Принципът на заложните къщи

Дискусия в 'Ресурси' започната от Aleksandar Dyakov, 23 Апр 2017.

 1. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  [​IMG]

  Без значение дали сте от малък или голям град съм сигурен, че сте минавали покрай някоя заложна къща. Също съм сигурен, че сте виждали как хората влизат и излизат от такива места, но питали ли сте защо хората прибягват до услугите именно на заложните къщи? Отговорът е съвсем прост - щом банка откаже кредит на човек, то той няма друг избор освен да се обърне към небанкова кредитна институция(фирми). Това е една плеада кредитни фирми: като започнем от фирми специализирали в отпускането на бързи кредити и достигнем до заложните къщи - разбира се говорим за легални дейности. Както сами се досещате има много играчи на пазара(различни кредитни бизнеси) и причината за това е не малката печалба, която се реализира.

  Замисляли сте се за причини защо банките, които оперират с чужди пари (парите на депозантите), отказват да отпускат кредит? Основната причина на отказ е рисковият фактор, т.е. човекът е прекалено рисков - банката счита, че има голяма вероятност да не може да си върне главницата по отпуснатият кредит. Този голям риск, ако го погледне под друг ъгъл можем да го преведем като потенциал за голяма печалба - именно и това е причината да има толкова небанкови пазарни играчи и да има ожесточена конкуренция между тях(дори и кварталният сенчест лихвар влиза в тази битка) за всеки отпуснат кредит.

  Причината да има място под слънцето за заложните къщи е именно ползата, която те предоставят. Заложните къщи са добри в оптимизирането на времето за предоставяне на кредит и причина за това се крие в думата ... залог. Въпреки, че фирмите за бързи кредити се маркетират със скоростта по отпускане на кредит, то този кредит преди да бъде отпуснат трябва да бъде одобрен. За да се одобри такъв кредит от фирма за бързи кредити, то вие трябва да намерите поръчител/гарант и както сами се сещате това не е лесна задача и отнема време. Отнема време да намерите ваш познат/приятел/роднина и да му продадете идеята, че ще вземете бърз кредит за Х дейност и ще успеете да го върнете за Y време, въпреки факта, че примерно не разполагате с преки доходи ... На дали ще се намерят много измежду вас навити на такива условия. По-голяма част от вас или ще отпратите такъв човек или ще искате допълнителна гаранция от него - буквално да заложи нещо срещу това поръчителство от ваша страна. Е точно точно тази гаранция е и в основната на бизнес моделът на една заложна къща.

  За да вземе човек кредит от заложна къща, то той трябва да заложи вещ или по общо казано някакво движему имущество - като започнем от бижута преминем през електроника, битова техника и приключим да автомобили. Всичко движему, което се счита за залог може да се заложи срещу кредит.

  Сигурно малцина от вас са наясно, но когато си говорим за заложна къща и кредит трябва да знаете, че нещата са малко по различни - тук си говорим за обратна покупка. Да, когато вие вземете кредит от заложна къща, вие реално продавате вашият залог на къщата, като вие си го откупувате след време. Реално изплащането на кредит е форма на откупуване на вашият залог. В началото вие продавате вашият залог, а края заложната къща ви го продава на вас, т.е. вие го откупувате, като си плащате цената за това.

  А случайно да сте наясно с цената на такъв кредит?

  Според закон таванът на месечната лихва, която една заложна къща може да сложи е 3% - обаче както се сещате не е само това. Няма как да се размине този кредит без:
  • оценка на залога
  • такса съхранение
  • такса управление
  Когато писах по-горе, че вие го продавате, за жалост вие не определяте тази цена. Спомняте си, че щом човек прибягнал до такива услуги, то той е с висок рисков профил, така че заложните къщи трябва да се защитят. Техният защитен механизъм е именно тази цена на залог - това, което те правят е отбив от цената. Например за електроника и битова техника средният отбивът от пазарна цена е от 30% до 50%. Като се замислим за скоростта на моралното остаряване на електрониката, то не е чуден и този отбив.

  Възможно най-малкият отбив от цената имаме при бижутата - злато и сребро, където при златото ще вземем възможно най-добра цена. Причината за това е, че златото/среброто са изключително са изключително ликвидни - един златен пръстен за изключително кратко време може да се стопи и да придобие нова форма като си запази стойността. Като говорим за златени/сребърни бижута оценката ще е следствие на скрап цената - ще ви дадат цена само на метала, а не изработката на бижуто.

  Нека да пресметнем колко ще е цената на кредитът, ако примерно имате нужда от 500 лв за 1 месец и заложете златен пръстен. Да кажем, че пръстенът е оценен на 550 лв(ако ви е подарък сантименталната стойност ще почти неограничена за вас ...) и ще ви дадат 500 лв кредит - тези 50 лв са отбив от цената, иначе казано гаранцията на заложната къща. Нека да кажем, че лихвата е 3% и всички такси са общо 5% от кредитът - 25 лв. От тук на сетне става малко разтегливо защото според различни практики на заложните къщи . Някой работят на следствие на твърди тарифи(проста лихва за месец) - те събират лихвата + таксите и базират общият процент на еднократно месечно плащане. В случаят това са 8% за 1 месец. Можете да се разберете на еднократно плащане или на 4 равни плащания, който са просто 1/4 от общото плащане. Ако се избере еднократно плащане то 500 лв при 8% прави точно 540 лв, а ако е на 4 равни части то ще е 540/4 или 135 лв всяка седмица. Други заложни къщи могат да не прибегнат до сложната лихва - разбира се, ако плащането е еднократно то няма разлика, но ако е на 4 равни плащаният то на седмица ще се плаща 133,53 или 534,11 лв.

  Така, че за 1 месец ще ви струва такъв кредит между от 33 до 40 лв, или това е цената на откупуването на вашата вещ, разбира се това е ориентировачно - големината на кредита, период, както и залогът водят до промяна в цената.
  Именно защото заложните къщи знаят, че златно/сребърно бижута почти винаги носят със себе и сантиментална стойност, то такива кредити почти винаги биват изплатени. А какво става когато не можеш да си покриеш кредитът.
  Ако до 7 дни след падежа човек не може да се изплати, то заложната къща става собственик на залогът и от там насетне кой от където - бързо ликвидните залози като златото/среброто се продава за скрап, а другите вещи се озовават в оказион.

  Общо взето това е принципът на заложните къщи и ако си мислите, че това е неморален бизнес, то ще сте в голяма грешка. Това е бизнес като всеки друг - вие доброволно продавате ваша вещ срещу пари, като къщата доброволно ви предоставя пари, и след време вие откупувате вашата вещ. Не случайно казах, че е доброволен акт, защото както вие можете да кажете Да или Не, така и те. Принципно единствените причини да се прибяга до такива услуги е посрещане на финансова нужда в масовият случай( като е възможно и екстрена/изключително спешна ситуация) - няма логика да залагате бижута или изключително ценни вещи за вас, за да си купите последен клас марков телефон.

  Като заключение, за да продължавате да минавате покрай такива фирми, то вие трябва да подобрявате всеки ден вашата финансова грамотност и култура - а ако все пак се наложи доброволно да прибегнете до услугите на заложните къщи, то се надявам темата да е от полза :)
   
  Meleanger and Nikolay Delchev like this.
 2. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Много интересна статия.
  До скоро си мислех, че по тези места хората залагат предимно крадени/намерени вещи с цел да се отърват от тях и залагат ценности само при крайна необходимост - лечение и т.н, като в общия случай не се опитват да си ги върнат. Обаче наскоро мой познат който има роднина държащ имено такъв обект ми разказа, как хората масово залагат най-различни вещи - злато/техника и т.н, като причините са на-различни, но последствията - заробване с кредити. Разбирам да има основателна причина, да ти трябват спешно пари, но масово парите взети от такива места се харчат за глупости.
   
 3. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  Заложните къщи са като всеки друг кредитен бизнес, ако нямаш финансова култура ... взимането на кредити няма да ти я създаде. Затова пък има шанс много да си много близко до неволята и тя да ти помогне вече - за жалост цената, която ще трябва да се плати ще е много голяма.
   
 4. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Така е. Интересна е и другата гледна точка - на хората които държат такива.
  Успяват ли да продадат закупената техника?
  В смисъл бижута и ценности ясно какво стават. Някои по-хубави модели телефони, предполагам също се купуват, но масово се носят телевизори, перални и всякаква техника. Има ли хора които да ги купуват. Въпреки че ако обзавеждам жилище за отдаване под наем или пък някой семеен хотел 100% ще намина през заложните къщи да напазарувам. Но все пак нямаш никаква гаранция за вещите които купуваш и дори не знаеш дали не са крадени и няма полицията да почука на вратата ти.

  Един познат така си купил "много изгодно" мобилен телефон и съответно след около месец полицията пристигна при него, конфискува му го, то пък хвърлил бележката с която го е купил, та бяха обяснения, разправии, понеже оригиналния собственик на телефона се оказала дъщеря на някакъв полицейски шеф. Нищо не последва - доказа се, че не е той крадеца, но сега не ще и да чуе за вещи "втора ръка".
   
 5. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  За начало такива стоки имат голям отбив от цената - дори и последен клас телефон да е пак ще има десетки процента отбив от цената в зависимост от периода.
  Средният дискаунт на електроника е 30-50%, така че кредитът е обезпечен дори и да се наложи да свалят цената на обезпечението, ако има просрочие ... а и все пак и те имат загуби, не случайно са такива лихвите :)
   
 6. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  Като цяло заложна къща да си в наши дни.
  По 3% макс таван на лихвата имаш или 36% на година без допълнителни такси и таксички, и най-вече обезпечението е при теб. Да не забравяме и големият отбив от цената ... направо са си вързали гащите от всякъде, да му мислят онези с ниската финансова култура!
   
 7. V.Andreev

  V.Andreev Сметководител

  Регистриран:
  7 Апр 2017
  Постове:
  66
  Лайкове:
  30
  Репутация:
  20
  Колко струва да си отвориш "заложна къща"?
   
 8. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
 9. kamentk

  kamentk Одитор

  Регистриран:
  28 Мар 2017
  Постове:
  159
  Лайкове:
  40
  Репутация:
  30
  Подозирам, че документално не е трудно, но тъй като бизнеса е много печеливш, предполагам, че трябва да се отчиташ и пред подземния свят, освен ако не искаш да ти идват често "гости". Дано да греша де.
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice