ще се търси толкова, колкото когато си го започнал. А разходите за такси, отделено време, няма кой да ти го върне.
  И аз съм живият пример за това - отделени пари и време за образование, а ако бях си работил като общ работник в склад щях да получавам по над 1000 лева месечно, докато с моето висше образование мога да изкарам, колкото една чистачка и дори по-малко, минималната работна заплата и дори това не е сигурно и може да стоя дълго време без работа, година и повече, ако разчитам на него.
  2009 г., когато го започвах, се смяташе за престижна професия, и се предполагаше, че трябва да има много работа, но когато го завърших 2014-15 година вече съвсем не беше така. И сега, ако някъде те вземат на минимална заплата пак трябва да се радваш.
  И в този форум ме бяха съветвали пак да инвестирам в образование, но когато го правиш, нямаш гаранция, че тези пари, които си дал и времето, което си отделил ще ти се върне. Не е, като образователната институция да има сключени договори, и тези, които се обучават при нея веднага да бъдат взети на работа. Затова ми харесва моделът на дуалното обучение, където у нас, за съжаление не е въведен, само в гимназиите се правят опити, там влизаш в работна среда, още преди да си завършил и получаваш възнаграждения, а вкарваш няколко хиляди лева и после пускаш автобиографии някъде и никой не те търси.
  Питам се, ако бях пестил тези пари, може би щеше да имам приличен капитал, затова имам доста съображения и най-вече горчив опит, че парите, които се дават за образование ще се върнат.
   
 2. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Най-лошото в случая, е че гледаш едностранчиво и ограничено на тази тема. Под инвестиция в образование се има в предвид да инвестираш в нещо актуално което ще ти донесе пари след това. Професионални курсове на обучение с акредитация накрая. Това е много далеч от висше образование и т.н. Те в Щатите тепърва ще има имплозия по темата с генерално обърканата система, инвестираш в образование, плащане на студентски кредити. Та да не се отплесваме, тва за САЩ беше за да придам мащабност. Апропо ако инвестираш в обучителни и сертификационни курсове в рамките на 6 месеца получиш нужната акредитация+намирането на по-добре платената работа. Абе да хвърля грубата сметка. Може да имаш РОИ за 12м може и за 18 ;)
   
  lord_ruthven likes this.
 3. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  170
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Абсолютно съгласен с автора, няма смисъл да се залагат трудно изкарани с работа пари срещу 10-12%, колкото е оптималното за средно премерен риск или 6-7% за по-консервативни с малък риск. Много по-добре е със свободни пари да се плати за обучение за нещо спецфично - да речем Photoshop или IT курс или някой рядко ползван чужд език от които ще изкараш много повече и по-дълго време. Инвестициите с цел печалба са за професионалистите, а за любителите са подходящи за хоби, но не и за печалба или съхранение на спестявания.
   
 4. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  93
  Лайкове:
  61
  Репутация:
  27
  За мен пък има смисъл да се спестява и инвестира, независимо от дохода. Би трябвало да сме съгласни, че по-лошо няма да стане. Да, супер и и да се инвестира в личностно развитие, спор няма. Но ето едни прости сметки:

  Печеля 4000 лв на месец, успявам да заделя 100 лв, защото имам широки пръсти.
  Печеля 1000 лв на месец, но въпреки това успявам да заделя 100 лв.

  За година и в двата случая събираме 1200 лв. Дори да не се инвестират тези пари, това във втория случай е буфер от една цяла заплата, което значи цял месец спокойствие, ако нещо се случи.

  Какво ще се случи, ако ги инвестираме? Ясно е, че няма да стане милионер по този начин. Но, как би реагирал човек, ако му кажем, че този месец няма за плащане ток, вода, телефон (примерно). В края на годината ще има един допълнителен приход от 120 лв.

  Доста съм се ровил и опитвал да разбера начина на мислене на хората с малки доходи и при тях всеки един бонус към заплатата, дори и 50 лв, го приемат като нещо невероятно. Познат работеше в Кауфланд и преди време им даваха 13-та заплата - е няма такава радост! А как се постигат 50 лв на месец допълнителен доход. Примерно със събрани 5000 лв за 5 години при лихва 10% (всичко го смятам отгоре отгоре). Няма да е голяма сумата, но за човек с 1000 лв не е никак малко да получи още 5% "пасивно". При заплата от 4000 лв, това биха били 200 лв, ако запазим същите съотношения на спестяване/инвестиране. Въпросът ми е - 50 лв за човек с доход от 1000 лв дали не са подобна величина като 200 лв за човек с доход от 4000 лв.

  По-неприятното според мен ти го е казал JOJOBG и то е, че ако смяташ, че не можеш да си намериш добре заплатена работа по специалността или пък, че не можеш да се преквалифицираш, да се развиеш изкарвайки някой полезен курс или пък дори да научиш език - то наистина няма да можеш. Няма как да успееш в каквото и да е, ако си с нагласата, че няма как да стане и няма смисъл. Не се питай дали, ако и какво ли щеше да стане, ако беше пестил тези пари. Това е минало, няма да се върне. Както и графиките от миналото не са гаранции за бъдещи печалби от инвестиции в акции.

  Ако не разбираш смисъла на инвестирането в образование, предполагам, че си от хората, които имат крещяща нужда от такава инвестиция, без да се опитвам да те обидя. В работата ми постоянно ходя на обучения, доста скъпо струващи, заплащани от фирмата. Обиколих доста Европа на фирмени разноски, защото явно смятат, че съм ценен кадър и си струва да инвестират в мен, за да ме направят още по-ценен. Това не го пиша с цел да се изтъкна, а да помислиш малко над нещата в друга посока. Странно, но чистачката не я пращат никъде на обучения...

  П.С: Няма да забравя срещата ми с един италианец, отговарящ за продажбите в Европа на една от големите фирми в бранша ни. Човекът знаеше английски, немски, френски, полски и очевидно италиански. За около десет минути смени четири езика в разговора си, без изобщо да се запъне. Дали е нямало полза от учене, дали това, че знае езици не е бил нужния плюс, за да заеме тази позиция... Не можем ад знаем, но човек се учи докато е жив и тази сентенция не е случайна. Ти помисли дали има смисъл, но ми прави впечатление не само от този пост, че доста негативно сякаш гледаш на живота ;)
   
 5. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  8
  Благодаря за отговора и за насоките @Вальо. Не определям себе си като негативен, а по-скоро като реалист, който преценява на базата на неговия опит каква възвръщаемост може да очаква от парите, които дава за образование и времето, което отделя затова. Към момента резултатът е отрицателен с няколко хиляди процента. При такава ситуация защо трябва да се продължават инвестициите в образование, след като това е губеща инвестиция, да се учи, заради самото учене, може би.
  Такава е сферата младите, които сега навлизат са гладни и изключително трудно намират работа, ако кажа невъзможно няма да сгреша.
   
 6. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  170
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Най-неразумното нещо което някой изкарващ 1,000лв/мес. може да направи, е да инвестира (заложи) 50-100лв от тях срещу очаквани 10% годишно. Първо такъв човек трябва да спестява докато натрупа буфер който ще му гарантира живот без заеми 3-6 месеца, ако остане без работа. След това може да мисли за други неща.
  Жалко е, че "инвестирането" се пропагандира като начин или алтернатива на спестяване и метод за докарване на пасивни доходи сред хора с ниски и средни доходи.
   
 7. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  8
  @mr. smart saving, а ако този фонд е налице, и дори размерът достига и надхвърля 1-годишен период, въпросът е сумата над този размер дали да се инвестира в безмислени курсове, за които се харчат безумно много пари, и не водят до никакво увеличение на доходите, а напротив генерират само разходи, или да се инвестират в търсене на 10% доходност. Не става въпрос за случаите, когато няма налице и 1 лв. настрана, и всички свободни пари, които останат от ниската заплата да се вкарват в P2P, например, макар че не са предпочитани, тъй като доходността е измислена, да не говорим за огромна правната несигурност, която възниква във връзка с отчитането на тази доходност.
   
 8. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  93
  Лайкове:
  61
  Репутация:
  27
  Абсолютно съм съгласен! Буферът е първата стъпка, след това идва инвестирането. Събрал съм ги на едно място в моя пост, за да разгледаме вариантите. Иначе да инвестираш последните си пари е формула за финансова катастрофа.

  На така зададен въпрос, отговора е ясен. Няма смисъл да инвестираш в безсмислени курсове. Но от теб зависи да подбереш кое ще ти е полезно и кое безсмислено. За мен IT курс може да е безсмислен, а курс по дървообработка да е най-ценното, на което мога да се науча. Това само по себе си нито прави единия курс безсмислен, нито другия полезен за абсолютно всички. Отделно идва момента да подбереш най-качествените курсове, които биха ти били полезни.

  Има и друг път - създаваш си собствена фирма и със знанията, които имаш се опитваш да се развиеш. Тогава ще разбереш кое ще ти е нужно като курсове. Характерното за курсовете е, че информацията се натрупва под формата на знания и във времето започваш да я използваш. Не знам да има курс, който да минеш и на следващия ден да си експерт. За пример ти давам шофьорските курсове, които може би са едни от най-често караните. Това, че си минал през курса, не те прави шофьор. Дават ти шофьорска книжка, с която имаш право да продължиш да практикуваш наученото на курса и да се шлифоваш. Ако си имал добър инструктор (добър курс) ще ти е по-лесно, ако си попаднал на някой лумпен, ще разбереш, че си си дал парите, а нямаш достатъчните знания, за да не си опасност за другите на пътя. И следващата стъпка зависи от теб - да приложиш наученото по улиците и да станеш добър в шофирането. Като се замисля с този курс ти се отварят врати за таксиметров шофьор, дистрибутор, куриер и още кой знае колко професии и ето ти заплати над 1000 лв. Та някак си не вярвам, че всички курсове са безсмислени.

  П.С: Примерът е валиден за всеки курс.
   
  Last edited: 1 Мар 2020
  JOJOBG likes this.
 9. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  За да придам алтернативност и директна сериозност. А разглеждали ли сте бизнес и сървиз модела на Телерик Академия ;) Че даже инвестирането може да стане пост-фактум на курса ;)
  5ст ей така да си ги подхвърляте в главата за неделния дзен будизъм.
   
  Last edited: 1 Мар 2020
 10. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  170
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Така е, съгласен съм с вас, след като буфера е изграден трябва да се мисли за инвестиция в личностно развитие или бизнес начинание, за да може дохода от заплата да се удвои или утрои. А не да се залага срещу 10%. Както @Вальо е споменал, важно е да се подбере обучение което ще е полезно и доходоносно :) В смисъл - с наученото да се правят пари, а не да се търси работа за пари.
   
  Last edited: 1 Мар 2020
  JOJOBG likes this.
 11. oberst

  oberst Сметководител

  Регистриран:
  8 Окт 2019
  Постове:
  60
  Лайкове:
  46
  Репутация:
  20
  Който не е разглеждал тази "алтернатива", най-доброто, което може да направи е да продължи да не я разглежда. Има и още няколко сходни схеми.
   
 12. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  8
  Страх ме е вече да инвестирам в образование, в курсове по английски мога да вкарам средства 3 нива, да достигна работното В2, което ще ми струва около 1200-1300 лв., и време около 9-12 месеца. Шофьорската книжка на мен ме излезе пресолено, от 680 лв. начална отиде на над 2000 лв. след многократните късания - 2017 накрая я почнаха, 2018 г. се явих 9 пъти, и засега я отлагам, планирал съм 200 лв. за още един тази година. Та от разходи за образование съм много навътре. Записах задочно да уча Информатика и то платено, че имам едно висше магистър и там вече съм над 2000 лв назад, уж беше за повишаването на доходите. И въпреки това все пак съм успявал и да заделям за авариен фонд и то на фона на ниската ми заплата и то дори и за пловдивските мащаби.
   
 13. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  170
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Респект за това че си откровен и упорит, въпреки трудностите. Според мен имаш два проблема - единия е, че плащаш твърде висока цена. Една книжка примерно може да струва 200, а ти плащаш 2,000. Един курс по английски може да струва 1,300, а може да е и само 300 ако го караш онлайн. Коричната цена на една книга може да е 20лв, ама ако си я купиш утре от Сиела ще е 10лв - виж в сайта им след 0:00ч днес ;) ! Другия проблем е, че очакваш възвръщаемост срещу диплома или книжка, а такава няма. За да имаш доход от инвестиция в образование трябва да практикуваш тва което си учил. За да не се набутваш за нещо от което нямаш полза, реши какво искаш да правиш и как. Ако не ти достигат познания в областта която си избрал, може да си купиш само образованието което ти трябва да се шлифоваш под формата на курс, книга или друго.
   
 14. Oggie

  Oggie Сметководител

  Регистриран:
  30 Яну 2019
  Постове:
  53
  Лайкове:
  29
  Репутация:
  20
  Проблема е че хората гледат на образованието, като средство за решаване на проблеми от битов характер. Имаш магистратура, значи някой трябва да ти дава едни пари и ти вече оттук нататък да си едно мушкато зад бюрото. Света се променя с такива шеметни темпове, че дори неща, които си прочел преди лягане, сутринта вече нямат смисъл. За това човек трябва да учи през целият си живот ако иска да живее, като автономно същество, което може да се справи с всичко, подобрявайки качеството си на живот и стойността си. Ученето ти дава мироглед и многослойно мислене. Само чрез учене и прилагане на наученото можеш сам да управляваш съдбата си и да живееш по твоите правила. Аз лично не виждам абсолютно никаква пряка връзка между учене и доходи. Увеличението на доходите е следствие от това, че си увеличил човешкият си капитал а не на от безсмислен лист хартия на който пише магистър или бакалавър. Иначе статията е изключително точна и лесна за разбиране. В най-общ план автора казва да не слагаме каруцата пред коня. Разбира се можем да са я сложим под някакъв ъгъл спрямо коня така, че всички да са еднакво доволни и недоволни но кривите сметки водят до пропуснати ползи а часовника си тиктака неумолимо.
   
 15. dimitar_ivanov90

  dimitar_ivanov90 Финансов Аналитик

  Регистриран:
  23 Дек 2018
  Постове:
  40
  Лайкове:
  10
  Репутация:
  8
  Никога не съм подхождал с тази идея, че щом имам магистратура някой трябва да ми плаща повече, дори напротив, склонен съм да започна и на минимална заплата 610 лв. и винаги съм се придържал към този принцип, стига някой да пожелае да ми даде шанс да покажа какво мога. Но за съжаление, не се получава, търсят се хора с опит. Що се отнася до постоянното учене, но ако има къде да го прилагаш, просто така да си стоиш вкъщи и да си четеш разни работи, които няма къде да приложиш, го определям като пълна загуба на време.
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice