Уорън Бъфет - Инвестиционни Цитати

Дискусия в 'Ресурси' започната от Aleksandar Dyakov, 29 Авг 2018.

 1. Aleksandar Dyakov

  Aleksandar Dyakov Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  12 Мар 2017
  Постове:
  428
  Лайкове:
  189
  Репутация:
  61
  Цялата инвестиционна философия на Уорън Бъфет в една красива инфографика(преводът е от нас, специално за вас) :)

  [​IMG]
  Искам да кажа няколко думи спрямо инвестиционни философия на Бъфет, защото моят инвестиционен процес и инвестиционна философия е повлияна именно спрямо тази на Бъфет ... години на ред ползвам един и същ процес, а резултата е повече от добър, но за него някой друг път.

  "Освен ако можеш да гледаш как инвестицията ти губи 50%, без да получиш паническа атака, то мястото ти не е на капиталовия пазар."

  Средния инвеститор е заслепен от печалбите, които може да се постигнат на капиталовия пазар, но забравя, че същия този пазар може да се срине, с десетки процент - не случайно Уорън Бъфет говори за 50% спад. Големите спадове са в кръга на нормалното, ако не можете понесете мисълта да загубите пари, то търсете по-слабо рискови инвестиции.


  "Никога не инвестирай в бизнес, който не разбираш."

  Бихте ли започнали сладкарски бизнес, само защото обичате да ядете шоколад? НЕ! Тогава защо се впускате в инвестиции само защото някой ви е казал, че това е добра възможност? Или инвестирате във взаимен фонд или в застраховка, следствие на думите на "финансов консултант", който ще направи доволна комисионна, а вие ще получите съвсем малко срещу целия поет риск? Така че, стегнете се и инвестирайте сам в това, което знаете.


  "Инвеститорът от днес, не печели от растежа вчера."

  Не гледайте отминалата печалба, тя е в миналото - за да си гарантирате, че ще имате печалба в бъдещето, търсете възможностите днес.


  "Великата инвестиционна възможност се случва, когато великолепен бизнес се блъсне в ГОЛЯМ, но разрешим проблем. "

  Това е запазената марка на Бъфет или неговия специален сос - Бъфет не само, че търси великолепен бизнес, той иска да купи този бизнес на по-ниска цена от това, което го оценява пазарът. А как ще се случи това? Когато има временен сериозен проблем/трудност - тогава пазара се "панира" и започва масово разпродажба на акциите на компанията. Сещате се когато се срине акцията, кой ще започне да купува? Номерът тук е, че Бъфет е убеден, че компанията ще може да разреши проблема ... а не че ще фалира :D


  "Правило №1: Никога не губи пари; Правило №2: никога не забравяй правилно №1."

  Мисля, че това правило е пределно ясно за всички, но нека да вкарам малко контекст, като ви попитам следния въпрос:
  Ако вашата инвестиция доведе до загуби от 50%, то какво печалба трябва да направи следващата инвестиция, за да възстанови причинените загуби? ... жокер не е 50% :)


  "Хубаво е да имаш много пари, но ти знаеш, че не искаш да ги държиш около теб завинаги. Предпочитам да купувам неща. В противен случай, е все едно да спестяваш от сека, за старини."

  Работете над вашите лични финанси, спестявайте пари, но не спестявай заради идеята да спестявате - не бъдете скъперници, защото когато "птичето кацне на рамото ви", то трябва да го сграбчите на мига :)


  "Цената е това, което плащаш, стойността е това, което получаваш"

  Спомняте ли си за проблема от по-горе - когато пазара се паникьоса цената се срива, но това само по-себе си не води промяна към стойността на компанията. Не случайно Бъфет обича да купува стойност на много по-ниска цена.

  Въпрос коя дреха ще си купите - онази която струва 50 лева и 250 лева ... с малката разлика, че 2-та има малко по-добро качество, но в пъти по-добър маркетинг? Ще платилите ли 5 пъти повече, за маргинална разлика в стойността?


  "Опитвам се да купувам акции на бизнеси, които са толкова великолепни, че и идиот може да ги управлява. Защото рано или късно, идва точно такъв."

  Няма какво да добавя тук - рано или късно ще има кофти мениджмънт, важното е бизнесът да има толкова солидна основа, че дори и при такъв мениджмънт, компанията да продължи да функционира.  "Дали си говорим за чорапи или акции, аз обичам да купувам качествена стока, когато пазарът е спаднал."

  Отново си говорим за купуване на активи, при намаление или промоция - какво по-хубаво да купиш 2 за 1 или акция на компанията с 50% отстъпка?


  В бизнес света, огледалото за задно виждане, е много по чисто от предното стъкло."

  Масово инвеститорите съдят за бъдещето на базата на миналото - ако съдим за бъдещето спрямо миналото може много скоро да останем силно разочаровани.


  А цялата философия на Бъфет се свежда до 4-ти основни инвестиционни принципа.

  • Компания е водена от компетентен мениджмънт.
  • Дългосрочните перспективи за бизнеса са добри.
  • Разбира напълно бизнеса.
  • Оценката на компанията е много атрактивна.

  Каква е вашата инвестиционна философия?
   
  Last edited: 1 Окт 2018
  Gigibin, JOJOBG, Santa and 2 others like this.
 2. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
  @Aleksandar Dyakov много добра инфографика - от години спазвам 4-те правила на Бъфет :)
   
 3. ViktoriaT

  ViktoriaT Финансов стажант

  Регистриран:
  21 Май 2017
  Постове:
  18
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  Location:
  Sofia
  Много полезна инфорграфика и статия - задължително ще я споделя.

  Като чета определно мисля, че съм далече от фондовите пазари - паникьосвам се дори, ако загубя 5 лева, а какво да говорим за 50% от инвестицията :)
   
 4. hjers

  hjers Финансов стажант

  Регистриран:
  7 Сеп 2018
  Постове:
  13
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Страхотен цитат според мен. Между другото човекът не говори за "кофти мениджмънт", защото казва, че търси "компания водена от компетентен мениджмънт"! Казал го е ясно - главен шеф идиот (използвано е единствено число). Кариеристите винаги изплуват нагоре - те това им е силата да се нагаждат добре. А те също така по принцип не са с качествени познанията и уменията (примери тук колко щеш, с изключение на случаите ако си основател на самата фирма - явно и по света е точно така). Важното е базовата управленска (мениджърска) структура да може да неутрализира тъпотата на висшите си началници.

  Тук ми е интересно да се коментира това правило, как се съчетава с коментираната P2P платформа в една друга тема тук. Тези, които инвестирате наясно ли сте в какво инвестирате? Може ли да се разбере кои хора взимат кредити и какво планират да правят с тях? Има ли такава информация или не? Има ли поне някаква кредитна история на искащите кредити?
   
 5. ViktoriaT

  ViktoriaT Финансов стажант

  Регистриран:
  21 Май 2017
  Постове:
  18
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  Location:
  Sofia
  @hjers до колкото съм запозната ти имаш детайлна информация за всеки човек, но нека експертите @Stoycho Nedev @Santa @JOJOBG или пък @Loic (Klear) да кажат има ли за какво да се притесняваш.
   
 6. Stoycho Nedev

  Stoycho Nedev Финансов Контрольор

  Регистриран:
  8 Авг 2018
  Постове:
  168
  Лайкове:
  134
  Репутация:
  51
  На различните платформи е различно, но винаги има информация за всеки човек без личните данни на човека (имената и етническия произход го няма :)), но обикновено имаш пол, възраст, доходи, къде живее, други кредити, кредитна истостория в рамките на платформата, в някои платформи кредитна история и другаде, бил ли е нередовен длъжник.

  Информацията е различна и с различно ниво на детайлност за различните платформи. По детайлна е в платформи, в които се креитира директно (оригинатора на крддита е самата платформа) и няма гаранция за обратно изкупуване. Такава е Klear в България. На такива платформи има и детайлни данни за лошите кредити и т.н.

  При бързите кредити с обратно изкупуване тази информация е обикновени е по-малко, но пак я има. При тях тя не е от съществено значение, защото макар да кредитираш длъжника, реално риска се носи от оригинатора. Затова е много по-важно доколко оригинатора е читав и какви са му кредитните стандрарти и дали са му верни изчисленията на процента фалирали кредити за различните рискови сегменти (класове на кредитен рейтинг). Риска, който инвеститора носи в този случай е, че ако оригинатора не е смятал правилно или е давал кредити на куцо и сакато, дали има достатъчни буфери да изпълни обещанието си (наречено гаранция) за обратно изкупуване, ако процента на фалиралите кредити рязко се повиши и колко време може да издържи. Затова в платформите от този тип, обикновено има доста информация за оригинаторите.

  По света има и доста платформи за бизнес кредити, в които обикновено има много детайлна информация за съотвения бизнес или пък имот, ако се финансира недвижим имот - оценки, ипотеки, баланси...

  Всъщност впечатленията ми са, че информация по принцип има достатъчно, но малко хора си дават труда я четат и осмислят, а после мрънкат ;)

  Но не това е смисъла на цитата на Бъфет ;)
   
  JOJOBG likes this.
 7. Stoycho Nedev

  Stoycho Nedev Финансов Контрольор

  Регистриран:
  8 Авг 2018
  Постове:
  168
  Лайкове:
  134
  Репутация:
  51
  Само искам да кажа, че Бъфет има предви да разбираш бизнеса на P2P платформите, за да станеш акционер в тях, а не да инвестираш в кредити. Същото като да си купиш акции на някой брокер, не е от значение какви акции продава той на клиентите си ;)
   
  JOJOBG likes this.
 8. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  @ViktoriaT поласкан съм, аз лично не бих се окачествил като експерт, самоук съм, доста години само учех преди да пристъпя към каквото и да е инвестиране. Да не си говорим за пропуснатите ползи... Подкрепям казаното от Стойчо, разбирам П2П до степен да инвестирам като цесионер. Не разбирам като цяло кредитния пазар, не познавам методологията за определяне на риска и лихвите и т.н., за да купя дял от компанията. А и още не съм дорасъл за целта базирайки се на разговори с Люк.
  @hjers Препратка към дискусията която визираш и това което е в правилата на Уорън, цената на сделка за кредит с дискаунт, не е равна на стойността на кредита :) или така наречената бъдещата доходност от @Santa.
  Информацията в Клиър ми е достатъчна за да инвестирам при тях, информацията за Иуво ми е достатъчна за да не инвестирам при тях.
  Информацията на имоти/земя ми е достатъчна за да инвестирам в тях, информацията за Исторически Парк ми е достатъчна за да не инвестирам в тях.
  Аз скоро си удрям лимита на П2П и започвам БФБ. Обстойния ми преглед на продаващи се бизнеси в БГ това лято (kpd.bg) ми показа че ще изчакам голямото МЯУ (терминология от Инвестор.бг) за да започна изместването си в "B" квадранта на Робърк Киосаки.
  П.П. Пътя към 7-ма степен на финансова независимост е дълъг и трънлив...
   
  Last edited: 16 Сеп 2018
 9. hjers

  hjers Финансов стажант

  Регистриран:
  7 Сеп 2018
  Постове:
  13
  Лайкове:
  2
  Репутация:
  3
  Бъфет изобщо не споменава P2P платформите, но ако реши да инвестира в такава е точно така. Обаче, трябва да се имам предвид, че инвестицията в кредити също може да се разглежда като вид "закупуване на акции", но на практика от конкретното лице. Вярно, че това е твърде свободна интерпретация, но пак не важи ли правилото за максимална информираност, за да не се набуташ яко в измамна схема?

  Ето например конкретен сценарий. Организираш група цигани да теглят p2p кредити. Те няма висше образование и доверието към тях е ниско и затова им купуваш дипломи в някой новопоявил се третокласен частен университет. Ако в информацията за кредитоискателя фигурира не само какво му е образование, но и университет където е придобито - това вече променя коренно нещата, защото купуване на диплома в сериозен университет си е много скъпо и изключително рисковано начинание. И конкретен въпрос: в Klear има ли например тази информация и как е получена тя от кредитоискателя. Показвайки документ (който може евтино да се фалшифицира) или директно сверявайки представената информацията с регистрите на споменатия университет (ако има такива).
   
 10. Stoycho Nedev

  Stoycho Nedev Финансов Контрольор

  Регистриран:
  8 Авг 2018
  Постове:
  168
  Лайкове:
  134
  Репутация:
  51
  Не е нужно да си органтизираш подобна схема. Аз се занимавам с ИТ и знам, че ако искаш да организираш инвестиционна измама (не е нужно да се ограничаваме до P2P), можеш да го постигнеш. И не са ти нужни група цигани. Такива документи няма и не се предостатвят изобщо. Никой инвеститор не би отделил време да ги проверява. Това се прави само за големи кредити с висок минимален праг на инвестиция - имотни проекти, инвестиционни бизнес кредити.

  Така, че е много важно да се даде максимална прозрачност на платформата и на оригинаторите, за да е ясно и прозрачно всичко. Принципа е прост, ако имате обосновани съмнения - питайте, ако не получите отговор или той не е ясен и конкретен - не инвестирайте.
   
  JOJOBG likes this.
 11. ViktoriaT

  ViktoriaT Финансов стажант

  Регистриран:
  21 Май 2017
  Постове:
  18
  Лайкове:
  1
  Репутация:
  3
  Location:
  Sofia
  Добро впечатление ми направиха постовете ти, а би ли ми казал, кои са всичките 7 степени на финансова незавимост, защото за първи път чувам за тях?
   
 12. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
 13. Opi

  Opi Одитор

  Регистриран:
  17 Апр 2017
  Постове:
  314
  Лайкове:
  55
  Репутация:
  47
 14. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Абе "матрял" да искаш ма са предимно на английски при мен, за това толкова му се радвам на този форум, че в БГ малко са читавите места за четене по темата. Ако @Nikolay Delchev се навие да преведе 7 Baby Steps на чичко Дейв Рамзи. Да почнем от там А и Б, че много народ иска само Киосаки, Робинсън, Бъфет и прочие, ама не искат да стиснат Д-та и да вкарат нещата в ред първоначално. После можем да направим едни темички за Debt Avalanche и Debt Snowball ( макар че той е част от на Дейв философията), ама спорчето по двете може да е в отделна тема ;)
   
 15. Nikolay Delchev

  Nikolay Delchev Owner ФорумФинанси

  Регистриран:
  11 Мар 2017
  Постове:
  431
  Лайкове:
  309
  Репутация:
  79
  Принципно няма да е проблем, но планът на Рамзи си е за САЩ :) Колкото до debt snowball, вече има темата за Кафе фактора: https://www.forumfinansi.com/thread...си-изплатиш-заемите-без-допълнителен-доход.2/
   
 16. JOJOBG

  JOJOBG Финансов мениджър

  Регистриран:
  20 Авг 2018
  Постове:
  496
  Лайкове:
  317
  Репутация:
  79
  Location:
  Sofia(Plovdiv)
  Значи е покрито. Иначе не съм съгласен с теб, съвсем си действа в реални условия в България. Проверено първа ръка. Няма да го препоръчвам иначе.
   

Сподели

 1. Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Използвайки този уебсайт, Вие се съгласявате, че можем да поставим „бисквитки” на Вашия кoмпютър / устройство.
  Dismiss Notice