Онлайн търговия като физическо лице

Дискусия в 'Online' започната от Вальо, 28 Апр 2020.

 1. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  93
  Лайкове:
  61
  Репутация:
  27
  Върти ми се една идея в главата последните дни. Проучвам варианта за създаване на онлайн магазин или търговия през фб страница, но тъй като искам да съм данъчно изряден въпросите започват да валят.

  1) Не мога да намеря ясна информация дали е позволена такъв вид търговия без да се регистрира фирма. Законите са написани в това отношение са доста неясни.

  От сайта на НАП - "От данъчна гледна точка продажбите на стоки и услуги в Интернет не се отличават от тези, извършвани по традиционния начин и водят до същите данъчни задължения. Физическите лица, които по занятие купуват стоки с цел да ги препродадат, т.е действат като търговци, са длъжни да плащат данък върху доходите на физическите лица в размер на 15 % за дохода, който получават от тази дейност. Продажбите на лични вещи в Интернет от физически лица са освободени от облагане с някои изключения. За физическите лица, които осъществяват дейност като еднолични търговци е задължително и подаването на Годишен отчет за дейността (ГОД) пред Националния статистически институт."

  Много е мътен момента дали трябва да се регистрира примерно ЕТ, ЕООД или просто като физическо лице мога да търгувам и да заплащам 15% данък.

  https://www.nap.bg/page?id=704 - още малко инфо от НАП, което за мен не е съвсем ясно. В кой момент трябва да имаме фирма и в кой не, хората с фирми и онлайн магазини едва ли са толкова глупави, не са го направили случайно. Но малък онлайн магазин с месечна печалба 200 лв (допълнителен доход), едва ли търгива като юридическо лице. Заобикалят ли закона или го правят по правилния начин?! Аз ли бъркам тотално сметката на разходите при дадена форма на управление.

  Моментът с касовия апарат се заобикаля, ако няма физическа предаване на стока, а за начин за разплащане се ползва пощенски паричен превод (наложен платеж с куриер), което си е лесно постижимо.

  Искам да избягам от големи разходи за счетоводител, осигуровки и други подобни, защото:

  1) създавам го евентуално за жена ми, за да има с какво да се занимава докато е на борсата, след това ще видим как ще продължим да се занимаваме с това
  2) имам бизнес идея, но сериозна доходност не може да се очаква поне година
  3) дори и да се разработи магазина не очаквам следващата година печалби над 300-500 лв на месец (печалба, не оборот)
  4) точка 3 дава отговор защо не искам да се занимавам с фирма - разходите ще надминават печалбата. Счетоводство 200 лв, Осигуровки според сумата на осигуряване, но поне 200 лв, данък печалба... и т.н.  Осигуровките би трябвало да могат да се избегнат, ако фирмата е на мое име и се осигурявам на максималния осигурителен праг, който е 3000 лв. Поне аз така тълкувам закона - дали е така не съм сигурен.

  Регистрацията на онлайн магазин в НАП тепърва ще го разучавам.


  Та някой, ако има опит с това, може да го сподели, ако желае. Въпросите ще ги отнеса и до счетоводителя ми на по-късен етап. Първо искам да си формулирам добре въпросите и да натрупам още такива.
   
  JOJOBG likes this.
 2. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Валка со кратце. Плащаш данъци като ЕТ, водиш документи като ЕТ, без да имаш възможност да приспадаш разходи. Ако извършваш дейност, не можеш да си със статус безработен. 31.3% върху първите 36к като СОЛ.
  Навсякъде се препоръчва дейност да се извършва като ЮЛ.
   
  Вальо likes this.
 3. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  93
  Лайкове:
  61
  Репутация:
  27
  А в случай, че търгувам от мое име и аз съм на трудов договор? Тогава дали не е удачен вариант да съм физическо лице занимаващо се с търговия?


  П.С: Като казваш плащаш данъци и водиш документи като ЕТ, имаш предвид, че трябва да се регистрирам като ЕТ или просто действам като физическо лице и спазвам законите за ЕТ?
   
 4. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Ако се осигуряваш по трудови право отношения с фирма в която не си упоменат като управител по смисъла на търговския закон, не си вече СОЛ и не дължиш осигуровки върху допълнителните си доходи, а само 15% като Физ.Лиц. по ЗДДФЛ и ТЗ. за тези които попадат в тази графа, и 10% за останалите.
  Документите ги водиш същите, данъците същите, т.е. спазваш законите като ЕТ. но нямаш материално признати разходи за дейност, нямаш ЮЛ което може да има разходи по дейността и т.н. Т.е. споделяш печалбата с държавата, ама разходите са си изцяло твои, в другия вариант разходите се приспадат към брутните данъчни приходи преди изчисляване на данъчната основа и данъка респективно ;)
  Успех с начинанието, стискам палци!
   
  Вальо likes this.
 5. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  93
  Лайкове:
  61
  Репутация:
  27
  Благодаря ти много. И аз така тълкувам закона за момента. Ще дам информация, ако открия нещо допълнително. Иначе да, осигурявам се във фирма, в която не съм управител, затова и се опитвам да избягам от излишни бумащини, допълнителни данъци и разходи. Но при по-високи обороти най-вероятно ще се отваря фирма. Дано стигна и до там с този проект. В момента е на ниво планиране и събиране на оферти.
   
 6. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  :) Я зачети и си спретни едно екселче за информирано решение. Моя в момента показва за ИКТ,Фин.,Консултантски и прочие ЕООД има смисъл при 19-20к приходи от дейност на година. Заложил съм 150 лв/м счетоводител и 25 лв/м фирмена банкова сметка. Разликата в осигуровките финансово осмислят включването на постоянните разходи, но пък отварят възможностите за правилно ОПР ;) + основната разлика между физ. лиц и ю.л.
  физ.лиц = брутна печалба = данъчна основа 15% ( за конкретната дейност говорим)
  ю.л. = брутна печалба - признати разходи = чиста печалба = данъчна основа 10% Корпоративен + окончателен 5% дивиденти (извън рамките на ЗЗО и КСО към дадения момент) ;) Пак 15% ама не баш ;)
   
 7. Hristo Mitkov

  Hristo Mitkov Финансов стажант

  Регистриран:
  15 Мар 2020
  Постове:
  9
  Лайкове:
  7
  Репутация:
  3
  Location:
  София
  За онлайн търговия е задължително да се регистрира фирма (ЮЛ). На практика има няколко модела за онлайн търговия и по-точно няколко модела за приемане на плащания и съставянето на съответните счетоводни документи. От около година регламента за онлайн търговия се усложни и НАП задължава онлайн търговците да имат регистриран онлайн магазин, регистриран склад с изрядно отчитане на наличност и пълна отчетност за реализираните онлайн продажби - софтуер, който отговаря на техните изисквания. Създадоха се един куп изисквания и допълнително затрудниха малките търговци. При търговия на дребно е препоръчително да се издава касов бон. Ако се работи без касов апарат се издава фактура за всяко получено плащане.

  Собственика на фирмата може да се осигурява като управител или като собственик. Управителя не може да се осигурява на минимална заплата - в закона е посочен минимум. Като собственик може се плащат осигуровки при минимална заплата - с днешна дата ЗО-48,8лв, ДЗПО-30,50 лв, ДОО-90,28лв.

  Относно приходите, разходите и данъците. Ако нямаш регистрация по ЗДДС не можеш да начисляваш и да приспадаш ДДС т.е. плащаш на доставчици и ти издават фактури с ДДС без възможност за възстановяване. Всяка година дължиш 10% данък печалба. Освен тях се дължи 5% данък за дивиденти. Например за няколко месеца са изтеглени в брой 10 000лв и са изразходени (не са налични в касата). При евентуална проверка от НАП ще се установи, че въпросните пари не са налични и ще имат основание за съставяне на акт (защото не е платен данък).

  Отдело стоят въпросите по създаването и управлението на конкурентен онлайн магазин. Изискват се постоянно създаване на съдържание и реклама. Без популяризиране мисията е невъзможна.

  При всяко едно положение преди каквато и да е било онлайн търговия е важно да се премине през консултации с адвокати и счетоводители с опит в тази сфера. От опит споделям, че не съществува "евтин" счетоводител. Заради "евтиния" счетоводител направих нарушение в размер на 3000лв, а от НАП ми си зарадваха и ми съставиха акт за над 20 000лв. Ще съкратя историята до 3 години съдебни дела и безкрайни разправии. Спечелих всички дела срещу счетоводителя, но не получих и стотинка. След обжалване платих на НАП въпросните 3000лв, плюс лихвите.

  Та, не се заблуждавайте, че онлайн търговията е обява в олх с доставка за сметка на получателя :)
   
 8. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Абсолютно вярно, не напълно изчерпателно, но това не е от значение защото покрива над 90%. Евала!
   
  Вальо likes this.
 9. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  170
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Регистрацията в НАП на онлайн магазин може да се заобиколи по няколко начина:
  - магазина се регистрира в чужбина
  - магазина приема поръчки, т.е.работи като сайт визитка/представителство, а продажбата става по друг канал, (тук зависи от спецификата на продуктите)
  - наем на място в действащ маркетплейс или платформа за ваучери, което и решава донякъде проблема с маркетинга и издаването на касови бележки
  Не е кой знае кво, но за дребен бизнес помага
   
  Вальо likes this.
 10. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  93
  Лайкове:
  61
  Репутация:
  27
  Благодаря ти за доста пълния отговор. Далеч съм от цитираната мисъл, точно затова и искам да задълбая преди да се захвана с това. Не искам да съм в сивия сектор. Спазването на законите ми е приоритет.
   
  Hristo Mitkov likes this.
 11. Hristo Mitkov

  Hristo Mitkov Финансов стажант

  Регистриран:
  15 Мар 2020
  Постове:
  9
  Лайкове:
  7
  Репутация:
  3
  Location:
  София
  Сивият сектор изглежда примамлив, но всички знаем какви са последствията. Законосъобразното управление е трудно, но има редица предимства и едно от тях е финансирането. Ако се търси финансиране от сериозна организация няма шанс без легитимност и прозрачност. Дребните предприемачи движим все повече пари и всички печелят от това. Стискам палци и успех!
   
  Вальо and JOJOBG like this.
 12. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  93
  Лайкове:
  61
  Репутация:
  27
  От сметките ми излиза, че трябва да увелича мащаба на начинанието, за да покривам минималните месечни разходи. Ще има доста сметки в следващите дни, за да преценя дали да се захвана с начинанието. Не ме притеснява да загубя някакви пари, но време и нерви не ми се губят :)
   
  JOJOBG likes this.
 13. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  170
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Аз първо бих тествал пазара чрез фб страничка и без никакви разходи за реклама. Ако тръгне винаги може да се плати за хубав онлайн магазин с различни екстри, реклама и т.н.
   
 14. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  93
  Лайкове:
  61
  Репутация:
  27
  По принцип такава е идеята, но дори и тогава разходите за работеща фирма не са никак малко. Още синтезирам информацията, която събирам. Ще постна следващата седмица инфо с моите анализи. Пострадах нелепо преди няколко дена и не ми се занимава с нищо в момента.
   
 15. Вальо

  Вальо Одитор

  Регистриран:
  24 Май 2018
  Постове:
  93
  Лайкове:
  61
  Репутация:
  27
  Както бях обещал - ще дам малко ъпдейт относно идеята.

  Ситуацията с наредба Н-18 е малко неприятна. Склонен съм да изчакам още малко, за да я приемат окончателно и след като се разбере каква ще е окончателната й версия да предприема действия. Самата наредба е ясна, но... има едно малко "но". Може да се окаже, че в моя случай ще се направят излишни допълнителни разходи, за да се покрият всички изисквания. От проведените до момента подпитвания мога да кажа, че е доста важно да се нацели точния счетоводител, който е наясно в детайли с материята за конкретната дейност на фирмата.

  Калкулацииите по регистрацията на фирмата всеки може да си ги направи, консултациите с адвокат и счетоводител са ясни. Договорът със счетоводител според мен си е повече от задължителен, идва момента с касовия апарат. Според наредбите, ако не се извършва физическо предаване на стоката, можем да минем и без него, което в моя случай май не е много удобно. Пощенският паричен превод остава най-разпространения и лесен за ползване вариант, на второ място е плащането по банка, но то е много по-рядко използвано. Плащането с карта също е малко по-усложнено, но да приемем, че и то е възможно.

  Софтуерчето за управление на продажбите... има избор на пазара. Аз може би съм се насочил към Микроинвест, но по-скоро не съм задълбавал чак до там в подробности.

  Домейн и хостинг, изграждането на сайта (може и сам да се заеме човек, ако има време и желание). И за трите има много тънки оферти, на които аз не бих заложил. Скъпото излиза евтино във времето.

  Има и още много тънкости, които обмислях, но те са по-скоро специфични за конкретната ми идея.

  Заключение: ;) По-скоро го виждах като по-малко начинание, с което да запълваме малко свободно време в семейството, но тъй като обичам да действам по правилата (да се чете да съм изряден законово), се оказва, че мащаба ще трябва да е по-различен от това, което си представях. На база на разчетите ми е напълно възможно да се захвана и с това, но ще изчакам да видя какво ще се случи с наредбата.
   
  JOJOBG likes this.
 16. jkminkov

  jkminkov Одитор

  Регистриран:
  19 Май 2020
  Постове:
  129
  Лайкове:
  44
  Репутация:
  30
  ако ЕООД-то ти е със 2 лева капитал може да му "дадеш" заем на 10% лихва, на получената лихва трябва да платиш по ЗДДФЛ 10%, а платената лихва ти е признат разход за ЕООД-то, така си намаляваш печалбата и избягваш 5-те % данък дивидент, това е поне за началните няколко години.
   
  Вальо and JOJOBG like this.
 17. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Само не забравяй, че на първите дължиш осигуровки като СОЛ докато за вторите не ;)
   
  Вальо likes this.
 18. jkminkov

  jkminkov Одитор

  Регистриран:
  19 Май 2020
  Постове:
  129
  Лайкове:
  44
  Репутация:
  30
  Добре, заема ще го "даде" тъщата, трябва само да се декларира!
   
 19. mr. smart saving

  mr. smart saving Одитор

  Регистриран:
  22 Фев 2019
  Постове:
  170
  Лайкове:
  45
  Репутация:
  30
  Изглежда начинанието не е особено рентабилно ако се кара по официалния път, с постоянни разходи за данъци, осигуровки, счетоводител, СУП, кас.апарат, реклама и т.н., виждам вече се обсъждате намаляне на тези разходи. :)
   
 20. jkminkov

  jkminkov Одитор

  Регистриран:
  19 Май 2020
  Постове:
  129
  Лайкове:
  44
  Репутация:
  30
  фирмите обикновено не излизат на печалба първите 3 години, а могат да си отсрочват загубите 5 години.
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice